Regija
ZRAKOPLOVNI KLUB VRABAC

One day pilot - dopodne teorija, a popodne let
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

VINKOVCI

Zrakoplovni klub Vrabac osnovan je u ratnim godinama, u travnju 1992., kada su na grad i oko grada još padale granate, i danas ima 45 članova. Sjedište kluba je na vinkovačkom aerodromu Sopot, nekoliko kilometara južno od Vinkovaca, a održavaju ga članovi svojim trudom i vlastitim strojevima. Klub i članovi posjeduju tri hangara u kojima su smješteni klupski i privatni zrakoplovi, avioni, motorne jedrilice i motorni zmajevi. U svom vlasništvu klub ima dva motorna zmaja i jedan ultralaki školski avion dvosjed, a u privatnom vlasništvu, u hangarima su smješteni još jedan motorni zmaj, četiri motorne jedrilice, ultralaki avion dvosjed, akrobatski avion jednosjed, te putnički avion šesterosjed. Neki članovi kluba posjeduju ultralake avione i motorne zmajeve te žirokopter, ali ih ne drže u aerodromskim hangarima, nego ih nakon letenja odvoze kući - rastavljene. Zračna je to ergela na kojoj bi im mogli pozavidjeti i veći zrakoplovni klubovi.

Međunarodni aerodrom

- Naš aerodrom Sopot klasificiran je kao 1a kategorija prema standardima europske zrakoplovne asocijacije EASA i može primiti zrakoplove do 5700 kilograma ukupne mase, a slijetati mogu svi tipovi zrakoplova predviđeni za slijetanje na travnatu pistu, uključujući paraglajdere, jedrilice, žirokoptere, helikoptere, balone i avione. Pristanište je usklađeno sa svim preporukama svjetske zrakoplovne asocijacije ICAO, a Agencija za civilno zrakoplovstvo RH dodijelila mu je i međunarodnu kodnu oznaku - LDOV. Aerodrom je koncipiran kao sportsko-turistički objekt namijenjen za prihvat i otpremu zrakoplova do ukupne poletne mase 5700 kilograma, u uvjetima dnevne vidljivosti, a za potrebe zračnog prometa, taksi i panoramskih letova, školovanja pilota, trenažnog letenja, natjecanja, te športskog i turističkog letenja. Također, aerodrom ima svojstva međunarodnoga aerodroma u povremenom prihvatu ili otpremi zrakoplova, posade i putnika prema najavi i zahtjevu, tzv. on request, a tada graničnu kontrolu obavljaju carinici i policijski djelatnici na samom aerodromu. Sama je slijetno-poletna pista održavanoga dreniranoga travnatoga pokrova dužine 800 metara, širine 30 metara, sa sigurnosnim zaustavnim površinama, ukupne dužine 1300 metara, bez prepreka u prilazima – upoznaje nas s karakteristikama zračne luke Sopot profesionalni pilot Milan Mravinac, upravitelj luke, ovlašteni instruktor i pobjednik brojnih zrakoplovnih natecanja i akrobatskog letenja.

Od 3000 do 300.000 eura

Dodaje kako kod njih hangariraju zrakoplove isključivo članovi kluba, jer oni su neprofitna udruga i trenutačno su u hangarima klupski zrakoplovi i privatni zrakoplovi od četvorice članova kluba.

- Najjeftiniji zrakoplov je stariji motorni zmaj, vrijednosti oko 3000 eura, a najskuplji je poslovno-putnički avion u vrijednosti oko 300.000 eura. Ponosni smo što obučavamo mlade pilote, jer klub ima zrakoplovnu školu i zrakoplove za osposobljavanje pilota za upravljanje motornim zmajem i ultralakim avionom, a na proljeće priređujemo zanimljiv program “One day pilot”, koji će moći upisati zainteresirani polaznici u dobi iznad 16 godina, dakako, uz privolu roditelja ili skrbnika, i stariji zainteresirani. Uvjet je zdravstvena sposobnost dokazana predočenjem vozačke dozvole bilo koje kategorije, ili lječnička potvrda o radnoj sposobnosti. Kroz ovaj program kandidati prolaze teorijsko, superskraćeno osposobljavanje gdje kroz jedno prijepodne dobivaju spoznaje o meteorologiji, konstrukcijama zrakoplova, navigaciji, pilotaži… Nakon odmora i zajedničkog ručka na aerodromu, u poslijepodnevnim satima kandidati odrađuju praktični dio pilotskog osposobljavanja i pokušavaju stečena teorijska znanja primijeniti u praktičnom letu, uz mene, ovlaštenog instruktora, inače profesionalnog pilota aviona. Nakon završenog osposobljavanja, polaznici dobivaju lijepo dizajniranu diplomu “one day pilota”. Cjelodnevno opisano osposobljavanje stajat će 200 eura. Naravno, ako budu dovoljno zainteresirani i imaju materijalne mogućnosti, ovi “jednodnevni” piloti moći će nastaviti školovanje za pilota u našoj klupskoj redovnoj pilotskoj školi - kaže Mravinac.

Miroslav FLEGO
Doživite Vinkovce iz zraka

Iskusni pilot i instruktor letenja Milan Mravinac podsjeća građane da mogu zračnu luku posjetiti svakodnevno, provesti ugodno vrijeme u lijepom i urednom aerodromskom ambijentu, osvježiti se na klupskoj terasi, a mogu i poletjeti na jednom od klupskih zrakoplova i za simboličnu cijenu vidjeti iz zraka Vinkovce i okolna naselja.

- Pogled iz zrakoplova je jedinstven i nezaboravan. Sa samo 300 metara visine pogled seže od Dunava do Save, a prema zahtjevu putnika i uz odobrenje kontrole letenja radiovezom, letjeti se može i na većoj visini i tada je pogled još veličanstveniji - zaključuje Milan Mravinac, koji ni sam ne zna koliko je sati proveo u zrakoplovu nadlijetajući raznim letjelicama vinkovački kraj i promatrajući ga u tišini poput usamljene ptice.

5700

kilograma ukupne mase mogu maksimalno imati zrakopovi kojima je dopušteno slijetati na Sopot

U hangaru su klupski i privatni zrakoplovi isključivo članova, jer je Vrabac neprofitna udruga

Možda ste propustili...

VILJEVO U OVOJ GODINI POSTAJE VELIKO GRADILIŠTE

Završava se dom, gradi se vrtić…

NASTAVLJEN ŠTRAJK U SDF ŽETELICMA

Sindikat odbio ponudu Uprave za 71 eura veću plaću

Najčitanije iz rubrike