Regija
KONCERT GPD-A ZRINSKI “TIHA NOĆ”

Sve se u prirodi skuplja, samo se čovjek zaključava!
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

SLATINA - Božićna čestitka predsjednice Gradskog pjevačkog društva Zrinski Dubravke Pejić bila je uvod u 24. koncert koji to društvo u božićno vrijeme održava pod nazivom Tiha noć. Svi dosadašnji koncerti održani su u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma ili u župnoj crkvi sv. Josipa, a ove godine prvi je put održan u novoj župnoj crkvi bl. Ivana Merza. Umjetnički voditelj društva Antonio Brzica zahvalio je župniku, vlč. Nikoli Jušiću na ustupljenom prostoru crkve i podsjetio na prvu Tihu noć 1994. godine, rekavši da je to bio prvi javni nastup obnovljenog GPD-a Zrinski nakon 2. svjetskog rata. Brzica je pozvao sve zainteresirane za zborno pjevanje da se priključe društvu kako bi zajedno otpjevali bar još 25 takvih koncerata.

Na ovogodišnjem božićnom koncertu nastupili su ženski zbor pod ravnanjem Antonija Brzice i uz glazbenu pratnju bivših učenika Glazbene škole Milka Kelemena. Komorni glazbeni sastav činili su Ivana Miličić na violini, Valentina Martić na flauti, Veronika Brzica na alt-saksofonu, Ena Knežević na sopran-saksofonu i Josip Matić na bariton-saksofonu. Sa zanimljivim repertoarom i jednom novom skladbom posvećenom Božiću u Slatini nastupio je također mješoviti zbor Slavis pod ravnanjem Mateje Tomas i uz klavirsku pratnju Vedrana Gorjupa. – Veseli nas da nam se uvijek bivši učenici odazovu i pomognu da naši koncerti budu posjetiteljima pravi umjetnički doživljaj. Pokušavamo svake godine različitim aranžmanima obnoviti naše stare božićne pjesme i tako oživiti i hrvatsku božićnu tradiciju - rekao je voditelj Brzica.

U prigodnom obraćanju nakon koncerta, župnik Nikola Jušić prepričao je odgovor dječaku koji je upitao zašto je Isus rođen u štalici. Velike zgrade i neboderi zaključani su i mora se portafonom zvati stanare da ih otvore, dvorci imaju stražare, a jedino u štalu može i lastavica, i zec, i ovca, a nekad su i djecu nosili u štalu jer je tamo bilo toplije nego u kući. Isus se rodio u štali da mogu svi k njemu doći.

– I dok se sve nekako u prirodi skuplja, jedino se čovjek u ovom 21. stoljeću zaključava, i svatko pravi svoj dvorac, i svatko ima svoje stražare, a to znači da smo istjerali i Boga i dostojanstvo čovjeka iz sebe. Zato su ove božićne, glazbene večeri spasonosne, da se ponovno osjetimo zajedno i da u tom zajedništvu prepoznamo lica jedni drugima - kazao je vlč. Jušić.

Župnik Jušić podsjetio je da se u koncertne dvorane ulazi “s kartom”, a njega veseli da u crkvu može doći tko hoće i kad hoće, i uživati.

– I nemojte se zaključavati ovih dana, budite poput Isusove štale otvoreni za sve - rekao je župnik, vlč. Nikola Jušić. P. Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana