Novosti
POSLJEDNJA SJEDNICA VLADE U OVOJ GODINI

Za mjere za zapošljavanje u 2018. gotovo 2,5 milijardi
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine, koje čine strateški dokument i okvir za primjenu mjera aktivne politike zapošljavanja. “Radi se o paketu mjera 'Od mjere do karijere'. Ove je godine bio u vrijednosti od milijardu i pol kuna, a sljedeće će biti u vrijednosti od 1,6 milijardi kuna. Osim tog paketa imamo i specijalizirane pakete za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, ponajprije mladih žena i osoba s invaliditetom”, objasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Smjernice imaju tri cilja, a prvi je podizanje stope zaposlenosti s pomoću pet intervencijskih mjera. “Vlada želi do 2020. godine dosegnuti stopu zaposlenosti od 68 posto. Koncentrirat ćemo se prije svega na podizanje stope zaposlenosti mladih osoba, starih osoba i smanjenje dijela dugotrajno nezaposlenih osoba”, rekao je Pavić.

Drugi je cilj usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada. “Kolegica Divjak i ja, kroz sredstva Europskog socijalnog fonda, radimo na spajanju potreba tržišta rada i sustava obrazovanja, gdje imamo 500 milijuna eura na raspolaganju”, rekao je.

Treći je cilj pojačati informiranje sudionika na tržištu rada. “Posebice veseli da je stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine pala s gotovo 50 posto u 2013. godini na 26 posto ove godine. U posljednjem je kvartalu i niža, oko 20 posto, no očekujem da će na razini cijele godine biti oko 26 posto”, rekao je Pavić.

Paketom mjera “Od mjere do karijere” želi se ojačati uspješne mjere, poput samozapošljavanja, gdje 80 posto tvrtki s tom potporom preživi prvu godinu. “Njih smo ojačali i povećavamo ih s 35.000 kuna na 55.000 kuna, odnosno ako je dvoje samozaposlenih, na 110.000 kuna, četvero, 220.000 kuna, a petero, 275.000 kuna”, kaže Pavić.

Drugi novitet je jačanje pripravništva, za što već postoji zakonodavni okvir. “Pripravništvo uvodimo kao mjeru koja će biti subvencionirana preko Zavoda za zapošljavanje. Cilj je da jačanjem pripravništva podignemo cijenu rada”, rekao je. Podsjetio je na kritike na račun stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, jer mladi rade za minimalnu plaću i bez prava koja idu iz zapošljavanja. Cilj je da jačanjem pripravništva mladi uđu u pravi radni odnos, a motivirat će ih se da to bude u realnom sektoru. “Za realni sektor ćemo sufinancirati 50 posto iznosa brutoplaće bez gornjeg ograničenja i trošak prijevoza, a u javnim službama, i to u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijale, financirat ćemo do 100 posto iznosa pripravničke plaće, koja iznosi 85 posto plaće tog početnog radnog mjesta”, rekao je Pavić.

Ministarstva, ustanove i javna poduzeća ponovno će moći angažirati PR stručnjake i tvrtke, odlučila je Vlada na sjednici ukinuvši odluku iz 2012. godine kojom je to bilo zabranjeno. H

PROŠIREN POPIS POTPOMOGNUTIH PODRUČJA

Vlada je donijela uredbu o novom indeksu razvijenosti te odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, s kojom je 40 novih jedinica lokalne samouprave (JLS) dobilo status potpomognutog područja. Odluka o razvrstavanju stupa na snagu s početkom iduće godine, a umjesto dosadašnjih pet skupina kategorizacije JLS-a sada će biti osam skupina, četiri skupine onih koje su ispodprosječno rangirane te četiri skupine iznadprosječno rangiranih, a kod jedinica područne samouprave (županija) i dalje ostaju četiri skupine.

Možda ste propustili...

SASTANAK PELLEGRINI - PLENKOVIĆ

Hrvatska je već sada spremna za Schengen

POVRAT INDUSTRIJE NAFTE U HRVATSKO VLASNIŠTVO VRLO SLOŽEN

Ina može biti nepremostiv problem ne postigne li se dogovor oko cijene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana