Ekonomija
VIRTUALNE VALUTE

HANFA upozorava na rizike ulaganja u kriptovalute i ICO
Objavljeno 29. prosinca, 2017.
Na razini EU-a vode se rasprave o zaštiti potrošača, sprječavanju pranja novca, financiranja terorizma...

Zbog povećanog interesa javnosti za takozvane virtualne ili kriptovalute - bitcoin, ether i drugi, a posebno s obzirom na inicijalne ponude povezane s kriptovalutama (Initial Coin Offer ili Initial Token Offer (ICO), iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA-e) upozorili su kako kriptovalute, kao ni ICO, trenutačno nisu posebno regulirani unutar zakonodavnog okvira Republike Hrvatske i da ne postoji poseban propis na razini Europske unije koji bi izričito regulirao tu materiju..

Što je ICO?

“Trgovanje kriptovalutama i ICO-om često se u medijima spominju kao atraktivne aktivnosti kojima se lako i na jednostavan način može zaraditi, ili doći do sredstava za financiranje određenih projekata. ICO-evi se uglavnom provode putem interneta i društvenih mreža, često su inicirani izvan Republike Hrvatske, ili čak izvan Europske unije, a u njihovoj promociji ponekad su eksponirani i uspješni poduzetnici i osobe iz javnog života poznate pojedinom lokalnom, odnosno nacionalnom tržištu, a kako bi se pridobilo povjerenje ulagačke javnosti” navode, između ostaloga, iz HANFA-e, i upozoravaju kako je često riječ o visokorizičnim i nereguliranim aktivnostima, pa potencijalni ulagatelji moraju biti posebno svjesni mogućnosti gubitka svih uloženih sredstava i mogućeg nedostatka pravne zaštite.- Naime, s obzirom na razne pojavne oblike kriptovaluta, njihove strukture, načina na koji se nude, te činjenice da ne postoji specifična regulativa kriptovaluta na europskoj i nacionalnoj razini, procjena pravne naravi kriptovaluta ovisit će o tome kako je ICO strukturiran u pojedinom slučaju, ističu iz HANFA-e i pojašnjavaju što je ICO.

“ICO je nova metoda prikupljanja sredstava u javnosti, uz upotrebu takozvanih coina, odnosno tokena. Svaki ICO može se razlikovati u odnosu na njegovu strukturu i prava koja kupac stječe kupnjom tokena, što znači da prava povezana s kupnjom određenih tokena nisu standardizirana. U većini slučajeva proizvodi u okviru ICO-a kupuju se za određenu kriptovalutu (npr. bitcoin, eter). Tokeni se stvaraju i distribuiraju pomoću takozvane Distributed Ledger Technology (DLT) kao širokopojasne tehnologije primjenjive u raznim područjima, primjerice u vođenju raznih elektroničkih baza podataka u industriji, uslužnim djelatnostima, financijskom sektoru, državnoj upravi itd., gdje nema središnjeg administratora ili pohrane podataka, dok se sekundarno trgovanje tokenima u pravilu organizira na posebnim trgovinskim platformama namijenjenima kupnji, prodaji, ili razmjeni kriptovaluta”, naveli su iz HANFA-e.

Povećan broj upozorenja

Također dodaju da se trenutačno na razini Europske unije vode rasprave o primjerenom postupanju u vezi s temom kriptovaluta, pri čemu se u obzir uzimaju propisi koji reguliraju financijsko tržište (MiFID, AIFMD, Prospectus i sl.), zaštitu potrošača, platni promet, sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma itd. “U svakom slučaju, u ovom trenutku ne postoje jedinstveno primjenjiva i standardizirana pravila vezana uz kriptovalute i povezanu tehnologiju. Regulatorna tijela, odnosno središnje banke država članica Europske unije, u proteklom su razdoblju objavljivala upozorenja o mogućim rizicima povezanim s ulaganjima u kriptovalute koja su uglavnom upućivala na Upozorenje za korisnike virtualnih valuta koje je još 12. prosinca 2013. objavilo Europsko nadležno tijelo za bankarstvo (EBA). U posljednje vrijeme zbog pojačanog interesa javnosti za ulaganja u virtualne valute, povećan je broj upozorenja koja su objavili pojedini regulatori na svojim mrežnim stranicama, kao što je nadležno tijelo iz Ujedinjenog Kraljevstva (The Financial Conduct Authority – FCA) 12. rujna 2017. objavilo Consumer warning about the risks of Initial Coin Offerings. Tako je i Hrvatska narodna banka (HNB) 22. rujna 2017. objavila Upozorenje o mogućim rizicima povezanim s ulaganjima u virtualne valute”, naglašavaju iz HANFA-e i posebno skreću pozornost na upozorenja Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (European Securities and. Markets Authority - ESMA) upućena ulagateljima i društvima uključenima u postupak ICO, objavljena 13. studenoga 2017. na mrežnim stranicama ESMA-e. Naglašavaju i da se također o temi kriptovaluta raspravljalo se i na nedavnoj sjednici Vijeća za financijsku stabilnost, održanoj 12. prosinca 2017. godine. Z.Rupčić

Koji su rizici povezani s kriptovalutama i ICO-om?

l Uglavnom neregulirano područje, zbog čega je češća mogućnost prijevara i drugih nepravilnosti

l Manjak pouzdanih i relevantnih informacija

l Visok rizik od gubitka dijela ili svih uloženih sredstava

l Izrazita volatilnost vrijednosti ulaganja i nemogućnost svakodobnog „izlaska“ iz ulaganja

l Rizici vezani uz informatičku tehnologiju koja se koristi za izradu i distribuciju tokena (primjerice, hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku)

Ne postoje mehanizmi zaštite

Zaključno na ovo upozorenje Hanfe i nastavno na prethodno spomenuta upozorenja raznih europskih i nacionalnih regulatornih tijela, Hanfa poziva potencijalne ulagatelje u kriptovalute na odgovorno i oprezno ponašanje na način da se prije donošenja odluke o ulaganju detaljno informiraju o karakteristikama, odnosno rizicima ulaganja u kriptovalute i ICO, a posebno na rizik gubitka novca, s obzirom na to da ne postoje posebni regulatorni mehanizmi zaštite.

Južna Koreja uvodi ograničenja u trgovini digitalnim valutama

Južna Koreja objavila je jučer da će zabraniti anonimno trgovanje virtualnim valutama i uložiti maksimalne napore u suzbijanje pranja novca upotrebom takvih valuta u kontekstu sve izraženijih strahovanja od formiranja balona. Ta se azijska zemlja prometnula u centar trgovanja kriptovalutama, s udjelom u globalnim transakcijama bitcoinima od nekih 20 posto. Usporedbe radi, udio Južne Koreje u svjetskom gospodarstvu iznosi oko dva posto. Najavljeni novi propisi uključuju zabranu otvaranja anonimnih računa za transakcije kriptovalutama i novu legislativu koja će regulatorima, između ostalog, omogućiti zatvaranje tržišta kriptovaluta ako se ukaže potreba.H

Možda ste propustili...

NA 68. MJESTU MEĐU 140 GOSPODARSTAVA

Hrvatska napredovala na listi konkurentnosti

VIRTUALNI SAJAM KARIJERA I ZNANJA JE U TIJEKU:

Još imate priliku pronaći poslodavca po svom izboru!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana