Tehno
DUO ZA SVA VREMENA

Test: Logitech MX Master 2S i MX Anywhere 2S
Objavljeno 29. prosinca, 2017.

Prije gotovo dvije godine imali smo prilike isprobati i koristiti odlične Logitech MX Master i MX Anywhere računalne miševe koji su nas osvojili svojom visokom kvalitetom izrade, vrhunskim performansama te naprednim mogućnostima koje su kao krojene za napredne korisnike. Sada su dostupni nasljednici koji u svome imenu imaju dodatak 2S, pa iako gotovo identični kao prethodnici, novi modeli donose još poneku novotariju koja ih čini ponovno najboljima.

Rad bez pauze

Zajedničko je mnogo toga za ova dva miša. Prvo je svakako premium kvaliteta izrade, ali i dojam koji ostavlja svaki od ova dva miša. Kvalitetna plastika, filigranski detalji, atraktivna boja (oba testna modela stigla su u nekoj varijanti plave koja djeluje iznimno otmjeno), no priča se nastavlja i ispod vanjštine s identičnim optičkim senzorom razlučivosti do 4.000 DPI te identičnim brojem tipaka. Dakle, puno je toga isto, ali to i je poanta ova dva miša. Naime, dok je veći i ergonomski superiorno oblikovan Logitech MX Master 2S namijenjen isključivo za rad u uredu, na radnom stolu, manji, mobilniji i lako prenosivi MX Anywhere 2S bit će izvrstan suputnik na putovanjima i radu negdje dalje od ureda. Poanta je da imate uvijek isti osjećaj rada, iste mogućnosti i iste performanse gdje god bili. Jedna od najnaprednijih mogućnosti ova dva miša je nova mogućnost naziva Flow. Doista najinovativnija mogućnost koju smo ikada imali prilike vidjeti da jedan, ili bolje rečeno dva miša mogu ponuditi. Spomenuta mogućnost omogućava da jedan miš povežemo na dva odvojena računala, primjerice prijenosnik i stolno računalo. I dok sama ova mogućnost nije ništa novo, nova je mogućnost koja se postiže. Naime, rad se može simultano odvijati i na jednom i na drugom računalu, a pomak s jednog na drugi je kao kada imamo dva monitora spojena na jednom računalu. Dakle, bez imalo zadrške i dodatnih intervencija strelica miša pomicat će se s jednog na drugo računalo. Da stvar bude bolja, Flow podržava i prijenos podataka, pa je time i njegova funkcionalnost kudikamo veća. Dakle, radite li na više od jednog računala, primjerice na računalu u uredu i prijenosniku na terenu, ovo je toliko dobra stvar da biste već trebali biti na putu do trgovine po svoj Logitech MX Master 2S i/ili MX Anywhere 2S.

Napredno skrolanje

Folw je ujedno i najveća novotarija koju donose ova dva miša. Ostatak priče je gotovo više-manje isti kao i kod prošlih modela. Taj ostatak priče je primjerice i Logitech Hyper-fast scrolling, mogućnost kojom će miš prepoznati kada trebate nešto dugo i veliko skrolati te omogućiti da se kotačić okreće brže i bez onog karakterističnog klika. Jedna od svakako boljih odlika je i senzor koji osim spomenute visoke razlučivosti, omogućava rad mišu i na svakoj podlozi, pa čak i na staklu! U prednosti kupnje svakako ulazi i punjiva baterija koja bi trebala izgurati do 70 dana prosječnog rada, no ako i ne izdrži toliko, punjenje se odvija s pomoću USB kabela čak i kada radite. Dodatno, kod modela Logitech MX Master 2S valja istaknuti odličnu ergonomiju koja neće umarati ruke, ali istaknuti treba i dodatni bočni kotačić za skrolanje koji može poslužiti za horizontalno micanje. Valja spomenuti da je svaka tipka na ova dva miša konfigurabilna, a Logitech je otišao toliko daleko da je uz pomoć softvera moguće isprogramirati miš i za svaku aplikaciju posebno! Tek kada se malo uhodate u rad ova dva miša, otkrivat ćete što vam sve mogu ponuditi i kako vam mogu olakšati i ubrzati svakodnevni rad na računalu. Dakako, ovakvo što ima i svoju cijenu koja za Logitech MX Master 2S iznosi 100 eura, a za MX Anywhere 2S 80 eura. Iako se na prvu čini previše, za sve što nude ova dva modela teško je očekivati nisku cijenu, pa stoga možemo dati samo naše preporuke!

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike