Regija
LC BELI MANASTIR: OBILJEŽAVANJE 10. OBLJETNICE

“Mi služimo” - njihovo je geslo
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

BELI MANASTIR

Iduće godine navršit će se deset godina od osnivanja jedinog baranjskog Lions cluba, onoga iz Belog Manastira. Već sada, kaže predsjednik LC Beli Manastir, Davor Krušelj, pripremaju se za obilježavanje prvog desetljeća postojanja. Bit će to, dodaje, godina s još više humanitarnog rada, što je, uostalom, njihova osnovna zadaća.

- Geslo lionsa je We serve (mi služimo), što sasvim dovoljno govori o našim ciljevima - priča Krušelj, objašnjavajući kako lionsi u ovom trenutku imaju desetak članova. Njih dvoje, Daniela Taslidžić-Herman i Damir Mendler, pristupnicu su potpisali nedavno, na svečanosti kojoj je nazočio i guverner Districta 126, Mladen Kajganić. Trebalo je primljeno biti pet novih članova, ali zbog obveza troje budućih lionsa nije moglo doći na svečanost, pa će njihov prijam tek uslijediti.

- Za prijam u Lions club nema nekih posebnih uvjeta. Aktivni članovi predlažu primanje novog člana, a jedini je uvjet da svi članovi budu za njegov prijam - objašnjava Krušelj. Kao i proteklih, članovi belomanastirskog LC-a ove su godine organizirali nekoliko humanitarnih aktivnosti, među kojima akciju Zaželi želju (akcija organizirana uz pomoć osječkog LC Mursa), koja je rezultirala donacijom za četvero djece. Budući da je Dubravko Krušarovski tajnik LC Beli Manastir, usko vezan s poslovima razminiranja (predstojnik je osječkog dijela HCR-a), jedna od značajnijih aktivnosti im je organiziranje edukativnih radionica (po odgojnim ustanovama) o opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava koje provode u suradnji s MUP-om.

- Svi se još uvijek sjećamo humanitarne akcije koju smo, prije dvije-tri godine, pokrenuli kako bismo prikupili novac za izlječenje naše članice Lidije Vedernjak. Organizirali smo tada vrlo posjećeni koncert Martine Tomšić i Sandre Bagarić, a našim su stopama pošli i još neki Lions clubovi - prisjeća se Krušelj. Sastanke održavaju svakog drugog četvrtka tijekom kojih se druže i planiraju aktivnosti, a gotovo da nema manifestacije u Belom Manastiru kojoj nisu nazočni. Pozivaju sve ljude dobre volje da prate njihov rad i pridruže se aktivnostima koje provode.

I.Getto

U Hrvatskoj je 58 Lions clubova

Kako stoji na web-stranicama Districta 126, Croatia, prvi Lions club u Hrvatskoj osnovan je u Dubrovniku (LC Sveti Vlaho) 25. listopada 1990. godine. Nakon toga intenzivno se razvija Lions pokret, pa tako u ovom trenutku, u lions godini 2017./2018., broje 58 klubova s približno 1200 članova. Hrvatski lionsi dobili su i vlastiti distrikt. Nakon što je u Dubrovniku 2. veljače 1994. godine osnovan Inicijativni odbor za usmjeravanje vlastita distrikta, iste je godine, na međunarodnoj konvenciji održanoj u Seulu, District 126 službeno priznat u statusu takozvanog provizornog distrikta. Prvi guverner bio je ujedno i jedan od utemeljitelja lionizma u Hrvatskoj, Ivica Jakić iz LC Zagreb. Hrvatski district podijeljen je na četiri regije nazvane po stranama svijeta, a regije su, zbog brojnosti klubova, podijeljene u više zona.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JEDANAEST GODINA OD POVRATKA LIPICANACA

Nagodinu počinje gradnja suvremene eregle u Lipiku

2

OBLJETNICA PRVOG NAORUŽAVANJA PRIČUVNIH RATNIH POLICAJACA

Ratni policajci prvi branili Domovinu

3

DOBILI POJAČANJE

Nezavisni vijećnik Duško Simić prešao u HNS