Regija
VALPOVČANINU NAJVIŠE PRIZNANJE

Velered Hrvatskog Crvenog križa uručen Ivanu Kopjaru
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

VALPOVO

Velered Hrvatskog Crvenog križa, najviše priznanje tog nacionalnog društva, dodijeljeno je nedavno dugogodišnjem predsjedniku GD Crvenog križa Valpovo i Hrvatskog Crvenog križa (HCK) Ivanu Kopjaru. Visoko odličje, kojim se mogu pohvaliti iznimno rijetki humanitarni djelatnici, umirovljeniku Kopjaru osobno je uručio izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

Za sve one koji poznaju Ivana Kopjara nema dvojbe da je priznanje otišlo u prave ruke. Njegova je bogata biografija ispunjena brojnim aktivnostima kako u ratu, tako i u miru. Ivan Kopjar pokazao je i odlučnost i hrabrost i suosjećanje kako bi se ljudima i organizacijama pomoglo u iznimno teškim situacijama kroz koje su prolazili. A jedna od njih zasigurno je bila u vrijeme kada je Kopjar bio na čelu Hrvatskog Crvenog križa, koji se odvajao od Crvenog križa bivše države i formirao samostalnu organizaciju. Na to se nadovezao i Domovinski rat, u kojem je Ivan Kopjar pokazao svu svoju snalažljivost, srčanost i umijeće kao pregovarač, humanitarac, predvodnik i ponajprije veliki čovjek.

“Ovaj dugogodišnji predsjednik valpovačkog, ali i Hrvatskog Crvenog križa, zaslužan je za organizaciju 143 susreta obitelji ili 22.539 članova razdvojenih obitelji, a novija hrvatska povijest pamtit će ga i po golemim zaslugama u području potrage za nestalima i zarobljenima u logorima, prihvatu i smještaju više od 5000 prognanika i izbjeglica, te velikom angažmanu oko ekshumacije masovnih grobnica, traženju nestalih osoba, ustupanju posmrtnih ostataka…” naglašeno je na svečanosti u prostorima GDCK-a Valpovo, kojoj su uz prijatelje i rodbinu Ivana Kopjara nazočili i Gordana Lazić-Tafra, savjetnica za razvoj HCK-a,Vesna Krivošić, voditeljica Nacionalnog ureda službe traženja, zamjenica gradonačelnika Valpova Ana Brajnović, predsjednica Višnja Jurlina i članovi Odbora i Skupštine GDCK-a Valpovo, članovi Skupštine Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije te suradnici iz okolnih gradskih društava CK.

- Zadovoljstvo mi je i čast uručiti Velered Hrvatskog Crvenog križa mom dragom suradniku Ivanu Kopjaru i tako mu zahvaliti na svemu što je učinio za Hrvatski Crveni križ, i to u vremenima kada je trebalo hrabrosti i mudrosti i znanja učiniti sudbonosne korake. Zato što je bio najhrabriji onda kada su trebali hrabri, zato što je bio najosjećajniji kada je trebalo biti osjećajan i zato što je bio human kada je trebalo biti čovjek - naglašeno je prigodom svečanosti uručenja visokog odličja poznatom Valpovčaninu, koju su uveličali i mladi glazbenici. Lidija Aničić

Kopjar je, među ostalim, zaslužan za organizaciju 143 susreta obitelji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana