Novosti
ISTRAGA NEZAKONITIH POZAJMICA

Todorić oštetio investitore za 47,500.000 kuna
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo potvrdilo je u četvrtak da je pokrenulo novu istragu protiv osnivača Agrokora Ivice Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,500.000 kuna. Odvjetništvo je objavilo samo dob osumnjičenika, no mediji su ranije objavili da su pod istragom Ivica Todorić, njegov savjetnik i sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak.

Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma njihovom dioničkom društvu, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža. Šefove Nexusa tereti se da su zlouporabili povjerenje zbog nezakonitih zajmova koje je 2016. investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru. Oni su prema sumnjama tužiteljstva sklapanjem više ugovora o financijskom zajmu, isplatili dioničkom društvu novčana sredstva u vidu pozajmica, iako svjesni financijskih teškoća tog društva, a time i mogućnosti nastupa štete za ulagatelje u korist dioničkog društva.

Sumnja se da su od 17. kolovoza 2016. dioničkom društvu isplatili pozajmicu u iznosu od 22.500.000 kuna, a potom od 25. kolovoza do 17. listopada 2016. daljnje kratkoročne pozajmice u iznosu od 95.000.000 kuna, od čega je dioničko društvo vratilo pozajmice u iznosu od 70.000.000 kuna, objavilo je Državno odvjetništvo. Pritom je u nevraćenom dijelu dioničkom društvu pribavljena nepripadna dobit od 47.500.000 kuna, dok je za ulagatelje čiji novac nije uložen sukladno ugovorima nastupila šteta.

Osumnjičenici su zbog prikrivanja takvog postupanja nisu prikazali pozajmice u kvartalnom izvješću o pojedinim ulaganjima za treći kvartal 2016. godine za fond, nakon čega su tako sastavljeno izvješće 11. studenoga 2016. dostavili ulagateljima.

Ivica Todorić živi odnedavno u Londonu, gdje se vodi postupak o njegovu izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog slučaja Agrokor. Britanski sud pustio ga je na slobodu uz jamčevinu od 100.000 funti i mjere opreza. H

Možda ste propustili...

ZAJEDNIČKO POVJERENSTVO ZA GOSPODARSKU SURADNJU

Potpisan protokol između RH i Ukrajine

MINISTRICA NADA MURGANIĆ NAJAVILA NOVI PRODEMOGRAFSKI ZAKON

Od 1. srpnja 94.000 djece primat će doplatak

POČINJE KLINIČKO ISPITIVANJE

Skupi lijek za SMA dospio na listu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“NAJLJEPŠA HRVATSKA TAJNA”

U Slavoniju stižu stotine Bavaraca

2

OSJEČKA ŽUPANIJA MEĐU NAJGORIMA

Europska unija rezolucijom protiv širenja laži o štetnosti cijepljenja

3

DAMIR SKENDER, PREDSJEDNIK UPRAVE SAPONIJE

Iako je 50-godišnjak, Faks nam i danas donosi 21 % prihoda