Osijek
RODITELJI, OPREZ

Zbog otrovanja alkoholom u bolnici završio i 11-godišnjak!
Objavljeno 29. prosinca, 2017.
Podatak je to iz prosinca 2016., kada je u KBC-u zbrinuto šest maloljetnih osoba

U posljednjem tjednu prosinca, kada je u domovima građana konzumacija alkohola prisutna mnogo više negoli je to u ostatku godine, liječnici pozivaju roditelje na dodatni oprez. Naime, u vrijeme blagdana tinejdžeri su posebno ugrožena skupina, i zbog otrovanja alkoholom hitna medicinska pomoć na osječkim ih ulicama pronalazi u očajnom stanju.

Iz Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek kažu kako se posljednjih godina bilježi veći broj intoksikacija maloljetnika alkoholom u blagdanskom razdoblju koji završavaju na Odjelu intezivnog liječenja za djecu.

- Za usporedbu, u studenom 2016. godine u Kliniku za pedijatriju nije bilo prijema pacijenata zbog intoksikacije alkoholom, dok smo već sljedeći mjesec, u prosincu 2016. godine, zbrinuli šetero maloljetnika intoksiciranih alkoholom. Jednoga na Badnjak, troje u novogodišnjoj noći. Pacijenti su bili uglavnom muškog spola - njih pet muškog i jedna osoba ženskog spola, prosječne su dobi 15-16 godina, pri čemu je najmlađi pacijent bio u dobi od 11 godina - kaže voditeljica Odjela za intenzivno liječenje djece u KBC-u Osijek, dr. Nikolina Arambašić.

Stanje u kojemu djeca zbog otrovanja alkoholom završavaju u bolnici krajanje je zabrinjavajuće.

- Uglavnom su dovezeni kolima hitne medicinske pomoći, poremećene svijesti u smislu somnolencije, niže tjelesne temperature, u nekim slučajevima uprljani blatom ili ispovraćanim sadržajem. Lani u prosincu izmjerena koncentracija alkohola u krvi bila im je uglavnom oko 2g/L, a najviša je bila 3.54 g/L. Sve naše pacijente zbrinjavamo u prisutnosti roditelja, te ako nisu bili u pratnji kod dolaska, obavijestimo ih telefonski da je njihovo dijete kod nas ili nam u tome pomognu djelatnici MUP-a. Većina roditelja prvotno reagira iznenađenjem ili zabrinutošću, a potom često “razgovarat ćemo kad dođemo kući”, ponekad cijelu situaciju stave u kontekst “i mi smo bili mladi”. Reakcija roditelja uglavnom ovisi o dobi djeteta te njihovu prethodnom ponašanju u smislu izlazaka, konzumiranju alkohola ili duhanskih proizvoda - kaže dr. Arambašić.

Ivana SOLAR

dr. Marija Kribl

voditeljica Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti županijskoga ZZJZ-a

Roditelji, razgovarajte s djecom!

Iz Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti županijskoga Zavoda za javno zdravstvo ističu kako je alkoholiziranje tinejdžera na osječkom području postalo kronični problem, a kako u vrijeme blagdana samo eskalira. “Razdoblje je to u godini kada je alkohol prisutan u krugu obitelji, kada ga liberalnije konzumiraju roditelji, pa ga olako doživljavaju i djeca. Uz to, djeci je u to vrijeme alkohol kod kuće i dostupan, što znači da ga konzumiraju prije negoli iziđu iz kuće u provod”, kaže dr. Marija Kribl, te poručuje roditeljima da vode računa o svojoj djeci i razgovaraju s njima o štetnim posljedicama alkohola.

pacijenti

VEĆINOM JE RIJEČ O MUŠKOJ DJECI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike