Novosti
VAL KRITIKA I SAMOKRITIKA ZBOG PADA REJTINGA

SDP se vrlo brzo mora suočiti s “neugodnim istinama i odlukama”
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Novi podatci o rejtingu stranke izazvali su burne reakcije vodećih SDP-ovaca. Podsjetimo, prema prosinačkom Crobarometru, SDP ima potporu od samo 18,9 posto, što je izazvalo zabrinutost brojnih članova stranke.

Tako je na Twitteru član Predsjedništva Bojan Glavašević napisao da se nakon Božića svi u vodstvu SDP-a trebaju suočiti s nekim neugodnim istinama i odlukama. “Ima nas koji smo to učinili još davno. Izabran sam da se borim za progresivnu, europsku Hrvatsku. Svi koji su mi dali povjerenje trebaju znati da ne namjeravam odustati”, napisao je.

O “slobodnom padu” oglasio se i zastupnik Mirando Mrsić, pozivajući Predsjedništvo i Glavni odbor da se hitno sastanu, odrede prema mizernom rezultatu i povuku korake, jer će sredina siječnja biti - prekasno. “Ovo zvoni na uzbunu. Popularnost pada, članovi ignoriraju stranku, neki čak i odlaze, to se vidi po izlaznosti na unutarstranačke izbore”, kaže, upozoravajući da će, kada bude previše onih koji su otišli, SDP dobiti alternativu. Iz tog razloga smatra da Predsjedništvo i Glavni odbor nemaju vremena te da SDP treba programsko i političko redefiniranje i kadrovsku obnovu, i treba prestati tražiti krivca - jer to ne vodi nikamo. Mrsić drži pogreškom što SDP nema sustavnih politika, niti se stranka uspijeva približiti građanima, uz to i kopirajući Živi zid. “Očito da predsjednik Bernardić treba promijeniti način na koji komunicira s javnošću, do koje ne dopire. Ali nije sve ni njegova krivnja. Odgovornost mora preuzeti Predsjedništvo”, zaključio je Mrsić.

Zastupnik SDP-a Željko Jovanović ističe pak opterećenje unutarnjim sukobima, zbog čega građani sve manje vjeruju SDP-u. Reakcije dijela kolega “koje sebe guraju kao kvazimesije i spasitelje SDP-a, uz zabrinutost zbog aktualnog rejtinga”, rastužuju ga jer “takve lažne mesijanske poruke, u pravilu bez imena i prezimena, kao i njihove krokodilske suze govore da dijelu SDP-ovih viđenijih političara ni SDP ni socijaldemokracija nisu na prvom mjestu, nego prije svega osobne ambicije.” Smatra da je pred njima šest presudnih mjeseci te da Bernardić i Predsjedništvo moraju odmah odrediti šestomjesečne ciljeve i akcijske planove, te nuditi rješenja. “Ako na kraju proljetnog zasjedanja Sabora ne bude sadašnji loš trend preokrenut i rejting vraćen na vrijednosti što bliže HDZ-u, to će biti znak da aktualno vodstvo nije u stanju voditi SDP prema pobjedi na sljedećim izborima”, kaže Jovanović. I.Bošnjak

PREDUGO SE BAVI SAM SOBOM

- Stranke trebaju postojati zbog građana i njihovo mišljenje treba uvažavati. SDP se očigledno predugo bavi sam sobom, a lijeva javnost je vrlo kritična. Oni koji nisu za HDZ su nezadovoljni stanjem u društvu i traže na političkoj sceni one u koje se još nisu razočarali. Odatle i rast Živog zida. Koliko vidim, to su lijevi glasovi, ali i nove generacije birača. Biračko tijelo SDP-a se smanjuje i moramo stvoriti novu komunikacijsku strategiju - rekao je pak za Jutarnji list potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Možda ste propustili...

PROTEST U MAROKU

Zekanović ide u Marakeš

MARIO BUREK, URED PRAVOBRANITELJA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Cilj nam je unaprijediti položaj osoba s invaliditetom u Slavoniji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana