Regija
4. SAMOSTALNA FOTOIZLOŽBA MAJE MUŠKIĆ

“Portret jedne mladosti”: Na 99 fotografija prikazane stotine portreta
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

ĐAKOVO - Vatromet boja, mladosti, mladenačke živosti i mašte te bezazlenih ludorija kakve samo đakovački maturanti na svojim norijadama po ulicama i parkovima znaju stvoriti, odjeveni u jednake kostime. Sve to pretočeno je na 99 fotografija đakovačke autorice, novinarke Glasa Slavonije Maje Muškić, snimljenih tijekom deset godina praćenja đakovačkih maturijada, a sada povezanih u izložbu “Portret jedne mladosti” koja je otvorena u predvorju Hrvatskog doma pred brojnom publikom koja rado prati što Majin objektiv fotografira za neka buduća vremena. Na Majinoj 4. samostalnoj fotoizložbi predstavljene su generacije i generacije razdraganih maturanata, odjevenih u francuske sobarice, Štrumpfove, pionire, vile, stjuardese, balerine..., kako se vesele korzom, plešu quadrillu pred katedralom, ispraćaju srednjoškolske dane programom na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu parku... Jednom riječju, veselo se opraštaju od školskih klupa i kreću u život. Upravo tako, mnogi od njih, snimljeni prije pet, sedam, deset godina..., danas su supružnici, roditelji, zaposleni... Jedni studiraju, drugi su na putu svoje poslovne karijere, treći se još uvijek traže... Uglavnom, svima njima nakon polaganja ispita zrelosti dogodio se život. Majina izložba “Portret jedne mladosti” govori o početku toga puta.

Govoreći o tradiciji đakovačkih maturanata, đakovački kulturni radnik i ravnatelj SSŠ A. Horvata Mirko Ćurić istaknuo je kako ih Maja Muškić prati kroz sve ove godine.

– Fotografirajući ih, ne prati ih samo kao novinar, u njezinim fotografijama osjeti se i da je ona pjesnik, poeta - rekao je Ćurić.

– Zahvalni smo što imamo takvu sugrađanku koja pridonosi društvenom i kulturnom životu grada. Maja nije samo fotografkinja, ona je i novinarka, aktivna je na više područja. Čini mi se – skroz je Maja ovdje negdje - rekao je, otvarajući izložbu, gradonačelnik Marin Mandarić. Podsjetivši kako su Turistička zajednica i SAKUD predložili Maju Muškić za Godišnju nagradu Grada Đakova, direktorica TZ-a Marija Burek dodala je kako ova autorica svakom svojom fotografijom potencijalnog turista pretvara u stvarnoga posjetitelja Đakova. U glazbenom dijelu programa nastupio je s duhovnom glazbom Zvonimir Kalić u pratnji Tomislava Ljepotića, a kroz program je vodio Danijel Geošić.S.Župan

Možda ste propustili...

NESEBIČNI DJELATNICI OŠ ANTE STARČEVIĆA VILJEVO

Za 130 eura su kumovi dječaku Sethu iz Tanzanije

AMBICIOZNI PROJEKT PČELARA ĐAKOVŠTINE

Muzej meda, park medonosnog bilja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana