Novosti
UPOZORENJE JAVNOZDRAVSTVENE SLUŽBE

Pojava epidemije ospica
moguća je i u Hrvatskoj
Objavljeno 29. prosinca, 2017.
U Srbiji je 630 oboljelih * Cijepljenje je najbolja zaštita od opasnog virusa

Nakon pojave epidemije ospica u Srbiji, Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorio je kako postoji mogućnost unosa virusa ospica i u Hrvatsku i time nastanka epidemije u našoj zemlji.

Opasnost od epidemije ospica u Hrvatskoj postojala je i prije trenutne epidemije u Srbiji, jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice kontinuirano javljaju sporadično ili u epidemijskom obliku. Masovnija pojava ospica zabilježena je i na Kosovu.

Tridesetogodišnji muškarac iz Beograda umro je u srijedu u bolnici na odjelu intenzivne njege od komplikacija izazvanih posljedicama zaraze ospicama. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je u posljednja tri mjeseca registrirano 630 slučajeva ospica, pri čemu čak 91 posto zaraženih nije cijepljeno, nepotpuno je cijepljeno ili je nepoznatog statusa.

Pojedinačni slučajevi

Ako necijepljena osoba na putovanju dođe u kontakt sa zaraznom osobom, velika je vjerojatnost da će se zaraziti i postoji mogućnost prijenosa infekcije nakon povratka u Hrvatsku, upozorava HZJZ u svojem priopćenju. Zavod za javno zdravstvo ističe kako svake godine u Hrvatskoj imamo pojedinačne slučajeve ospica uvezene iz drugih zemalja, no zahvaljujući visokim cijepnim obuhvatima hrvatskog stanovništva, u većini slučajeva ne dođe do širenja infekcije u stanovništvu. Osnovna mjera za sprečavanje epidemije ospica održavanje je visokih cijepnih obuhvata stanovništva, čime se onemogućava prijenos bolesti u slučaju unosa izvana. Pojačane mjere zdravstvenog nadzora na granici, u zračnim ili pomorskim lukama nisu efikasne jer zaražena osoba može biti potpuno zdrava pri ulasku u zemlju, a oboljeti i postati zarazna tek nakon što se vrati kući.

Rizik za epidemijsko širenje ponajprije ovisi o procijepljenosti populacije u koju bi došao bolesnik. U Hrvatskoj su cijepni obuhvati u opadanju posljednjih šest godina i razlikuju se među županijama i mjestima. Najniži su cijepni obuhvati u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a slijede Osječko-baranjska i Primorsko-goranska županija, navodi HZJZ. Postoji mogućnost cirkulacije virusa ospica pojavi li se u nekim od gradova s niskim cijepnim obuhvatima, pogotovo ako bi se radilo o djeci predškolske dobi, što bi moglo rezultirati manjim epidemijama. Pri upisu u školu cijepni su obuhvati kombiniranim cjepivom protiv ospica, rubeole i mumpsa viši nego u dobi od godinu dana, pa je rizik za širenje ospica u školama niži nego u predškolskim ustanovama. Postoje kategorije stanovništva s nižim cijepnim obuhvatima od prosjeka, primjerice migrirajući Romi. Unos virusa u romsku populaciju mogao bi rezultirati manjim epidemijama ospica, što se dogodilo 2014/2015. godine nakon višekratnih unosa ospica iz inozemstva među Rome u Hrvatskoj.

Nadoknaditi propušteno

Najvažniji savjet koji se građanima može uputiti za smanjenje rizika od ospica jest da nadoknade propuštena cijepljenja, poručuje HZJZ.

Ako netko nakon povratka iz inozemstva oboli s visokom temperaturom praćenom osipom po licu i tijelu, treba se javiti liječniku radi pravovremenog postavljanja dijagnoze i zaštite osjetljivih osoba u kontaktu. Dolazak liječniku treba najaviti telefonom, da se izbjegne boravak s drugim bolesnicima u čekaonici, s obzirom na to da grupiranje osoba u čekaonicama pogoduje širenju infekcije virusom ospica. Smrtnost od ospica je oko 0,1 posto, tj. na tisuću oboljelih umre jedna osoba, a može biti viša ako je među oboljelima visok udio pothranjenih osoba ili osoba s oštećenjem imunološkog sustava, navodi HZJZ.

Pojava ospica u Hrvatskoj je zabilježena u veljači ove godine, i to na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba, gdje je evidentirano petero oboljelih.

Brojni su znanstveni dokazi da primjena cjepiva nije povezana s navodnim nuspojavama kojima protivnici cijepljenja neopravdano zastrašuju stanovništvo, poput autizma, šećerne bolesti u djece, autoimunih bolesti, kroničnih alergijskih bolesti te kronične upalne bolesti crijeva. Cjepivo može, ističe HZJZ, učinkovito spriječiti ospice u osjetljivih osoba u doticaju s oboljelom osobom ako se primijeni na vrijeme (unutar tri dana od kontakta sa zaraznim bolesnikom).

Dijana PAVLOVIĆ/H
SLOVENIJA PREPORUČILA CIJEPLJENJE

Slovenija je svojim državljanima koji će novogodišnje praznike provesti u nekoj od zemalja gdje se u posljednje vrijeme bilježi masovnija pojava ospica preporučila da se prije toga obvezno cijepe, ako to već nisu učinili. Tatjana Frelih iz Nacionalnog instituta Slovenije za javno zdravstvo kazala je da se oni koji ne znaju jesu li cijepljeni ili su preboljeli tu bolest i tako već stekli imunitet mogu testirati da vide imaju li protutijela koja ih štite od ospica, što stoji 20 eura. Ako utvrde da na bolest nisu imuni, trebaju se prije putovanja obvezno cijepiti.

Najniža je procijepljenost u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a slijede Osječko-baranjska i Primorsko-goranska županija