Mozaik
OTKRIĆE 33-GODIŠNJEG ZNANSTVENIKA

Japanac izumio staklo
koje se samoobnavlja
Objavljeno 28. prosinca, 2017.
Riječ je o organskom staklu koje se može popraviti pritišćući, na sobnoj temperaturi, slomljene dijelove

Nemalom broju vozača automobila kosa se digne na glavi kada im tijekom vožnje kamenčić udari u vjetrobransko staklo i stvori “piknjicu”. Ta točkica ubrzo počinje stvarati pukotinu koja vodi k tome da se vjetrobransko staklo mora zamijeniti što vlasnika stoji, ovisno o modelu automobila te je li staklo novo ili rabljeno, od nekoliko stotina do više tisuća kuna.

Probleme s pucanjem vjetrobranskog stakla moglo bi se riješiti staklom koje se samo može obnoviti. Iako zvuči kao daleka budućnost, mladi znanstvenik iz Japana dokazao je upravo to. Kako prenose japanski mediji, 33-godišnji znanstvenik slučajno je otkrio novi tip stakla koje se može popraviti jednostavno pritišćući slomljene dijelove zajedno! To je uistinu revolucionarno otkriće, no trebat će, nesumnjivo, čekati još godinama, možda i desetljećima prije nego što se ta inovacija nametne u industriji.

Yu Yanagisawa, znanstvenik s tokijskog sveučilišta, kazao je da je otkrio novi materijal slučajno dok je proučavao ljepila sposobna za djelovanje na vlažnim površinama. U laboratorijskom pokusu 33-godišnji Yanagisawa lomi napola mali komad stakla u vlastitoj proizvodnji. Pritišće potom dva dijela jedan uz drugi tijekom 30 sekundi na ambijentalnoj temperaturi prije nego što se dogodi "čudo": staklo je ponovno u jednom komadu. Komad rekonstruiranog stakla čini se otporan.

To organsko staklo, slično akrilskom staklu, proizvodi se od kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čija hidrogena povezanost daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, prema istraživanju Yanagisawe. Drugi znanstvenici pokazali su slična svojstva s kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao s jednim tipom stakla, a da ga nije morao prethodno otopiti. Ta bi inovacija mogla omogućiti udvostručen ili čak utrostručen rok trajanja brojnih staklenih predmeta, poput automobilskog vjetrobranskog stakla ili građevinskog materijala, prema mišljenju Yanagisawe.M.Bugarić/Hina

LIJEK ZA STAKLO MOBITELA

Yanagisawino otkriće moglo bi se uskoro primijeniti i na stakla koja se nalaze na pametnim telefonima. Velika staklena površina nerijetko biva oštećena u doticaju s drugim tvrdim predmetima, poput ključeva, ili pada telefona na tlo, što je iskusilo podosta osoba. Kao i u slučaju automobilske “šajbe”, pukotine su na oštećenom staklu mobitela s vremenom sve veće.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MATEJ PODGORSČAK PROMOVIRAO PJESMU I SPOT

Uvijek dajem sve od sebe, iskreno i s nekom emocijom

2

TZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Projekt Gourmet Slavonija,
Baranja i Srijem

3

PRODUCENT JE SRĐAN SEKULOVIĆ SKANSI

Nina Kraljić snimila pjesmu "Najljepši dan" u suradnji s Aljošom Šerićem iz Pavela