Osijek
BESPLATNA ŠKOLSKA KUHINJA

Prvi korak k toplim obrocima od zdravih namirnica OPG-ova
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

Nakon što su ga odobrili i vijećnici Županijske skupštine, nema više prepreka za početak realizacije projekta “Školski obrok za sve”. Provodit će se u suradnji s jedinicama lokalne samouprave na način da će Osječko-baranjska županija te gradovi i općine u njezinu sastavu sufinancirati školski obrok za učenike osnovnih škola za vrijeme njihova boravka u školi.

Školski obrok sufinancirat će se u iznosu do pet kuna po učeniku, odnosno nastavnom danu, osim za one učenike koji već primaju besplatni školski obrok u okviru drugih projekata. Projektom će biti obuhvaćeno 70 osnovnih škola s redovnim programom obrazovanje, procjena je kako je riječ o 18 tisuća učenika.

No iako ova mjera ima jasnu socijalnu notu, to ipak nije osnovna ideja župana Ivana Anušića. On se ovim projektom zauzima za svojevrsnu promjenu menija školskih obroka, umjesto suhih obroka, najčešće peciva, župan se zauzima za uvođenje kuhanih - toplih obroka. I to od namirnica koje se proizvode od lokalnih OPG-ova.

- U ovom trenutku hrenovke, pizze i sve ono što naša djeca jedu nešto je što treba maknuti sa stolova i unijeti ono što mi ovdje imamo, to je ekološka proizvodnja zdrave prehrane. Stoga, druga faza projekta započinje već u siječnju u razgovoru sa svim našim proizvođačima, s našim OPG-ovima, vidjeti koje su to količine, koja je to vrsta hrane. Treći, paralelno, preduvjet koji će se raditi je prenamjena i gradnja u svim osnovnim školama prostora za blagavaonice, kuhinju i sve ono što treba imati kuhinja. S toplim obrokom počeli bismo najkasnije krajem 2019. odnosno početkom 2020. godine - ne skriva svoje namjere Anušić.

I u ovakvom razmišljanju ima podršku političkih stranaka.

- Projekt je važan zbog više razloga, od onog socijalnog, do kvalitete u prehrani do određene sigurnosti za lokalne proizvođače - rekao je vijećnik Ivica Mandić (HNS). U HSS-u ipak upozoravaju da još ne postoji jasna politika kao ni model tko će kreirati jelovnike za djecu, kao ni model otkupa određenih namirnica.

- Županija bi stoga preko novoformiranog radnog tijela trebala pozvati sve zainteresirane proizvođače namirnica s područja Županije, ali i okupiti stručnjake koji će formirati zdravi jelovnik za djecu, a time i potrebne količine određenih namirnica koje će biti orijentir za buduću proizvodnju - predlažu u HSS-u.

Za provedbu projekta u 2018. godini Županija je planirala 12 milijuna kuna, a općine i gradovi priključili su se s dodatnih pet milijuna kuna.

Dio vijećnika upozorio je kako nije fer da se u sufinaciranje ne uključe sve jedinice, makar sa simboličnih pet posto učešća. Ovako je veliki raspon, od onih koji uopće ne participiraju u sufinanciranju (općine Čeminac, Ernestinovo, Marijanci, Petlovac) do primjerice općine Bilje (40 %) odnosno Magadenovca ili Grada Osijeka, koji sudjeluju s 50 posto pokrića obveze.

Dario KUŠTRO
TKO KOME PLAĆA

Mehanizam realizacije projekta u prvoj godini pojasnila je Snježana Staščik, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. “Škola je dužna općinama, gradovima i Županiji do 10. u mjesecu dostaviti podatak koliko se učenika hrani. To se množi iznosom od 5 kuna, puta broj radnih dana u mjesecu - i taj ćemo iznos mi koji financiramo do 20. u mjesecu isplatiti školama na račun. Škole tim doznačenim sredstvima plaćaju dobavljačima”, jasna je bila Staščik.

18

tisuća učenika je u osnovnim školama u Županiji

17

milijuna kuna planirano je u 2018. godini za realizaciju projekta

5

kuna cijena je dnevnog obroka po učeniku koji će plaćati Županija, općine i gradovi

Možda ste propustili...

SEMINAR NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Iskustveno učenje je doista nužno u moderno doba

TOPLO I SUNAČNO VRIJEME NOSI I PROBLEME

Ambrozija i u listopadu

Najčitanije iz rubrike
oglas