Magazin
ŽARKO PLEVNIK

Osječki crveni fićo
u njemačkoj školi
Objavljeno 30. prosinca, 2017.
Osječki novinar, reporter HRT-a i diplomat

Kako je došlo do toga da svoju knjigu “Crveni fićo” predstavljate nedavno u Hamburgu i Münchenu?

- Dobro je poznato da su građani Savezne Republike Njemačke tijekom Domovinskog rata, devedesetih godina prošlog stoljeća, u svoje domove primili velik broj izbjeglica i prognanika iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Posebno je bio velik dolazak izbjeglih nakon tragedije Vukovara. Mnogi su svoj prvi prognanički Božić dočekali baš u njemačkim i hrvatskim obiteljima u Bavarskoj, Baden-Württembergu, Donjoj Saskoj, NRW-u i drugim njemačkim pokrajinama. Prisjećajući se tih tragičnih dana u srednjoj školi “Maria-Ward” u Bambergu, učenice desetih razreda (njih gotovo 120) na satovima povijesti govorile su o raspadu bivše Jugoslavije i ratu u Hrvatskoj. Učenica Dana Kelm (čiji je otac Hrvat) svojim je profesoricama Barbari Hauck i Andrei Stickler predložila da se organizira jedan dvosat o toj temi te da poznaje nekoga tko je svjedok tog vremena. Poziv je upućen meni, pa sam knjigu “Crveni fićo” predstavio u Hamburgu i Münchenu.

Govorili ste u širem povijesnom kontekstu, Drugom svjetskom ratu, a predstavili ste i svoje televizijske reportaže?

- Objasnio sam im situaciju i u onim ratnim danima II. svjetskog rata i situaciju nakon 1945. godine kada je velik broj građana njemačke nacionalnosti otjeran u logore i protjeran iz zemlje. Poseban je bio osvrt na progon podunavskih Nijemaca i Hrvata koji se nisu slagali i prihvaćali komunistički režim. Kao svjedok tog vremena prikazao sam i svoje televizijske reportaže od gaženja crvenog fiće, preko šlepa iz Aljmaša, rušenja sakralnih objekata do uništenja škola. Učenice su bile posebno dirnute slikama i podatcima o stradanju djece tijekom Domovinskog rata.

Kakve su bile reakcije mlade publike na stradanje grada Vukovara, ali i na vašu knjigu “Crveni fićo”, simbol stradanja Osijeka?

- Pokazujući dijelove videozapisa o stradanju ljudi i grada Vukovara, brojnima je suza u oku pokazala svu emotivnost i suosjećanje s tom tragedijom nevinih ljudi. U svojoj zahvali za dolazak i održano predavanje i videoprojekciju profesorica Barbara Hauck je naglasila da je ova tema dobro došla da se za Božić u vlastitim domovima razmisli o ratovima i stradanjima ljudi, no da generacija mladih treba pomoći u prevladavanju uzroka i povoda sukoba.(D.J.)

Možda ste propustili...