Novosti
DAVOR GJENERO POLITIČKI ANALITIČAR

Vlada se postavila proaktivno u krizi
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Najvažniji događaj ove godine svakako je zakon o Agrokoru. Prvi put se neka hrvatska vlada postavila proaktivno u vrlo osjetljivoj krizi i prvi put smo vidjeli da u našoj javnoj upravi, koju smatramo nedoraslom, ipak ima ljudi koji mogu voditi ozbiljne procese, smatra politički analitičar Davor Gjenero. Vlada je uspjela postići to da se cijena krize u Agrokoru ne osjeti ove godine, nego će za to hrvatska ekonomija platiti 2018. godine. Konačnu ocjenu moći ćemo donositi tek iduće godine, a zasad je to važan Vladin relativni uspjeh. Imamo gospodarski rast od tri posto, bez serije stečajeva ili predstečajnih nagodbi, navodi Gjenero.

- Drugim važnim uspjehom čini mi se pokretanje procesa vezanog uz LNG terminal, unatoč tome što se javljaju organizirani otpori na lokalnoj i regionalnoj razini. Važna je i hrvatska izvanstrukturna uloga unutar Inicijative triju mora ili šire inicijative vertikalne integracije EU, koja je počela dobivati obrise - ističe. Smatra kako je u unutarnjoj politici bila ključna odluka premijera Plenkovića da presiječe svojevrsnu suradnju Mosta i desnice u HDZ-u, koja je išla prema tome da se njega politički izolira. “Tu se on nakon rekonsolidiranja Vlade zapravo vratio na velika vrata. Krajem godine počeo je gubiti sapu u stranci, naročito nakon presude šestorici, kada je nacionalno krilo stranke u nekoj mjeri ojačalo, a ispalo je kao da se on kolebljivo ponaša. Tu je, po meni, odigrao racionalnu igru, ali je pustio da se prikaže kao da je tijekom tog procesa promijenio stav o presudi. Važno je to što je naglasio da svi nositelji vlasti u RH priznaju judikaturu Haškog suda, jer je to ono što nas je razlikovalo od Balkana cijelo vrijeme - kaže Gjenero.

Ističe kako se u Vladi ministrica Blaženka Divjak afirmirala kao jedan od najboljih ministara, koji ima jasnu političku agendu i zna što želi postići: “Uz buđenje kurikalne reforme meni se bar jednako važnim čini to što je potakla reformu strukovnog obrazovanja i što se tu najednom počinju stvarati obrisi mogućnosti da doista dobijemo bolje strukovno obrazovanje, a time i jedan 'push-forward' nacionalnom gospodarstvu. Bilo bi jako dobro kada bi na kraju koalicija HDZ-a i HNS-a dala dobar rezultat, jer bi to značilo dugoročno konsolidaciju hrvatske scene i pozicioniranje HDZ-a na desnom centru, s naglaskom na centar. I deklariranje nečega što je svagdje u svijetu normalno, a to je da su demokršćani ili konzervativci prije svega prirodni saveznici s liberalnim demokratima. SDP ne može pomiriti sukob vodstva stranke i zastupničkog kluba jer su regrutirani iz dva nepomirljiva politička miljea. Tonu u unutarnje sukobe, a pritom je Davor Bernardić, iako bi on bio zapovjedno odgovoran, za to to najmanje kriv”.

- Za sljedeću je godinu važno što je Vlada definirala srednjoročne ciljeve - približavanje eurozoni, Schengenu i OECD-u. Dobro bi bilo da se oko toga stvori suglasnost, da dobijemo jamstvo da će i sljedećoj to biti prioritet. Ključno pitanje bit će kako se izvući iz Agrokora i iz problema s Inom. To bi trebala biti godina kada bi se LNG trebao završavati i godina bez izbora. Očito je da će se rekomponiranje političke scene nastaviti, a blaga predsjednička kampanja postat će očitija - zaključuje. I.Bošnjak