Regija
DRŽAVNA ERGELA “U GALOPU”

U Ergelu su uložili
tri milijuna kuna
Objavljeno 29. prosinca, 2017.
Značajna investicija je vodoopskrba druge lokacije đakovačke Ergele - Ivandvora, vodovod je razvučen po svim stajama

ĐAKOVO - Samo u posljednjih nekoliko mjeseci preko investicija u Državnu ergelu lipicanaca Đakovo i Lipik, doznajemo od ravnatelja Mirka Damjanovića, slila su se oko tri milijuna kuna.

Boksovi i pojilice

Damjanović je na čelu ove državne ustanove gotovo šest mjeseci, a od tada, kaže, nižu se brojna ulaganja, od kozmetičkih do onih milijunskih.

- Krenuli smo s dvije, da tako kažem, cerade s fotografijama naših konja kojima smo ukrasili pročelja koja su bila oronula i loša, nastavili s oslikavanjem zida, kako bi prostor naše ergele u Đakovu bio što zanimljiviji posjetiteljima. Potom smo uložili u važnu investiciju, uredili smo staru staju, odnosno uložili u boksove, gdje su do tada konji bili na vezu. Napravili smo deset divnih boksova s hrastovinom, danas se svi dive kako to izgleda. Mi više nemamo konja na vezu. Potom smo ondje ugradili i pojilice, više nema napajanja konja iz ampera, a uložili smo tu i u hranilice - nabraja Damjanović ulaganja u prostor Pastuhrane u Đakovu.

Značajna investicija svakako je i vodoopskrba Ivandvora, druge lokacije đakovačke Ergele.

- Vodovod je “dovučen” skroz do Ivandvora, kako smo već imali spreman projekt, razvukli smo vodovod po svim stajama na Ivandvoru. Vodoprivreda nam je dovukla gradski vodovod do Ivandvora - kaže ravnatelj. Dodaje kako je tehnička kontrola prošla, vodovod je uključen i konji se mogu napajati i na Ivandvoru na pojilicama. Izvan staja, kaže, napravljene su termopojilice, s obzirom na to da se ova lokacija nalazi izvan grada, puno je veća mogućnost smrzavanja.

Grijana jahaonica

Velika i značajna investicija bila je i uvođenje grijanja u Zatvorenu jahaonicu koje je pušteno u rad na proteklom Balu lipicanaca.

- Sad vidimo i one sitne mane. Nije riječ o grijanju, nego o pretprostoru koji moramo osmisliti kako se ne bi hladio. Mana je jer su vrata otvorena i velika hladnoća ulazi izvana. S druge strane, grijanje je uvelike olakšalo našim gostima praćenje Bala lipicanaca. Inače, grijanje je koštalo oko 370.000 kuna i sve su to sredstva Ministarstva poljoprivrede. To je ono što nam je ministar obećao tijekom svog prvog posjeta - kaže Damjanović. Napominje i kako su prethodna dva projekta (pojilice, hranilice i boksovi) sami financirali iz vlastitih sredstava, dok su ostale investicije poput grijanja..., uslijedile nakon ministrova dolaska u Đakovo.

- Nabavili smo kombi-vozilo marke Craft u svrhu bržeg i kvalitetnijeg prijevoza konjičke opreme, vozača fijakera i jahača na konjička natjecanja. U prostor se bez problema može smjestiti fijaker i sva potrebna konjička oprema - kaže ravnatelj. Ergela je nabavila i nove štandove, prvi put su ih iznijeli u vrijeme Bala.

- Riječ je o 15 štandova, od njih će dva ili tri biti upućena u Lipik - dodaje Damjanović.

Kad se podvuče crta od Damjanovićeva dolaska na čelo Ergele do danas, kada je, kako kaže, kupio jednu kobilu, što je najnovija investicija, na papiru je, kaže, 28 različitih nabavnih stavki.

- U posljednja dva mjeseca nam je ministar poljoprivrede omogućio dva milijuna kuna. Ona su potrošena, plus ona sredstva koja su osigurana financijskim planom same Ergele. Možemo slobodno reći da su u Ergelu Đakovo i Lipik uložena tri milijuna kuna - zaključuje Damjanović. Na kraju kaže kako je sve nabrojeno samo mali dio ulaganja, bilo je i asfaltiranja, ulaganja u najbolju opremu za jahače i kočijaše, a ovih dana Ergela je dobila i rješenje o kupljenoj kući tik uz Pastuharnu u Đakovu.

- Kupili smo kuću pokraj Pastuharne u Đakovu. Ta kuća je polovično bila ergelska, a dio je bio u privatnom vlasništvu. Sada je ona kompletno naša. Kako smo u relativno skučenom prostoru, sada se možemo proširiti, dobivamo veću i bolju dimenziju Ergele. Kako je taj prostor u gradu zaista skučen, i ovim putem pozivamo ergelske susjede ako su voljni prodati svoju zemlju koja nam je u susjedstvu, rado ćemo ju otkupiti - kaže ravnatelj Damjanović.

Maja MUŠKIĆ
Znatna ulaganja i u Lipik

“U Lipiku je ugrađen videonadzor. Prije mjesec dana ondje je došao i teleskopski utovarivač koji nam je zaista potreban, a košta oko 500.000 kuna. Takav bi nam trebao i u Đakovu. Ulaganja su podjednaka, pazimo na potrebe Lipika, ondje je trenutno 75 konja, dok je u Đakovu oko 150 na Pastuharni i Ivandvoru”, kaže ravnatelj Damjanović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana