Regija
POSLJEDNJI POKUŠAJ

Gradsko vijeće u subotu u 18 sati
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

SLATINA

Dana 27. prosinca predsjednik Gradskog vijeća Slatine Dario Vrbaslija sazvao je za subotu, 30. prosinca, u 18 sati, nastavak 7. sjednice Gradskog vijeća, koja je počela i prekinuta 18. prosinca. Tada su, naime, održane samo prve četiri točke dnevnog reda od 28 točaka planiranih i na početku sjednice usvojenih.

Četvrta točka bilo je Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Slatine za 2017. godinu i Projekcije Proračuna za 2018. i 2019. godinu. Budući da je rebalans gradskog proračuna podržala vladajuća skupina od pet nezavisnih vijećnika i tri vijećnika SDP-a, a osam vijećnika koalicije HDZ-HSLS-HSP-SU bilo je suzdržano, rebalans nije dobio potrebnu većinu glasova. Nakon glasovanja predsjednik Vijeća Dario Vrbaslija obratio se gradskim vijećnicima i javnosti priopćenjem u kome je najavio suzdržanost nezavisnih vijećnika prilikom glasovanja o proračunu i nove izbore te je prekinuo sjednicu.

Na pitanje zašto sjednica nije završena, odnosno zašto je prekinuta i što se promijenilo da se sada može održati nastavak, Dario Vrbaslija kaže da je u trenutku prekida sjednice bilo evidentno da na sjednici nisu prisutni svi vijećnici SDP-a te da vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSP-SU neće podržati proračun.

– Neizglasavanje proračuna značilo bi paraliziranje redovnog funkcioniranja Grada, zaustavljanje projekata i gubljenje dragocjenog vremena koje trebamo iskoristiti za napredak. Neizglasavanje proračuna također bi značilo manje novca za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, izdvajanja za vrtiće, udžbenike za naše školarce i financiranje specijalističkih pregleda za naše građane, za sport te brojne druge komunalne i infrastrukturne projekte. Jedino razumno rješenje u tom je trenutku bilo prekinuti sjednicu prije izglasavanja proračuna, ali s mogućnošću njezina nastavka. Danas su preduvjeti za nastavak sjednice osigurani, pa sam sazvao nastavak - kazao je Vrbaslija.

Predsjednik slatinskoga Gradskog vijeća kaže da poslije prekida sjednice nije bilo političkih pritisaka, “osim priopćenja koje su dali svi predstavnici dionika u Gradskom vijeću”.

– Očekujem da će sve strane podržati proračun jer je to u stvarnom interesu grada i građana. Vjerujem da nitko od nas ne želi vlast pod svaku cijenu, niti ćemo se za vlast otimati, zato nam je dijalog i zajednički rad prijeko potreban. Svatko sa svoje strane može i treba pomoći. Naglašavam, ideološke teme ostavimo po strani, borimo se za grad i građane - dodaje Vrbaslija.

Petar ŽARKOVIĆ
“Nezavisni apelirali na razum”

Na pitanje jesu li nezavisni vijećnici promijenili mišljenje s obzirom na najavljenu suzdržanost prilikom glasovanja o proračunu i svemu ostalom i na najavu novih izbora, predsjednik Vrbaslija je odgovorio:

– U trenutku kada smo na sjednici dali svoje prvo očitovanje, izbori su bili izvjesni, naša suzdržanost pri izglasavanju nije odraz našeg nepodržavanja proračuna, naprotiv, mi smo sudjelovali u njegovu kreiranju, ona je bila apel na obje strane da se urazume i počnu brinuti za grad.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana