Svijet
POLITIČKA KRIZA

Prvo uhićenje za zločin na Kosovu aktivirat će OVK
Objavljeno 29. prosinca, 2017.
Jedan od prvih uhićenih navodno bi trebao biti brat kosovskog premijera R. Haradinaja

Krajem prošloga tjedna u kosovskoj skupštini propao je pokušaj sazivanja izvanredne sjednice na kojoj bi se razmotrilo ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Nakon toga predsjedavajući kosovske skupštine Kadri Veseli najavio je da će parlamentarci biti na zimskoj pauzi do 14. siječnja.

Sjedinjene Američke Države i EU oštro su upozorili kosovske vlasti da ne pokušavaju rušiti zakon o formiranju Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, protiv kojeg su ustale tri stranke na čijem se čelu nalaze bivši zapovjednici OVK, uključujući predsjednika Hashima Thacija i premijera Ramush Haradinaja. Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda, koju su podržala 43 zastupnika u kosovskom parlamentu, uslijedila je svega nekoliko dana nakon što su diplomatski izvori u Prištini najavili da će tužiteljstvo toga suda odmah poslije Nove godine podići prve optužnice protiv bivših zapovjednika OVK.

Predsjednik Thaci smatra da inicijativa 43 zastupnika Skupštine o ukidanju Zakona o posebnom sudu za ratne zločine “predstavlja alternativu, a ne izazivanje ili bježanje od pravde”, te najavio da će svaku zakonsku odluku parlamenta potpisati i provesti.

Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, izjavio je kako će prvo uhićenje od strane Specijalnog suda ponovno aktivirati i pokrenuti vojsku Kosova. Upravo se on spominje kao jedan od mogućih prvih uhićenika. “Ja nisam dio ratnog krila, ja sam građanin Kosova. Ipak, moje najveće dostignuće jest rat. Ja sam otvoren i uvijek spreman podržati suborce. OVK nije počinio zločine, Srbija je počinila zločine”, tvrdi Haradinaj. Prištinski portal Insajderi, pozivajući se na izvore bliske novom sudu, tvrdi da će Specijalni sud podići optužnicu protiv Dauta Haradinaja zbog slučaja “Radonjičko jezero”, odnosno ubojstva 39 Srba, Albanaca i Roma tijekom rata na Kosovu.

Nakon što Predsjedništvo kosovske skupštine i drugi put nije uspjelo imati kvorum za odluku o sazivanju izvanredne sjednice parlamenta na kojoj bi bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda, predstavnici civilnog društva od institucija Kosova zatražili su da se osobni interesi pojedinaca ne stavljaju ispred državnih interesa. “Inicijativa o stavljanju izvan snage zakona o Specijalnom sudu najveća je šteta koja može biti učinjena Kosovu. Takav potez dovodi u pitanje podršku saveznika i može vratiti mnogo koraka unazad sve napore Albanaca za slobodu i nezavisnost. Zahtijevamo od zastupnika Skupštine Kosova da interese građana i Republike stave iznad pojedinaca i da ni u kom slučaju ne glasaju za tu izmjenu”, kaže se u izjavi nevladinih organizacija. U nadležnosti su ovog suda, koji se nalazi u Haagu, i zločini počinjeni na Kosovu u razdoblju od 1. siječnja 1998. do 31. prosinca 2000. godine.

Eduard SOUDIL
Veterani: Specijalni sud i za Srbe

Predstavnici udruženja veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pozvali su zastupnike kosovske skupštine da hitno glasaju o izmjeni zakona o Specijalnom sudu. Oni traže da taj zakon obuhvati i suđenja za zločine koje su počinile srpske snage na Kosovu. Srbijanska ministrica pravosuđa nada se da će rad ovoga suda biti prilika da “srpske žrtve pronađu pravdu”. “Vjerujemo da će se uskoro pojaviti prve optužnice. Komisija za nestale osobe prikupljala je tijekom svih ovih godina dokaze i vjerujem da će oni biti valjani”, rekla je Nela Kuburović. Međutim, članovi obitelji ubijenih i nestalih Srba na Kosovu nisu tako optimistični. “Od ovoga ništa neće biti što se tiče Srba. Ništa u našu korist. Nažalost", kaže Ljubica Kisin, majka vojnika poginulog na kosovu 1999. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana