Kultura
NAKLADNIČKA DJELATNOST OGRANKA MATICE HRVATSKE

2018. monografija kao (za)hvala svim članovima Ogranka Osijek
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Jednom od najproduktivnijih nakladničkih godina osječkog Ogranka Matice hrvatske ocijenio je ovu njezin predsjednik Ivica Završki, a to znači čak 13 naslova, otisnutih samostalno, ili u suradnji s drugim nakladnicima i to uglavnom s fokusom na osječke i slavonske autore. Nadaju se da će tu uzlaznu putanju zadržati i u sljedećoj godini kao jedini nakladnik istočno od Zagreba. Kao posebno važan projekt 2017. na jučerašnjoj je konferenciji za novinare Predsjedništvo istaknulo objavljivanje dvotomne Osječke čitanke, hrestomatiju suvremene osječke književnosti, dok će 2018. svakako obilježiti monografija Ogranka, zbornik radova kao zahvala svih zaslužnim članovima koji su tijekom desetljeća osječku Maticu hrvatsku održavali živom i aktivnom.

U znaku 175. rođendana središnjice protekla je ova 2017., a osječki Ogranak broji samo nešto manje godina, jer svoje početke vežu uz osnivanje u Osijeku 1843./44. god., po uzoru na druge gradove u Hrvatskoj, prve narodne, “Ilirske” čitaonice (zapravo preteče buduće Gradske knjižnice).

Važan u nakladništvu Ogranka je časopis Književna revija koji već osam godina uređuje doc. dr. sc. Ivan Trojan, s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku. Svjetlo dana 2017. ugledala su četiri broja, od kojih je jedan bio posvećen suvremenoj rumunjskoj prozi, a 2018. otvorit će broj posvećen bosanskohercegovačkoj, koji će ostvariti u suradnji sa sarajevskim časopisom Život, koji uređuje Almir Bašović. Zadovoljan je urednik Trojan potporom Ministarstva kulture koje ih je prepoznalo kao jedan od najboljih hrvatskih književnih časopisa, što im je dobrodošao vjetar u krila.

Nimalo zadovoljni financijskom potporom MK nisu ni predsjednik Završki, kao ni tajnik Josip Cvenić, jer, osim što ne podupiru nakladništvo Ogranka, ne otkupljuju ni objavljene naslove. Grad Osijek im je dao isti iznos kao i prošle godine, OBŽ će tek rapsisati natječaj za dodjelu sredstava pa se osječki 'matičari' nadaju da ne će ostati kratkih rukava.

Nadu svakako polažu i brojno članstvo, kojih je u ovom trenutku ima više od 320.

- Naglasak u radu Ogranka je na podmlađivanju članstva - ponosan je Završki ne samo na tu brojku, nego i na rezultate svih matičinih Odjela i njihovih voditelja, posebice jer sve rade volonterski i dragovoljno. Među zaslužnim članovima je i Stjepan Tomaš, književnik koji je u Ogranku od obnoviteljske skupštine (1990.). Situacija za knjigu, pa stoga i Ogranak, kaže Tomaš, nikad nije bila gora. Financijskom situacijom sigurno nisu prezadovoljni ni ostali odjeli i voditelji, puni planova i ideja.

Tako prof. dr. sc. Antun Tucak, voditelj odjela za baštinu, kani iz zaborava izvući znamenite Osječane na osječkim grobljima, ali i obnoviti srušene bedeme, vrtove... Čelni čovjek Odjela za sociologiju, prof. dr. sc. Miljenko Brekalo (Institut društvenih djelatnosti “Ivo Pilar”), najavio je 4. Međunarodni znanstveni skup posvećen Domovinskm ratu, koji će se u Osijeku održati 30. siječnja, a zbornik s 3. skupa upravo je oko Božića izišao iz tiska. N.Vekić

Nadu svakako polaže i brojno članstvo, a u ovome trenutku ima ih više od 320.

Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike