Crna kronika
CRNE BROJKE OSJEČKOG PROMETA

Južna obilaznica ove je godine uzela dva života
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

OSIJEK

Iako policija svakodnevno boravi na osječkoj južnoj obilaznici, crne brojke stradalih, ali i velik broj uhvaćenih u prebrzoj vožnji jasno kazuju da se godinama ništa ne mijenja. Neodgovorni vozači i dalje ugrožavaju sve ostale sudionike u prometu svojim jurcanjem.

Prema podatcima iz Policijske uprave osječko-baranjske, u prvih 11 mjeseci ove godine, na osječkoj južnoj obilaznici dogodile su se 24 prometne nesreće u kojima je stradalo 20 osoba. Dvije su osobe izgubile život, pet ih je teško ozlijeđeno, a 13 lakše.

Početkom veljače smrtno je stradao 68-godišnji vozač automobila koji je u jednom trenutku vozilom prešao na prometni trak namijenjen prometu vozila iz suprotnog smjera i direktno se sudario s nailazećim kamionom. U lipnju je pak poginuo 36-godišnji motociklist koji je izgubio nadzor na motociklu i pao na lijevi bok. Udario je u metalni nosač zaštitne ograde i od siline udara preminuo na mjestu događaja.

U istom razdoblju 2016. godine dogodilo se više prometnih nesreća - 28, no manje je ljudi u njima stradalo. Jedna je osoba poginula, dvije su teško ozlijeđene i 11 lakše.

Što se pak prebrze vožnje tiče, ove je godine u odnosu na 2016. policija uhvatila trostruko više vozača koji su jurcali po osječkoj južnoj obilaznici. Konkretno, od 1. siječnja do 31. listopada ove godine policija je zbog prebrze vožnje na južnoj obilaznici ispisala 2221 kaznu, a u istom tazdoblju 2016. trostruko manje - 659.

Neslavna tri rekordera koja su ove godine zatečena u prebrzoj vožnji imaju manje od 30 godina, dvojica pripadaju kategoriji mladih vozača. Brzinom od 189 kilometara na sat Volvom je u ožujku jurio 29-godišnjak, koji ima četiri godine vozačkog iskustva. Dvadesetčetverogodišnjak, s pet godina vozačkog iskustva, jurio je u lipnju brzinom od 183 km/h motociklom marke Kawasaki Ninja ZX-6R. U studenome je pak za upravljačem BMW-a zaustavljen 22-godišnjak. Policijska kamera u presretaču zabilježila je brzinu od 185 km/h. Sva trojica novčano su kažnjena te su dobila zabranu vožnje od najmanje mjesec dana.

Sandra LACIĆ
BOLJE MINUTU KASNIJE NEGO NIKADA

Iako četiri traka osječke južne obilaznice asociraju vozače da se radi o brzoj cesti i da jurnjava neće nikoga ugroziti, iz policije podsjećaju da je na toj cesti dopuštena brzina, na nekim dionicama 90, a nekima 110 kilometara na sat i da je potrebno pratiti prometne znakove. Jureći dvostruko brže od dopuštene brzine ionako nitko ne može preskočiti vozilo ispred sebe i stići će do odredišta tek koju minutu ranije. No, prebrza vožnja i dalje je glavni razlog prometnih nesreća, pa tako i onih s najtežim posljedicama, pa bi vozači trebali razmisliti je li bolje stići minutu kasnije do odredišta ili nikada...

KAZNA NA KUĆNU ADRESU

Kako doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske, zbog sigurnosti svih sudionika u prometu, vozači u prekoračenju brzine kretanja vozila uglavnom se ne zaustavljaju. Nakon utvrđivanja prekršaja foto-videozapisom, prekršiteljima policija upućuje obavijest o počinjenom prekršaju na kućnu adresu.

Možda ste propustili...

PRIJEVALJEN 43-GODIŠNJAK

Iz kubure upucao psa u glavu

TRAGIČNA NESREĆA U SLAVONSKOM BRODU

Pješak preminuo u bolnici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIMINAL ZA HLADNE DANE

Obaraju stabla i kradu ih iz šume

2

SUKOB U ZELENOM VRTIĆU

Dvojica ranjena nakon tučnjave

3

TRAGEDIJA U SESVETAMA

Starija ženska osoba poginula u požaru kuće