Novosti
ZNANSTVENO VIJEĆE HAZU-A

“Rodna ideologija neprihvatljiva za obrazovni sustav”
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji nije prihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav, ocjenjuje se u izjavi Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU. “Iako se slažemo s brigom da se zaštite žene i obitelj kao žrtve nasilja, i u tome smislu podupiremo takvu intenciju Istanbulske konvencije, ipak, s obzirom na to da bi ratificiranje Istanbulske konvencije – uključujući i elemente rodne ideologije u njoj – snagom međunarodnoga pravnoga dokumenta nametnulo i uvođenje rodne ideologije u obrazovne sadržaje u Hrvatskoj – osobito ako se uvedu međupredmetni sadržaji kako ih prijedlog kurikulne reforme predviđa – Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU na sjednici održanoj 11. prosinca 2017., potaknuto i kontroverzama u javnosti, raspravljalo je o implikacijama mogućega ratificiranja Konvencije u RH te je o tome odlučilo poslati ovu izjavu predsjednici RH, predsjedniku Hrvatskoga sabora i saborskim zastupnicima, predsjedniku Vlade RH i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti”, navodi se u izjavi Znanstvenog vijeća. Istanbulska je konvencija međunarodni pravni ugovor koji obvezuje države koje ga prihvate da ga i primjenjuju u cjelokupnoj državnoj regulativi, pa i u odgojno-obrazovnome sustavu. Glavni je cilj toga dokumenta zaštita žena i obitelji od nasilja, što nikome dobronamjernome ne može biti sporno. No također je razvidno da se dijelovi Konvencije temelje na rodnoj ideologiji, što za odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske smatramo neprihvatljivim jer u nj ne treba unositi zasade bilo kakve partikularne ideologije, pa ni rodne, upozorava se u izjavi. Hrvatski se odgojno-obrazovni sustav temelji na hrvatskoj i srednjoeuropskoj obrazovnoj tradiciji, čime se čuva identitet hrvatskoga naroda, zemlje i kulture, te na prihvaćanju i primjeni znanstveno potvrđenih dosega znanosti. Ističemo važnost kontinuiranoga kritičkoga promišljanja i prihvaćanja novih spoznaja koje ulaze u sadržaje obrazovanja, a koji trebaju biti prihvatljivi za svih pola milijuna djece i mladih u obrazovnome sustavu te njihove roditelje, koji imaju prirodno pravo odgajati djecu u vlastitom svjetonazoru, dodaju članovi Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU. Istanbulskom konvencijom djeci i mladima nametnuo bi se “rodno neutralan” odgoj, što je posve neprihvatljivo s gledišta slobode odgoja jer pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira se isključivo “ponašanjima, aktivnostima, ulogama”, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka danost. Na kraju teksta, koji su redigirali akademik Mislav Ježić i prof. dr. sc. Ante Bežen, traži se da se Istanbulska konvencija ne ratificira s ideološki spornim formulacijama, nego da se one izostave, ili da se Konvencija ne ratificira.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti priopćila je, pak, u četvrtak kako izjava Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo o Istanbulskoj konvenciji ne odražava službeni stav Akademije, već je riječ o pojedinačnom stavu toga vijeća. H

UDRUGE: HAZU NE TREBA ZASTUPATI RETROGRADNE STAVOVE

Bivši voditelj Ekspertne skupne za provođenje cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić pozvao je predsjednika HAZU Zvonka Kusića da se javno i nedvosmisleno ogradi od izjave Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo te akademije zbog, kako navodi, iznesenih neistina i kleveta da se uvođenjem kurikula međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija. Izjavu su kao sramotnu osudili stranka Pametno te Ženska mreža Hrvatske i Lezbijska grupa Kontra, istaknuvši da HAZU treba težiti društvu znanja i znanosti te se ograditi od retrogradnih i politikantskih stavova, a ne ih zastupati.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana