Ekonomija
VIRTUALNE VALUTE

HANFA upozorava na rizike ulaganja u kriptovalute i ICO
Objavljeno 29. prosinca, 2017.
Na razini EU-a vode se rasprave o zaštiti potrošača, sprječavanju pranja novca, financiranja terorizma...

Zbog povećanog interesa javnosti za takozvane virtualne ili kriptovalute - bitcoin, ether i drugi, a posebno s obzirom na inicijalne ponude povezane s kriptovalutama (Initial Coin Offer ili Initial Token Offer (ICO), iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA-e) upozorili su kako kriptovalute, kao ni ICO, trenutačno nisu posebno regulirani unutar zakonodavnog okvira Republike Hrvatske i da ne postoji poseban propis na razini Europske unije koji bi izričito regulirao tu materiju..

Što je ICO?

“Trgovanje kriptovalutama i ICO-om često se u medijima spominju kao atraktivne aktivnosti kojima se lako i na jednostavan način može zaraditi, ili doći do sredstava za financiranje određenih projekata. ICO-evi se uglavnom provode putem interneta i društvenih mreža, često su inicirani izvan Republike Hrvatske, ili čak izvan Europske unije, a u njihovoj promociji ponekad su eksponirani i uspješni poduzetnici i osobe iz javnog života poznate pojedinom lokalnom, odnosno nacionalnom tržištu, a kako bi se pridobilo povjerenje ulagačke javnosti” navode, između ostaloga, iz HANFA-e, i upozoravaju kako je često riječ o visokorizičnim i nereguliranim aktivnostima, pa potencijalni ulagatelji moraju biti posebno svjesni mogućnosti gubitka svih uloženih sredstava i mogućeg nedostatka pravne zaštite.- Naime, s obzirom na razne pojavne oblike kriptovaluta, njihove strukture, načina na koji se nude, te činjenice da ne postoji specifična regulativa kriptovaluta na europskoj i nacionalnoj razini, procjena pravne naravi kriptovaluta ovisit će o tome kako je ICO strukturiran u pojedinom slučaju, ističu iz HANFA-e i pojašnjavaju što je ICO.

“ICO je nova metoda prikupljanja sredstava u javnosti, uz upotrebu takozvanih coina, odnosno tokena. Svaki ICO može se razlikovati u odnosu na njegovu strukturu i prava koja kupac stječe kupnjom tokena, što znači da prava povezana s kupnjom određenih tokena nisu standardizirana. U većini slučajeva proizvodi u okviru ICO-a kupuju se za određenu kriptovalutu (npr. bitcoin, eter). Tokeni se stvaraju i distribuiraju pomoću takozvane Distributed Ledger Technology (DLT) kao širokopojasne tehnologije primjenjive u raznim područjima, primjerice u vođenju raznih elektroničkih baza podataka u industriji, uslužnim djelatnostima, financijskom sektoru, državnoj upravi itd., gdje nema središnjeg administratora ili pohrane podataka, dok se sekundarno trgovanje tokenima u pravilu organizira na posebnim trgovinskim platformama namijenjenima kupnji, prodaji, ili razmjeni kriptovaluta”, naveli su iz HANFA-e.

Povećan broj upozorenja

Također dodaju da se trenutačno na razini Europske unije vode rasprave o primjerenom postupanju u vezi s temom kriptovaluta, pri čemu se u obzir uzimaju propisi koji reguliraju financijsko tržište (MiFID, AIFMD, Prospectus i sl.), zaštitu potrošača, platni promet, sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma itd. “U svakom slučaju, u ovom trenutku ne postoje jedinstveno primjenjiva i standardizirana pravila vezana uz kriptovalute i povezanu tehnologiju. Regulatorna tijela, odnosno središnje banke država članica Europske unije, u proteklom su razdoblju objavljivala upozorenja o mogućim rizicima povezanim s ulaganjima u kriptovalute koja su uglavnom upućivala na Upozorenje za korisnike virtualnih valuta koje je još 12. prosinca 2013. objavilo Europsko nadležno tijelo za bankarstvo (EBA). U posljednje vrijeme zbog pojačanog interesa javnosti za ulaganja u virtualne valute, povećan je broj upozorenja koja su objavili pojedini regulatori na svojim mrežnim stranicama, kao što je nadležno tijelo iz Ujedinjenog Kraljevstva (The Financial Conduct Authority – FCA) 12. rujna 2017. objavilo Consumer warning about the risks of Initial Coin Offerings. Tako je i Hrvatska narodna banka (HNB) 22. rujna 2017. objavila Upozorenje o mogućim rizicima povezanim s ulaganjima u virtualne valute”, naglašavaju iz HANFA-e i posebno skreću pozornost na upozorenja Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (European Securities and. Markets Authority - ESMA) upućena ulagateljima i društvima uključenima u postupak ICO, objavljena 13. studenoga 2017. na mrežnim stranicama ESMA-e. Naglašavaju i da se također o temi kriptovaluta raspravljalo se i na nedavnoj sjednici Vijeća za financijsku stabilnost, održanoj 12. prosinca 2017. godine. Z.Rupčić

Koji su rizici povezani s kriptovalutama i ICO-om?

l Uglavnom neregulirano područje, zbog čega je češća mogućnost prijevara i drugih nepravilnosti

l Manjak pouzdanih i relevantnih informacija

l Visok rizik od gubitka dijela ili svih uloženih sredstava

l Izrazita volatilnost vrijednosti ulaganja i nemogućnost svakodobnog „izlaska“ iz ulaganja

l Rizici vezani uz informatičku tehnologiju koja se koristi za izradu i distribuciju tokena (primjerice, hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku)

Ne postoje mehanizmi zaštite

Zaključno na ovo upozorenje Hanfe i nastavno na prethodno spomenuta upozorenja raznih europskih i nacionalnih regulatornih tijela, Hanfa poziva potencijalne ulagatelje u kriptovalute na odgovorno i oprezno ponašanje na način da se prije donošenja odluke o ulaganju detaljno informiraju o karakteristikama, odnosno rizicima ulaganja u kriptovalute i ICO, a posebno na rizik gubitka novca, s obzirom na to da ne postoje posebni regulatorni mehanizmi zaštite.

Južna Koreja uvodi ograničenja u trgovini digitalnim valutama

Južna Koreja objavila je jučer da će zabraniti anonimno trgovanje virtualnim valutama i uložiti maksimalne napore u suzbijanje pranja novca upotrebom takvih valuta u kontekstu sve izraženijih strahovanja od formiranja balona. Ta se azijska zemlja prometnula u centar trgovanja kriptovalutama, s udjelom u globalnim transakcijama bitcoinima od nekih 20 posto. Usporedbe radi, udio Južne Koreje u svjetskom gospodarstvu iznosi oko dva posto. Najavljeni novi propisi uključuju zabranu otvaranja anonimnih računa za transakcije kriptovalutama i novu legislativu koja će regulatorima, između ostalog, omogućiti zatvaranje tržišta kriptovaluta ako se ukaže potreba.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVE JE IZRAŽENIJI NEDOSTATAK STRUČNE RADNE SNAGE

Drugi mjesec zaredom pad dozvola za građenje

2

ADMIRAL MARKETS

Investitori se zasad ne boje nove krize

3

SPORIJI RAST U USPOREDBI S PRETHODNIM TROMJESEČJEM

Kinesko gospodarstvo poraslo je za 6,7 posto