Svijet
ZAHTJEV KONGRESA

Pentagon “kopa” dokaze utjecaja Rusa na Balkanu
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Vezani članci

POSAO TURSKE S PUTINOM

Rusi će graditi bazu u članici NATO-a!?

Kongres Sjedinjenih Američkih Država zatražio je od šefa Pentagona Jamesa Mattisa da pripremi analizu sigurnosne suradnje Rusije sa zemljama zapadnog Balkana (bivša SFRJ minus Hrvatska i Slovenija, plus Albanija), i to za svaku zemlju pojedinačno.

Ministar obrane Mattis, uz suglasnost državnog tajnika Rexa Tillersona zadužen je da dostavi izvještaj nadležnim odborima oba doma američkog Kongresa, uključujući senatske odbore za obranu i vanjskopolitičke odnose, kao i vanjskopolitički odbor Zastupničkog doma Kongresa, prenosi Glas Amerike.

Američki Kongres traži detaljni popis ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrijednosti većoj od milijun dolara koje je ili kupljeno ili dobiveno na zapadnom Balkanu od 2012. godine. Izvješće također mora sadržavati opis sudjelovanja snaga sigurnosti svake od spomenutih zemalja u obuci ili vojnoj vježbi s Rusijom, također od 2012. godine do danas, opis svih sporazuma o sigurnosnoj suradnji svake zemlje s Rusijom i pregled obavještajne suradnje s Moskvom.

Prema pisanju američkih medija, cilj je da Sjedinjene Države dobiju novi uvid u to koliko sigurnosna suradnja između svake od zemalja zapadnog Balkana i Ruske Federacije utječe na interese SAD-a, NATO saveza, zemalja zapadnog Balkana i svaku članicu NATO-a koja graniči sa zemljama zapadnog Balkana, navodi se u Kongresnom dokumentu.

Kongres također traži uvid u suradnju zemalja zapadnog Balkana sa SAD-om, uključujući popis američkog naoružanja i vojne opreme i tehnologije u vrijednosti većoj od milijun dolara od 2012. godine. U zapadnim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, raste zabrinutost zbog povećanog utjecaja Rusije na Balkanu i u srednjoj Europi. U studenome se stoga Atlantsko vijeće založio za stalnu američku vojnu nazočnost na Balkanu s ciljem stabilizacije jugoistočne Europe zbog “povećanih nastojanja Rusije da ojača politički utjecaj u regiji”, navodi VOA. Početkom kolovoza, potpredsjednik SAD-a, Mike Pence sastao se s visokim predstavnicima zemalja članica i promatrača Jadranske povelje, čiji je predsjedavajući ove godine Makedonija. Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD-a s ciljem koordinacije aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo NATO-u. Njene članice su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, 2008. priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status promatrača.

Eduard SOUDIL

Hoyt Brian Yee

pomoćnik državnog tajnika SAD-a

Pomoći ćemo gdje smo poželjni

SAD prate situaciju na zapadnom Balkanu, nazočne su tamo i imaju namjeru ostati posvećene toj regiji, izjavio je nedavno zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoyt Brian Yee. “Namjeravamo ostati tu, ne zbog altruističkog instinkta, nego zato što nam je važno da Balkan uspije, da postane prosperitetno mjesto”, rekao je Yee. Smatra da je važno za Europu, ali i za SAD, da se zapadni Balkan razvije u prosperitetnije mjesto. “Američka administracija jasno je pokazala svoju posvećenost regiji ne samo riječima, nego i djelima. Želimo biti dobar partner državama regije, ali i Europskoj uniji”, rekao je Yee i dodao da se SAD ne želi nametati. “Pomoći ćemo gdje smo poželjni i vjerujemo da postoji uloga za SAD, da možemo dati pozitivan doprinos i to ćemo raditi”, rekao je on.

Možda ste propustili...

SLUČAJ MASAKRIRANOG JAMALA KHASHOGGIJA

SAD traži snimku ubojstva novinara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana