Regija
ŠTO VALPOVČANI MOGU OČEKIVATI

Za poduzetnike 26 puta više novca
Objavljeno 29. prosinca, 2017.
Pola milijuna kuna predviđeno je za subvencije poduzetnicima, a naknade za novorođenčad povisuju se na dvije tisuće kuna

VALPOVO - Proračun Grada Valpova za iduću godinu znatno se podebljao zahvaljujući Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i povećanju prihoda od poreza i prireza na dohodak s ranije planiranih oko 10 milijuna na čak 17,5 milijuna, što je povećanje veće od 70 posto. Proračun je, podsjetimo, na Gradskom vijeću prihvaćen sa samo jednim glasom protiv. Gradonačelnik Matko Šutalo podsjeća da će se, sukladno najavama, u 2018. godini naglasak u razvoju grada Valpova staviti na gospodarstvo i izdvojiti znatna sredstva za konkretnu pomoć malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima i nositeljima OPG-ova.

Vrtić i škola

- Riječ je o planiranom iznosu od 520.000 kuna koji ćemo, umjesto ranijih 20.000 kuna, kroz razne subvencije raspodijeliti na one koji budu zainteresirani za razvoj poduzetništva i koji budu ispunjavali postavljene uvjete. Nadam se i da ćemo u idućoj godini završiti u cijelosti poduzetničku zonu i pripremiti ju za privlačenje potencijalnih investitora - kazao je Šutalo dodajući da, uz gospodarstvo, predškolski odgoj, školstvo, kultura i sport te briga o socijalno osjetljivim kategorijama moraju biti pozicije od posebnog interesa za grad.

- U 2018. godini planiramo u 50-postotnom iznosu sufinancirati naknade za vrtić za samohrane i jednoroditeljske obitelji, zatim povećanje naknada za novorođenčad s 1000 na 2000 kuna po djetetu, za što smo osigurali 160.000 kuna. Tu je još i nabava besplatnih bilježnica za sve osnovce te subvencija od 300 kuna po učeniku osnovnih škola za kupnju knjiga, za što je namijenjeno 360.000 kuna. Sredstva za pomoć školama također smo uvrstili u proračun, kao i financiranje i sufinanciranje prijevoza učenicima i studentima te stipendija za studente - najavljuje gradonačelnik.

Više je novca predviđeno za udruge i ustanove u kulturi, kao i Zajednicu sportskih udruga za programsku djelatnost sportskih udruga, edukaciju trenera, ulaganja u sportsku infrastrukturu i drugo, poglavito zato što je Valpovo dio novoproglašene Europske regije sporta za 2018. godine.

Novo naselje

Budući da je iduće godine 50. Ljeto valpovačko, čelnici Valpova najavljuju da će već u siječnju aktivno početi pripreme za taj veliki jubilej, za koji su također povećali sredstva, a nadaju se i pokroviteljstvu državnih institucija.

Uz najavljeno sudjelovanje Grada u dugoočekivanoj obnovi starog hotela u središtu Valpova po sistemu javno-privatnog partnerstva, Grad je pripremio i projekte energetske obnove. Osim zamjene stare rasvjete LED rasvjetom, izgradnje i dogradnje javne rasvjete u ulicama A. Šenoe, E. Kvaternika i kralja P. Krešimira, u proceduri je priprema projekata energetske obnove javnih zgrada u vlasništvu Grada u prigradskim naseljima te projekt gradnje vrtića i društvenog doma u Ladimirevcima. Radi smanjenja troškova planira se i rekonstrukcija kotlovnice i grijanja zgrade gradske uprave, Dječjeg vrtića Maza i Gradske knjižnice i čitaonice.

U Gradu najavljuju i izmjene Urbanističkog plana, pripremu podloge za novo naselje i dovršenje započetog kako bi sadašnjim i budućim sugrađanima ponudili placeve za gradnju kuća uz olakšice poput oslobođenja dijela komunalnog doprinosa, komunalne naknade i drugog.

Lidija ANIČIĆ
Plaće zaposlenika iz projekata

- Kada govorimo o ukupnim iznosima plaća za zaposlenike u gradskoj upravi i u razvojnim agencijama, ti su iznosi u odnosu prema prijašnjem razdoblju znatno smanjeni zahvaljujući projektima koji su prošli i iz kojih će se financirati plaće osoba koje su u njih uključene. Cilj je u što kraćem roku stvoriti uvjete da se plaće zaposlenika Lokalne razvojne agencije i Valpovačkog poduzetničkog centra u cijelosti financiraju iz projekata kao i dio plaća djelatnika gradske uprave koji rade na projektima. Na taj način rasteretit ćemo proračun grada i ta sredstva usmjeriti za druge namjene - kaže gradonačelnik Šutalo.

Možda ste propustili...

POVUČEN REBALANS SLATINSKOG PRORAČUNA

Svi će klubovi raditi na novom rebalansu

UKLJUČILI SE U PROJEKT BUDI FIN

Našički srednjoškolci učili upravljati novcem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

3

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru