Regija
MALI BAKIĆANI U DOMU ZDENKA

Kriskindle podsjetile na davno djetinjstvo
Objavljeno 27. prosinca, 2017.

SLATINA

Mali Bakićani Josip i Lorena Zagorac, Lana i David Antolović, Ana i Dora Sejkora i Ema Antolović posjetili su na Badnjak Dom za stare i nemoćne Zdenka u Slatini, gdje su pjevanjem i molitvom prisjetili bake i djedove na običaje koje su i sami njegovali u svome djetinjstvu.  

Slatinsko prigradsko naselje Bakić jedno je od sela koja čuvaju svoje stare običaje, a od dugih se razlikuju po tome što nekadašnju tradiciju uspijevaju prenijeti i na svoje najmlađe sumještane. Naime, u nekim selima (Vaška, Sladojevci, Mikleuš, Bakić) bio je običaj da kriskindle na Badnjak obilaze kuće i molitvama, pjesmama i recitacijama najavljuju Isusovo rođenje, a za nagradu dobivaju novac ili što su domaćini tada imali, kolače, jaja, jabuke, orahe i slično. Kriskindle su bile skupine djece odjevene u bijelo poput malih anđela, koje su činila dva dječaka i pet djevojčica. Oni bi u kuću donosili lutku kao malog Isusa, koji je “donio mir i radost, maloj djeci mali dar”. Sa sobom bi također nosili mali krispan i košaricu s malim šibama i probušenim kolačićima koje bi darivali domaćinima.

Skupina kriskindla iz Bakića, koje su pripremile njihove mame, unijela je dodatni dašak životne radosti u svakodnevicu štićenika doma, a njihove pjesme i recitacije izmamile su i pokoju suzu.P.Žarković

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JEDANAEST GODINA OD POVRATKA LIPICANACA

Nagodinu počinje gradnja suvremene eregle u Lipiku

2

OBLJETNICA PRVOG NAORUŽAVANJA PRIČUVNIH RATNIH POLICAJACA

Ratni policajci prvi branili Domovinu

3

DOBILI POJAČANJE

Nezavisni vijećnik Duško Simić prešao u HNS