Osijek
EPIDEMIJA GRIPE JOŠ NIJE POČELA, ALI...

Na području županije zabilježeno samo nekoliko slučajeva gripe
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

Kako se i predviđalo, sezona gripe započela je u prosincu, točnije u drugoj polovini ovog mjeseca. Nije zaobišla ni Osječko-baranjsku županiju, pa tako od prof. dr. sc. Karla Kožula, dr. med. iz Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, doznajemo da je zabilježeno nekoliko slučajeva na našem području.

- Epidemija još nije počela u pravom obliku. Liječnici nam je prijavljuju, no u nekim slučajevima ne mora biti riječ o gripi. Nije ništa alarmantno, a u ovo doba godine sasvim je uobičajeno da očekujemo pojavu gripe - dodao je dr. Kožul.

Dodajmo tome da neslužbeno doznajemo da se u KBC-u Osijek zbog sumnje, a kasnije i potvrđene gripe, javilo dvoje ljudi.

Podsjetimo, gripa je bolest koja počinje temperaturom koja se ne smanjuje nekoliko, obično četiri do pet dana. Prati je otežano disanje, kratak dah i jak kašalj te bol, odnosno pritisak u prsima. Moguće su i iznenadne vrtoglavice, povraćanje i proljev.

Liječnici upozoravaju da se gripa ne bi smjela prehodati, kao i na podatak da godišnje u Hrvatskoj prosječno od gripe oboli i do 200 tisuća osoba, od kojih godišnje prosječno umre od 10 do 30 osoba. Prema nekim prognozama traje do veljače, a nerijetko i duže. No, valja upozoriti i da ne treba paničariti, točnije da u slučaju da osoba nema povišenu temperaturu, nije riječ o gripi, već o običnoj prehladi. M. Mihelić

Možda ste propustili...

JANKO RONČEVIĆ (1976. - 2018.), NOVINAR

Dobar novinar i kolega, svima će nam nedostajati

TEŠKA ODLUKA GLASA SLAVONIJE:

Nema više Sajma antikviteta u Tvrđi!

IVANA VUJIĆ PRVA JE CIVILNA ŽRTVA DOMOVINSKOG RATA U OSIJEKU

Ivan Vujić: Bilo bi mi drago da se moje dijete ne zaboravi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas