Novosti
ZAOŠTRAVANJE ODNOSA ZBOG NAPADA U SONTI

Pozivamo Srbiju da
zaštiti svoje građane
hrvatske nacionalnosti
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Vezani članci

TOMISLAV ŽIGMANOV, PREDSJEDNIK DSHV

Najsiromašniji Hrvati na svijetu su Hrvati u Srbiji

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH regiralo je u četvrtak notom na fizički napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskoj Sonti, ali ju je srbijanska veleposlanica u Zagrebu Mira Nikolić odbila primiti, priopćeno je iz MVEP-a.

MVEP navodi da je na Zrinjevac u četvrtak pozvana srbijanska veleposlanica kako bi joj se uručila nota “zbog, prema dostupnim informacijama, etnički motiviranog fizičkog napada na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti iz Sonte u nedjelju, 24. prosinca 2017., koji je za posljedicu imao tjelesne ozljede.” Srbijanska veleposlanica odbila je primiti notu tvrdeći da se nije radilo o etnički motiviranom napadu. MVEP ističe kako očekuje da dužnosnici i institucije Republike Srbije žurno i objektivno utvrde sve činjenica i poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom te naglašava kako će “pozorno pratiti nastavak postupanja u rasvjetljavanju svih okolnosti ovog incidenta.” Srbijanska policija priopćila je u srijedu da napad na mladiće u Sonti nije nacionalno motiviran i da je identificirala počinitelje.

Napad je na sjednici Vlade u četvrtak osudio i premijer Andrej Plenković. “Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti”, naglasio je premijer.

O napadu na Hrvate u Sonti javnost je izvijestio predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov u utorak.

Mediji u Srbiji veliku su pažnju poklonili izgredu u Sonti, a posebno reakciji hrvatske Vlade. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u svom je priopćenju istaknulo kako “sa žaljenjem konstatira da je i ovaj put izgred koji nema nikakve veze s nacionalnom pripadnošću njegovih sudionika zlorabljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji.”

- Ovakvi stavovi RH ne pridonose izgradnji povjerenja i stabilnosti, za što se obje zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos - navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva i dodaje kako se nadaju “da će se Republika Hrvatska u budućnosti suzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmjeriti na izgradnju i unaprjeđivanje dobrosusjedskih odnosa, što je u interesu “ne samo naših dviju država nego i cijele regije.”

Predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća Slaven Bačić istaknuo je kako sada “među pripadnicima hrvatske zajednice u Sonti postoji atmosfera straha”.

- Ljudi su uplašeni, o ovome slučaju ne žele govoriti, povlače se u privatnost. Posljedica je to mojemu mišljenju pristupa i interpretacije događaja od strane državnih tijela, zaključuje Bačić. M.Flego/H

VUČIĆEVO VIĐENJE DOGAĐAJA

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je kako su mladići iz Sonte, prema njegovim informacijama, “izmislili međunarodni karakter cijelog izgreda.” “Kad ne znaju što da rade, kažu nešto protiv Srba i to se neće promijeniti”, rekao je Vučić.

Žrtva napada za srbijansku policiju je osumnjičenik

Jedan od trojice pretučenih mladića u Sonti, koji je prijavio slučaj, za policiju je postao osumnjičenik, upozorio je u četvrtak odvjetnik Veljko Milić iz Novoga Sada. “Vrlo je indikativno da je od oštećenog, koji je prijavio slučaj policiji, moj branjenik preko noći postao osumnjičenik koji je drugima nanio tjelesne ozljede”, naveo je odvjetnik nakon razgovora s branjenikom, i dodao kako je prijava protiv njega podnijeta tužiteljstvu u Somboru. Komentirajući priopćenje policije koja navodi da sukob nema nacionalni predznak Milić je rekao da njegov branjenik ima dokaze da je motiv napada bila njegova hrvatska nacionalnost. “Svakako nije na policiji da ocjenjuje kakvog je karaktera bio sukob. Postoje mjerodavna tijela, to je prije svega tužiteljstvo kao i sud koji će dati konačnu riječ”, istaknuo je odvjetnik.

Možda ste propustili...

VLADA NA SREDINI MANDATA: REFORME TEK KREĆU

Unatoč Agrokoru i udaru zdesna očuvali stabilnost

HRVATSKA BISKUPSKA KONFERENCIJA

Gotovi nastavni materijali iz vjeronauka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana