Regija
TRADICIONALNA PRIREDBA

Održano šesto “Bosansko
prelo” udruge Komušana
Objavljeno 27. prosinca, 2017.

BLACKO

Već 6. put Udruga Komušana i prijatelja Komušine s područja općine Brestovac okuplja raseljene stanovnike s područja župe Komušina u srednjoj Bosni, te je organizirala zavičajnu priredbu “Bosansko prelo”. Održana je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požege i Općine Brestovac, te medijskim pokroviteljstvom tjednika Kronika požeško-slavonska i portala Požega.eu u dvorani Bijela kuća u Blackom. Okupilo se nekoliko stotina Komušana, a potporu organizaciji dali su im Posavljaci požeškog kraja pa je to bilo pravo bosansko prelo. Odazvao se i veći broj diljem Europe raseljenih zemljaka koji su tijekom božićnih blagdana došli na odmor.

Na početku su svoje bogatstvo nošnji, običaja i kola iz starog kraja pokazali članovi KUD Komušina iz brestovačkog kraja, a sve goste pozdravio je predsjednik Udruge Komušana Jozo Ilić. Istakao je dobar odaziv posjetitelja ove godine te najavio bogati program i zabavu za sve uz violinu i šargiju.

Gosti večeri bili su saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk iz Slavonskog Broda, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, predsjednik Općinskog vijeća Brestovca Tomo Vrhovac i drugi.

Sve goste i Bosance pozdravio je gradonačelnik Puljašić.

- Slavonija je bogata upravo zbog vas, različitost nas je spojila i oplemenila, a hvala vam na vašem doprinosu boljitku ovoga kraja. Ja sam rođeni Slavonac, a zahvaljujem i vama koji živite izvan naše domovine, koji se rado u nju vraćate i izgrađujete ju. Uz najljepše čestitke želim svima da se vidimo i nagodinu - rekao je.

Čestitke je uputila i zastupnica Maksimčuk, te pozvala sve Bosance da čuvaju svoje običaje i nošnje, kao i da poštuju one u kraju gdje su došli.

- Pronašli ste ovdje novi dom, razišli se diljem Europe i svijeta, a poručujem vam da čuvate svoje običaje - rekla je. Istaknula je da je Vlada RH donijela odluku o pomoći od milijun kuna za gradnju mosta u Slatini da se može lakše ići u Kondžilo o svetkovini Velike Gospe.

Kroz cjelovečernji program nastupile su izvorne grupe Dobojski dukati, Usorski izvori i Braća Jozić, te solisti Anto Ilić Olja i Mirko Ilić Miko.AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana