TvObzor
NOVI FILM OSKAROVCA RIDLEYJA SCOTTA

Sav novac svijeta
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Film “Sav novac svijeta” priča je o otmici 16-godišnjeg dječaka Johna Paula Gettyja III. (Charlie Plummer) i očajničkom pokušaju njegove majke Gail (Michelle Williams) da nagovori njegova djeda milijardera (Christopher Plummer) da plati otkupninu. Kada djed Getty odbije, Gail ga pokušava pridobiti jer otmičari njezina sina postaju sve nasilniji i okrutniji. Gail i Gettyjev savjetnik (Mark Wahlberg) postaju neočekivani saveznici u utrci s vremenom koja na koncu otkriva prave i trajne vrijednosti ljubavi.

Ridley Scott potpisuje režiju prema scenariju Davida Scarpe (The Last Castle), na temelju knjige autora Johna Pearsona.

U filmu “Sav novac svijeta” glume Michelle Williams , Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Romain Duris, Charlie Plummer i Timothy Hutton.

Ideja za film “Sav novac svijeta” rodila se kada je producent Quentin Curtis knjigu o zloglasnoj otmici autora Johna Pearsona o Gettyju pod nazivom “Painfully Rich: The Outrageous Fortune and Misfortunes of the Heirs of J.Paul Getty” odnio scenaristu Davidu Scarpi.

“Naravno, čuo sam za tu otmicu, ali sam i oduvijek želio snimiti film o novcu i o tome kako kontrolira i oblikuje živote ljudi. Kada malo razmislite, puno naših odluka ovisi o novcu, a ljudi koji nemaju novca, imaju i ograničene mogućnosti. No, novac utječe i na bogate na način da im daje slobodu i moć.

Činjenica da je milijarder Getty mogao kao od šale platiti otkupninu, ali je to odbio jer nije mogao podnijeti da se oprosti od svog novca, ta njegova zloglasna škrtost i ono što ona predstavlja u emocionalnom smislu, zaintrigirale su Scarpu.

“Stoga ova priča nije standardni triler već preispituje moć koji novac ima nad ovim čovjekom, kako utječe na njegovu obitelj pa čak i otmičare. Najvažniji od svega je život djeteta, a on se ne može natjerati da plati otkupninu iz raznoraznih razloga. Ovaj bogati čovjek, najbogatiji na svijetu, talac je svog novca”, primjećuje Scarpa.

Ispočetka je ovog kultnog tajkuna trebao glumiti Kevin Spacey, no zbog brojnih optužbi o seksualnom zlostavljanju, odlučeno je da će ga zamijeniti oskarovac Christopher Plummer.

J. Paul Getty imao je nevjerojatan život. Postao je milijunaš u 24. godini, u mladosti često viđan na zabavama u društvu bogatih i slavnih. Potrošivši bogatstvo vratio se “obiteljskom poslu” i postao disciplinirani, bezobzirni kapitalist, ali i zaštitnik umjetnosti i arhitekture. Jedno od njegovih postignuća je i obnova Hadrijanove vile koja je danas poznata kao Getty Villa u Malibuu u Kaliforniji. Getty je bio čovjek pun kontradikcija - istovremeno neizmjerno bogat i nemilosrdno škrt, okrutan i pun ljubavi i nježnosti. (N.K.)

Foto: BLITZ
Možda ste propustili...

CHRIS HEMSWORTH I DAKOTA JOHNSON U MISTERIOZNOM TRILERU

Teška vremena u motelu El Royale

GRČKI MAKEDONAC DINE DONEFF SNIMIO ALBUM U ČAST SVOG ZABORAVLJENOG SELA

Počast zavičaju koga više nema