TvObzor
HRT: CIKLUS FILMOVA O HARRYJU POTTERU

Osam naslova za sve generacije
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Hrvatska radiotelevizija krajem prosinca počinje s prikazivanjem ciklusa filmova o poznatome junaku romana književnice J. K. Rowling Harryju Potteru.

“Harry Potter i kamen mudraca” prvi je od osam snimljenih filmova o poznatome malom čarobnjaku. Na rasporedu je na Silvestrovo, na Drugom programu Hrvatske televizije, u 20 sati. Film je 2001. godine izdala kuća Warner Brothers, pogledalo ga je više od 300 tisuća gledatelja u Republici Hrvatskoj, čime je postao jedan od najgledanijih filmova u povijesti, a zaradio je više od 976 milijuna dolara diljem svijeta, te je drugi film svih vremena po zaradi. Od njega je više zaradio samo Titanik, a bio je nominiran za tri Oscara. Film počinje na jedan sasvim bezjački način, bez ikakva traga magiji. Harry živi kod svojih rođaka misleći da su mu roditelji umrli u prometnoj nesreći, no poslije saznaje da su mu roditelji zapravo bili veliki čarobnjaci koje je ubio veoma moćni zli čarobnjak lord Voldemort. Harry je sav u nevjerici te naknadno shvaća da ima čarobnjačke sposobnosti. Film je režirao Chris Columbus, a glavne uloge tumače Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson.

Ostali će se filmovi iz ciklusa o Harryju Potteru emitirati petkom na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 20.05 sati.

Odaja tajni i zatočenik Azkabana

“Harry Potter i odaja tajni” iz 2002. godine nastavak je “Harryja Pottera i Kamena mudraca”. Na rasporedu je 5. siječnja 2018. godine. Film počinje tako da Harry provodi ljetne praznike kod Dursleyjevih i tu susreće kućnoga vilenjaka Dobbyja, a zatim bježi sa svojim prijateljem Ronom u Jazbinu. Vrijeme je polaska u Hogwarts, pa Harry i Ron kreću. No, dolaskom na kolodvor ne uspiju proći kroz željeznu šipku kako bi došli na peron devet i tri i četvrtine. Harry se prisjeća malenoga kućnog vilenjaka koji ga je upozorio da ne ide u Hogwarts. Harry i Ron bez razmišljanja kreću letećim kolima Ronova oca prema školi prateći vlak Hogwarts-express. Malo nespretno, ali ipak uspješno stižu u školu. Međutim, prije dolaska skoro su izbačeni iz škole. Dolaskom u školu Harry saznaje za novoga predavača Obrane od mračnih sila Gilderoya Lockharta i opet se susreće s različitim neprilikama. Saznaje i da je Odaja tajni ponovno otvorena nakon više godina.

“Harry Potter i zatočenik Azkabana”, snimljen 2004. godine, treći je u nizu filmova o Harry Potteru. Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) bit će prikazan 12. siječnja. Radnja započinje Harryjevim pokušajem učenja noću, ali tako da ga ujak Vernon ne uhvati. Sljedećega dana u posjet im dolazi teta Marga, sestra ujaka Vernona, sa svojim psom. Ona Harryju upućuje zajedljive primjedbe na račun njegovih roditelja te je on u napadu bijesa, posve slučajno, napuše i ona odleti kroz prozor. Dok je ujak Vernon neuspješno pokušavao pomoći teti Margi, Harry je skupio svoje stvari i odlučio pobjeći.

Pet uspješnih nastavaka o malom čarobnjaku

“Harry Potter i plameni pehar ”iz 2005. godine četvrti je film o Harryju Potteru. Na rasporedu je 19. siječnja 2018. godine. Film počinje tako da Voldemortova zmija Nagini ide preko groblja u kuće Riddleovih. U kući se nalaze lord Voldemort, Crvorep i još jedan čovjek. Upaljeno je svjetlo u kući primijetio bezjak Frank Bryce. Pomislivši da su to djeca, odlučio ih je otjerati, no kad je ušao, Voldemort ga je ubio kletvom Avada Kedavra. Harryja je tada zapekao ožiljak i probudio se. Nakon toga krenuli su na Svjetsko prvenstvo u metloboju pogledati završnu utakmicu između Bugarske i Irske. Tad su napali smrtonoše i nastao je kaos. Barty Crouch mlađi u zrak je ispalio tamni znamen i nestao. Pri dolasku u Hogwarts profesor Dumbledore iznenadio je učenike viješću da će Hogwarts biti domaćin Tromagijskoga turnira.

“Harry Potter i Red feniksa” na rasporedu je 26. siječnja 2018. godine, a u veljači će biti prikazani “Harry Potter i princ miješane krvi”, “Harry Potter i darovi smrti 1.”, te “Harry Potter i darovi smrti 2.”.

Svi će filmovi iz ciklusa o Harryju Potteru biti dostupni i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. (N.K.)