Kultura
ATELIJER KOŽARIĆ - LABORATORIJ ZA OŽIVLJAVANJE

“Produžeci” Vlatke Horvat u MSU
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

ZAGREB - Do 25. veljače 2018. u MSU (kao dio Zbirke u pokretu, 1. kat, ispred Atelijera Kožarić) može se pogledati izložba Vlatke Horvat “Produžeci”.

Nemirenjem s dovršenošću, spremnost da se uvijek započne iz početka, oduzimanje vlastitim djelima aure nedodirljivosti dinamičnim procesima prekrajanja, premještanja, pretvorbe “smeća u zlato” i obrnuto, artefakti u Kožarićevu atelijeru nerijetko su dobivali priliku za neki novi život.

U performativnim gestama mnogo mlađe umjetnice Vlatke Horvat koje se često događaju in situ, u uvijek drugačijim dinamičnim odnosima arhitekture, tijela i predmeta, ali i mnogo šireg konteksta, neće biti teško prepoznati srodnosti, pa i rezonancije. Radovi u izložbi “Produžeci” – kao i mnogi njezini raniji ansambli – nastali su uglavnom od odbačenih, disfunkcionalnih predmeta. “Modificiranjem i adaptacijama tim pronađenim stvarima kao da produžujem rok trajanja, dok istovremeno doslovno prostorno produžujem ili ponavljam neki element njihove forme, ili neki aspekt prostora u kojem se nalaze,“ svjedoči umjetnica. „Zanima me način na koji tako 'unaprijeđeni' predmeti utjelovljuju određeni paradoks – prošireni su ili produženi u prostoru no taj im proces ekspanzije simultano kompromitira funkciju pretvarajući ih iz uporabnih, 'korisnih' predmeta u začudne objekte zatečene u procesima istovremene fragmentacije i multiplikacije.“ Svrha tih performativnih gesti jest preobrazba koja će stvoriti napetost, aktivirati imaginativne procese u više smjerova, kako u emotivnim, tako i misaonim asocijacijama koje izazivaju kod promatrača. Predmeti koji su u nekadašnjem životu bili povezani s nečim što priziva uspon, odmor, uklapanje i prilagodbu... umjetničkim gestama koje upravo potenciraju njihove ključne prostorne ili funkcionalne karakteristike na duhovit način „do it yourself“ domišljatosti, kao da postaju apsurdni podsjetnici na egzistencijalne situacije onemogućenosti ili nemoći da se stvari zadrže i dovedu u red, da se konačno krene, ili, pak, stane - piše kustosica izložbe Radmila Iva Janković. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SJAJNA CARMEN U OSJEČKOM HNK-U

Marija Joković: Doći ću u Osijek pjevati kad god me pozovu

2

KONCERT OSJEČKE GLAZBENE SRIJEDE

Izložba "In memoriam prof. Damiru Sekošanu" u Glazbenoj školi

3

"RASPAD SISTEMA" PREMIJERNO U KEREMPUHU

Komična dekonstrukcija kazališnoga čina