Svijet
DVOGODIŠNJI DJEČAK I 30-GODIŠNJAK

Epidemija ospica u Srbiji, za sada dvoje umrlih
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Tridesetogodišnji muškarac iz Beograda prva je žrtva ospica u Srbiji, a pacijent nije bio cijepljen protiv te bolesti, potvrđeno je u srijedu u Beogradu.

Pacijent je umro u srijedu u bolnici na odjelu intenzivne njege od komplikacija izazvanih posljedicama zaraze ospicama, objavila je Radio-televizija Srbije.

To je druga žrtva ospica u Srbiji. Tijekom vikenda od iste je bolesti u Nišu preminuo dvogodišnji dječak.

Srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar rekao je novinarima u Beogradu da je pacijent primljen na infektivnu kliniku 22. prosinca te da je smrtni ishod jedna od posljedica na koju je "struka mjesecima upozoravala".

"Koristim priliku da još jednom naglasim - problem se ne može riješiti dok se ne cijepimo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari", rekao je ministar Lončar i poručio roditeljima da cijepe svoju djecu i ne očekuju "da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju".

“Ako djeca nisu cijepljena, ovakve stvari su neizbježne", naglasio je. Prema priopćenju nacionalnog Instituta za javno zdravstvo Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut", u Srbiji je u posljednja tri mjeseca registrirano ukupno 630 slučajeva ospica, a 225 je laboratorijski potvrdio institut za imunologiju "Torlak". Beba stara dva mjeseca najmlađi je pacijent, najstarija osoba zaražena ospicama ima 60 godina, a najveći broj oboljelih je u dobi od pet godina i starijih od 30 godina. Ključni podatak na koji upozoravaju stručnjaci je da čak 91 posto pacijenata zaraženih ospicama nije cijepljeno, nepotpuno je cijepljeno ili je nepoznatog statusa. U Srbiji je već mjesecima kampanja protiv cijepljenja u kojoj tzv. antivakseri nastoje proturječiti argumentima struke i medicinskim činjenicama na koje upozoravaju infektolozi. Dominantni dio javnosti u komentarima na društvenim mrežama i internetskim portalima zahtijeva da se protiv "antivaksera" podnesu prijave i zatraži njihova kaznena odgovornost "zbog narušavanja zdravstvenog sustava i destruktivnog djelovanja".H

U Srbiji je mjesecima u tijeku kampanja protiv cijepljenja, a javnost zahtijeva da se kazne ljudi koji vode kampanju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana