Novosti
PERO MALDINI POLITIČKI ANALITIČAR

Premijer Plenković donio je stabilnost
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Bila je to politički turbulentna godina, ali u odnosu prema prethodnoj - godina stabilizacije, ističe za naš list politički analitičar Pero Maldini. “Premijer Plenković unio je dozu smirenosti te odmak od ostrašćenosti, kao obilježja hrvatske politike. Premda ideološki sukobi nisu prestali, a identitetske politike ostale dominantne u odnosu prema socioekonomskima, uz slabu realizaciju reformi, neki su pomaci evidentni. Umjereno pozitivnoj slici pridonijela je nepolitička dimenzija, a to je konstantan rast gospodarstva”, dodaje.

- Vidjeli smo i nastavak ucjenjivačke politike Mosta, koju je Plenković hladnokrvnom gestom dokrajčio. Poslije se pokazalo da je prijašnja, sigurna, većina bila volatilnija nego nova, tanka, većina s HNS-om, što je donijelo rascijep te stranke, ali mislim da je to bio dobar potez jer ako u politici ustrajete na načelima bez želje za kompromisom, te se ideje često ne mogu nikada ostvariti. Pragmatičnu politiku vodi i Plenković, za kojega se ne može reći da čvrsto drži kormilo stranke. To je vidljivo i iz raspleta oko ploče u Jasenovcu, gdje je uspio postići kompromise. Stabilnost je nešto što je njegova vlada ipak uspjela donijeti. Možda im se može progledati kroz prste što neke stvari nisu napravili, jer su ih pratila preslagivanja i promjene partnera te neuspješni pokušaji rušenja Vlade od strane oporbe - smatra Maldini. Razočaran je nekvalitetom oporbe. “Dominirali su bučni i populistički ispadi, a ne argumentirano kritiziranje vlasti i nuđenje alternativa u provođenju javnih politika, što je loše za demokraciju, a povezano i s pat-pozicijom u SDP-u. S jedne strane, Bernardić je potvrdio izborni legitimitet, no kao lider nije kapacitiran unijeti potrebne promjene u SDP. Pitanje je koliko će ta agonija trajati, a urušavaju se jer se bave sobom, umjesto oporbenim poslom”, nastavlja. Dodaje kako je situacija u Agrokoru iskorištena za politička prepucavanja. “Lex Agrokor s gledišta ustavnosti jest upitan, ali sukladno s veličinom kompanije intervencija Vlade bila je nužna”, ističe. Smatra i da bi haška presuda šestorici privukla manje pozornosti da nije bilo Praljkova samoubojstva.

- U 2018. će situacija oko Agrokora dovesti do otrježnjenja jer će se pokazati tko je sve ekonomski gubitnik, te kako živjeti dalje. Sve će biti puno jasnije do proljeća. Slično je i s raspravom sa Slovenijom, koja je bila uvjetovana slovenskim izborima. Plenković se tu pokazao dorastao problemu. On će ići na iscrpljivanje slovenskih kolega. Ako dođe do ustupaka, oni će biti obostrani. Očekujem da će oporba i dalje nastojati izazvati krizu, ali je ta mala većina čvrsta. Velik problem ostaje zdravstvo, nešto manji sustav javne uprave, a važno je otkloniti i moguće probleme oko obrazovanja. Uz veću stabilnost, vlast će se moći ozbiljnije uhvatiti reformi. Sljedeća godina pokazat će jesu li to za to sposobni ili ne - zaključuje Maldini. I.Bošnjak

Možda ste propustili...