Kultura
NOVOGODIŠNJI GALA KONCERT - ORKESTAR OPERE HNK U OSIJEKU

Maestro Skenderović poznaje tajne sastojke recepta sjajnog koncerta
Objavljeno 29. prosinca, 2017.
Umijeće i brzina violinista Robyja Lakatosa ostavili su bez teksta i zasluženo je osvojio i publiku i članove orkestra

Nekomu navika, nekomu dio (lažnog) društvenoga imidža, nekomu istinski užitak. Bilo kako bilo, novogodišnji su koncerti čest i gotovo obvezan dodatak završetku kalendarske godine. Odnosi se to, dakako, na posjetitelje kazališta i poklonike klasične glazbe. Slavonci su godinama naviknuti na bečki štih u svom nacionalnom kazalištu, koji nije izostao ni ove godine, na koncertu koji je u svom nazivu dobio dodatak - gala. Za taj je gala dodatak formalno i sadržajno zaslužan maestro Berislav Skenderović, obećavši posjetiteljima triju koncerata - pravi vatromet glazbe. Bilo je uistinu tako! Puna tri sata!

Bilo je to repertoarno osvježenje, bar sudeći prema reakcijama publike na prvom od tri koncerta. Nešto drukčija bila je i scenografija, pa je sve izgledalo kao kazalište s gledalištem od 360 stupnjeva, tj. kao da su glazbenici bili u gledalištu, a publika na sceni, jedni drugima odraz u zrcalu.

I orkestar je bio neznatno proširen brojem članova (gudači, tuba i udaraljke), kako bi udovoljili repertoaru, a on je bio prema recepturi maestra Berislava Skenderovića. Koncert je otvorio Orkestar uvertirom iz Rossinijeve opere “Svraka kradljivica”, a već u sljedećoj im se skladbi Pabla de Sarasatea “Zigeunerwisen” pridružio R. Lakatos. Nizali su se klasici J. Strauss, ml., J. Offenbach, ali i glazba iz filmskih hitova, poput one Johna Wiliamsa za već kultni film “Schindlerova lista” (uz sjajnu izvedbu Robyja Lakatosa i njegova Trija Kurina). Kraj prvog dijela bila je tradicionalna “Mama”, nakon koje je maestro Skenderović, iskreno dirnut, čestitao Lakatosu zagrlivši ga, a mađarski je virtuoz, pak, isto to učinio violončelistici Maji Iljovski, naklonivši joj se i pruživši ruku u znak zahvale.

- Energija i emocije koje smo podijelili mi glazbenici s maestrom Lakatošem neponovljivi su, možda sada i nikada više. Počašćena sam što sam imala priliku pratiti ga. Iznenadio me kada me pitao da sviramo Bacha kao duo na početku skladbe 'I've met you mama', a taj dogovor je 'pao' nekoliko sati prije koncerta. Utoliko je moja odgovornost bila veća, a zadovoljstvo veliko što je sve to ispalo tako spontano i s puno emocija - oduševljeno kaže Maja.

Svoje umijeće ne samo kao dirigenta nego i krojača dobre atmosfere pokazao je maestro Skenderović i u drugom dijelu koncerta, odavši svoje tajne sastojke koje svaki recept za dobar koncert mora sadržavati, da bi ga izdvojile od sličnih i svemu dale osbujan i osobni pečat upravo Berislava Skenderovića.

Kao ni maestro Skenderović, ni Roby Lakatos nije propustio priliku čestitati blagdane publici, poželjeti sretnu nadolazeću 2018. i naravno zahvaliti HNK-u na suradnji i članovima Orkestra.

A drugi je dio otvorio “Carski valcer” Johanna Straussa, ml. Izvedbu tradicionalne “Potpuri”, za što su bili zaslužni R. Lakatos i Trio Kurina, članovi su orkestra pauzirali, pa su nesmetano uživali u nastupu gostiju, vidljivo zadovoljni, s osmijesima podrške na licu. Publika je tada prvi put uistinu oduševljeno reagirala i čuo se prvi Bravo! Nije dugo trebalo ni za drugi ni treći Bravo! Kao da su se i izvođači i publika zagrijavali i opuštali.

“Nakovanj polka” Albert Parlov počela je malim performansom Darka Karlečika, novosadskog glazbenika (odjevenog u kovača s kapom Djeda Božićnjaka), koji je zamolio maestra Skenderovića za nekoliko trenutaka stanke kako bi mogao uštimati svoj - nakovanj.

Posljednja skladba - John Philip Sousa “The stars and stripes forever” ujedinila je Robyja Lakatoša (koji je tada bio 2. violina) i Florijana Balaža, inače profesora violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Nakon toga uslijedio je bis - prvi, drugi, treći, četvrti i peti. Poslije toga gledalište je ustalo i dugotrajnim pljeskom zahvalilo svim glazbenicima.

Narcisa VEKIĆ

pet

PUTA GLAZBENICI SU IZLAZILI NA BIS

Energija i emocije koje smo podijelili mi glazbenici s maestrom Lakatošem neponovljivi su, možda sada i nikada više - kažu osječki glazbenici.

Možda ste propustili...

NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Susret s književnicom Silvijom Šesto

KONCERT ORKESTRA “STROSSMAYER”

Povijesni nastup mladih tamburaša

SUSRET LUTKARA I LUTKARSKIH KAZALIŠTA HRVATSKE

Sedamnaest predstava i više od 300 sudionika na 27. SLUK-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJAVLJENA PREMIJERA MJUZIKLA “SUGAR”

Poznata komedija začinjena jazzom

2

FESTIVAL UMJETNIČKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Koncerti u četiri slavonska grada

3

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE “DIMITRIJE ART” U MUZEJU MIMARA U ZAGREBU

Obilježeno pola stoljeća Popovićeva stvaralaštva