Osijek
PREMA FRANCUSKOM MODELU

I osječki bi ravnatelji zabranili mobitele
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

U Francuskoj je 10. prosinca službeno najavljeno kako će od sljedeće akademske godine, odnosno od rujna 2018., mobilni telefoni u francuskim školama biti potpuno zabranjeni. Pošto trenutačno nema ni naznake da će takav zakon stupiti na snagu i u Hrvatskoj, odlučili smo s ravnateljima nekolicine osječkih osnovnih škola provjeriti kako se oni nose sa (zlo)uporabom mobilnih telefona u nastavi, ali i tijekom odmora.

Prije svega, treba naglasiti kako upravo zato što nema zakona osnovne škole samostalno mogu odrediti politiku prema uporabi mobilnih telefona, a upravo je takav slučaj bio i s našim sugovornicima koji su objasnili da sve reguliraju propisima iz kućnog reda škole.

- U našem kućnom redu propisano je da učenici mobitele ne smiju koristiti za vrijeme nastave, ali im ne možemo potpuno zabraniti korištenje mobitela zbog nekih hitnih slučajeva. Također, mnoga djeca kod nas ostaju na produženom boravku gotovo cijeli dan pa ih smiju koristiti tijekom slobodnog vremena - govori Josip Mandurić, ravnatelj OŠ Antuna Mihanovića, naglašavajući kako su, prema njegovu mišljenju, mobiteli ponajviše sredstvo nadzora roditelja nad djecom. S druge strane, Mandurić, poput kolegice Jadranke Jurić, ravnateljice OŠ Franje Krežme, ističe kako mobiteli mogu poslužiti i u edukativne svrhe tijekom nastave, jer aplikacije poput Kahoota i Plickersa omogućavaju djeci da preko svojih mobitela interaktivno rješavaju misaone zadatke.

- Iako mobiteli služe za komunikaciju i edukaciju, učenici, posebice oni stariji, često ih zloupotrebljavaju slikajući testove, snimajući nastavnike, ili igrajući igrice. Stoga ćemo mi na inicijalnu zabranu korištenja mobitela na nastavi, od sljedećeg polugodišta uvesti i zabranu korištenja i za vrijeme odmora. Dakle, mobiteli će morati biti ugašeni i zaključani u garderobnim ormarićima ili u torbama, a time učenike dodatno želimo potaknuti i na druženje tijekom odmora - naglašava ravnateljica Jurić, čija je škola već sada savršena prema novim standardima francuskog obrazovnog sustava. Jurić ističe kako će, ako se učenik uoči s mobitelom u rukama, slijediti odgovarajuće pedagoške mjere – opomene, ukori i oduzimanje mobitela, uz naravno prethodno obavještavanje roditelja o cjelokupnoj situaciji.

Glavni argument francuskog ministra obrazovanja prilikom najave nove mjere, bio je sprječavanje djece da se povuku u sebe i da ih se zabranom korištenja mobitela potakne na druženje i razne aktivnosti, ali Tomislav Duk, ravnatelj OŠ Antunovac, u tome vidi još jednu prednost.

- Naravno, zabranom telefoniranja, slušanja glazbe i igranja igara na mobilnim uređajima, učenike želimo potaknuti na druženje, ali i spriječiti bilo kakve podjele i diskriminaciju zbog imovinskog stanja nekih učenika - objašnjava Duk, ističući kako gotovo svi učenici imaju mobitele, ali neki, naravno uvijek imaju skuplje modele, zbog čega se često, makar i nesvjesno, stvaraju podjele.

Marko MANDIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
oglas