TvObzor
HRT: DOKUMENTARNA SERIJA “MARKO ANTUN DE DOMINIS”

Prica o čovjeku koji je bio znanstvenik, biskup i političar
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Dokumentarna serija “Marko Antun de Dominis” snimana je od 2015. do 2017. u Senju, Rabu, Splitu, Veneciji, Rimu, Londonu i Windsoru. Vodi nas na kraj 16. i početak 17. stoljeća, u doba reformacije i protureformacije, u doba inkvizicije, dvorskih igara, izdaja i prevrata. U središtu priče je Marko Antun de Dominis, briljantni znanstvenik, biskup, ekumenist i političar rođen u Rabu 1560. Za senjske uskoke on je biskup izdajica i krvnik, kako piše August Šenoa u romanu "Čuvaj se senjske ruke", on je neprijatelj uskoka i personifikacija strane sile na Jadranu. Za splitski Kaptol on je pohlepni nadbiskup koji se stavlja na stranu Venecije nasuprot papinskim odlukama. Za engleskog kralja Jamesa on je čovjek od povjerenja, windsorski dekan, savjetnik kralja za vanjsku politiku, ali i čovjek koji će kralju okrenuti leđa prvom prilikom. Za Rim i inkviziciju on je heretik, čovjek čije ime treba zauvijek ostati zaboravljeno. Na Trgu cvijeća spaljeno mu je tijelo zajedno s knjigama, opomena svima koji se usude misliti suprotno nasljedniku sv. Petra. Tko je bio De Dominis, prevrtljivac i izdajica? Možda samo naivac. On je senjski biskup koji uskocima nudi ruku suradnje, splitski nadbiskup koji ostaje u Splitu s bolesnicima u vrijeme gube, kada svi drugi iz grada bježe. To je čovjek koji je u vremenu krvavih sukoba između katolika i protestanata prvi zagovarao ponovno jedinstvo i ekumenizam, prvi nadbiskup koji je otvoreno progovorio protiv neograničene papinske moći, čovjek čije teološke knjige čita cijela Europa, a njegovim radovima iz fizike divi se i sam Newton. Bio je jednostavno čovjek ispred svog vremena, kojeg je vrijeme u kojem je živio jednostavno progutalo u lomači na Trgu cvijeća u Rimu.

Prva epizoda govori o odnosu snaga na Jadranu u 15. i 16. stoljeću te položaju Mletačke Republike prema habsburškim zemljama i Osmanskom Carstvu. Kakva je uloga Raba i Senja u stalnim propitkivanjima moći na relaciji Venecija - Beč - Prag - Rim? Uz geopolitičke odnose, film prije svega govori o usponu obitelji De Dominis s Raba i njihovoj povezanosti sa Senjom i senjskim uskocima. Pratimo odrastanje Marka Antuna de Dominisa (1560.) u Rabu, njegovo školovanje u Italiji, dolazak na biskupsku katedru u Senj te bijeg iz Senja pod optužbom kako je upravo on izdajica i krvnik uskoka. Kroz glavni lik film progovara o uskočkom pitanju, o okrutnosti toga doba i mnogim međunarodnim intrigama.

Scenarij i režija potpisuju Niko Kostanić i Neven Mihael Dianežević. Producenti su Draško Vrgoči , Zdravko Sandrin, a Direktor fotografije Ivan Kovač. (N.K.)

Foto: HRT
Možda ste propustili...

NOVA HIT-SERIJA "OSVETA U ŠTIKLAMA" SAMO NA MAXTV-U

Ove sezone nosi se krivnja