Kultura
JOŠ SU JEDNOM U CIJELOSTI ISPUNILI ZACRTANI GODIŠNJI PLAN

Brojnim nedaćama usprkos, bizovački 'matičari' ne odustaju od časopisa i knjiga
Objavljeno 30. prosinca, 2017.

BIZOVAC

I ove je godine Ogranak Matice hrvatske u Bizovcu uspješno i u cijelosti ispunio zacrtani plan: izložbe, predavanja, promocije... Kao i niz godina do sada, usprkos brojnim nedaćama, težište je na izdavaštvu - od periodičnih izdanja, do knjiga razvrstanih u nekoliko biblioteka.

Tako je u biblioteci Kvadrat objavljena još jedna knjiga stripa “Kvadratura stiha – poezija u stripu”, poznatog hrvatskog strip-autora i animatora Dušana Gačića. U knjizi, za koju dizajn potpisuje Melina Mikulić, sabrano je 60 tabli strip-adaptacija poezije hrvatskih i nekih inozemnih pjesnika.

- Poezija i strip dvije su različite umjetnosti, ali ipak, povezane i bliske. Sjediniti različite autorske, umjetničke izričaje u novo, jedinstveno djelo, meni je predstavljalo pravi stvaralački izazov, ali i užitak i zadovoljstvo. Interpretacija poezije stripom pružila mi je/otvorila/otkrila posve nove prostore kreativne igre i istraživanja. U toj sam igri koristio različite pristupe i materijale u namjeri da osobni doživljaj 'scenarija” pretvorim u strip koji će stopiti riječ i likovnost, (i to od dva, međusobno neupoznata autora), u neko drugačije i novo djelo - kaže sam autor.

Poezija u stripu

Serijal Poezija u stripu konačno je ukoričen i dostupan mlađim generacijama čitatelja. Predstavlja najkoherentniji i najcjelovitiji iskaz Gačićevih raznorodnih traženja. Posegnuvši za pjesmama gotovo svih majstora poetske riječi iz razdoblja prve i druge hrvatske moderne (M. Balota, A. B. Šimić, D. Cesarić, D. Domjanić, F. Galović, A. G. Matoš, G. Krklec, M. Krleža - čiju je prozu Gačić također adaptirao, S. Mihalić, M. S. Mađer, D. Tadijanović i dr.), kao i stranih pjesnika iz mnogih povijesnih epoha (od De Borna, preko Preverta do Bukowskog), ali i pjesnika djelatnih u sferi popularne glazbe (T. Bebić, A. Dedić, L. Cohen i dr.), Gačić je pronašao inspirativno i bogato izvorište za svoje zaigrane vizualne poeme i labirinte kojima nipošto ne ilustrira doslovce pjesničke metafore, nego teži u mediju stripa, koje god on forme bio, ostvariti originalan ritam prema suzvučju glasova i grafema određene pjesme.

Knjiga sabranih eseja “Stripizam” mladog Miroslava Cmuka prvijenac je u novopokrenutoj biblioteci Kvadrat plus, prvoj specijalističkoj biblioteci u Hrvatskoj posvećenoj grafičkim medijima, posebice stripu.

U studenome i prosincu iz tiska su izišla dva broja časopisa Kvadrat koji ove godine navršava 25 godina kontinuiranog izlaženja. Broj 35 posvećen je kultnoj strip-grupi Novi kvadrat i njihovu utjecaju na hrvatski strip pa donosi intervju s jednim od autora - Ninoslavom Kuncom.

Broj 36 još je jedan u nizu tematskih, naslovljen “Avantura i povijest”, i posvećen 80. godišnjici izlaženja serijala Princ Valiant, te drugim hrvatskim i svjetskim stripovima povijesne fikcije.

Bogatu aktivnost bizovački je Ogranak završio u vrijeme adventa objavljivanjem jubilarnog, 30. broja časopisa Matko, koji ove godine obilježava 15 godina kontinuiranog izlaženja. U uvodniku svečanog broja urednik Vjekoslav Đaniš piše:

- Iako smo 2003. planirali da Matko iziđe za Božić, pojavio se na Silvestrovo. Još dobro pamtim prepuno predvorje osnovne škole gdje su se tada održavale svete mise, jer se crkva renovirala, i kada je vlč. Marin ponosno pokazao prvi broj župnog časopisa Matko.

Skromni župni list

Časopis je kasnije preuzeo bizovački Ogranak MH i ubrzo je iz skromnog župnog lista prerastao u respektabilan časopis, bogato ilustriran i u boji, donoseći obilje zanimljivih priloga iz povijesti, baštine i kulture bizovačkog kraja.

U ovom broju, u povodu 175 godina djelovanja MH, objavljen je i intervju s dopredsjednikom Stjepanom Sučićem, koji o radu bizovačkih 'matičara' kaže:

- Bio sam na skupštini vašega Ogranka koja je bila izvrsno pripremljena i održana. Osjetilo se živo zanimanje i sudjelovanje svih članova. Imali ste što pokazati i donosili ste smion i dobar plan djelovanja. Izdanja Ogranka vrijedna su i zapažena, o čemu svjedoče povelje Matice hrvatske.

Uz niz zanimljivih tema, putopisa, pripovijetki, poezije i drugih zanimljivosti, broj sadrži i razgovor s pjevačicom rodom iz Bizovca Adrianom Baković. Matko je popularan časopis koji već desetljeće i pol tradicionalno za Uskrs i Božić dolazi na prag mještanima općine Bizovac. I ove je godine kao božićni poklon besplatno dijeljen Bizovčanima. N.Vek.

U biblioteci Kvadrat objavljena je “Kvadratura stiha – poezija u stripu”, poznatog hrvatskog strip-autora i animatora Dušana Gačića.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana