Novosti
VLADA O ZDRAVSTVU

Dodatni novac za dugove bolnica
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak na početku sjednice Vlade da je Ministarstvo financija pronašlo dodatnih gotovo 200 milijuna koja će se raspodijeliti za dugove u zdravstvu. “Nakon uspješnog rebalansa proračuna Ministarstvo financija u posljednjim danim kalendarske godine pronašlo je dodatna sredstva koja će se preraspodijeliti za dugove u zdravstvu, i to 100 milijuna kuna za državne bolnice i 97 milijuna za županijske. Kada to povežemo s 1,162 milijarde u rebalansu ovih dodatnih gotovo 200 milijuna kuna, to govori o tome da smo vjerojatno jedina i prva vlada koja je u godinu dana uspjela više od 1,3 milijarde kuna alocirati za zdravstvo”, kazao je Plenković, ustvrdivši da je Vlada vodila odgovornu fiskalnu politiku i da je odlučna smanjiti dugove u zdravstvu. Napomenuo je da je Vlada u ovoj godini održala 59 sjednica, od kojih je samo šest bilo telefonskih. “To je namjerno, to je dio naše politike jer smatramo da se taj institut treba koristiti samo u iznimnim situacijama”, kazao je.

“Ovo je prvi put nakon niza godina da se smanjuju ukupni dugovi u zdravstvu i dospjeli dugovi, čime prestaje prijetnja ovrhama bolnicama i eventualnim neisporučivanjem lijekova. Ulazimo u stabilno stanje, a s ovih sto milijuna koje idu državnim bolnicama stanje će se još više stabilizirati. Vjerujem da smo konačno krenuli u smjeru da, u financijskom smislu, neće biti ugroze u zdravstvu”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Najviše, 23 milijuna kuna, dobiva Klinički bolnički centar Zagreb, a slijede s 15 milijuna kuna Klinički bolnički centar Split te Klinički bolnički centar Osijek s 14 milijuna kuna. Kujundžić je u izjavi novinarima uoči sjednice rezimirao godinu na izmaku u zdravstvu, ustvrdivši kako je preokrenut trend povećavanja dugova, i to bez povećanja javnoga duga. H

Možda ste propustili...