Regija
VELIKO PRIZNANJE

Najbolji planinarski djelatnik Hrvoje Tržić
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

NAŠICE

Hrvoje Tržić iz Našica proglašen je najboljim planinarskim djelatnikom u Hrvatskoj u 2017. godini. To vrijedno priznanje dodijelio mu je Hrvatski planinarski savez u kategoriji Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi.

Najmlađi nagrađeni

S 31 godinom ne samo da je najmlađi predsjednik i jedini koji je ovu nagradu dobio u 55 godina dugoj povijesti našičkog planinarskog društva nego i najmlađi nagrađeni ikad ovom nagradom Hrvatskog planinarskog saveza.

- Ovo je velik uspjeh, za mene osobno, za našičke planinare, ali i za grad. Priznanje je dokaz da moji suradnici i ja radimo odlično i idemo pravim smjerom te nećemo stati, jer imamo brojne zamisli koje planiramo ostvariti. Biti najbolji u Hrvatskoj u onome što te čini boljim i što te ispunjava je zaista poseban osjećaj i zadovoljstvo – kaže Hrvoje Tržić. Dodaje kako se ove godine puno radilo, a sve u cilju da se privuče što više mladih te da postanu udruga koja će se uz svoje, baviti i aktivnostima na korist lokalne zajednice.

- Na pravom smo putu jer smo uspjeli dobiti europski projekt vrijedan gotovo sto tisuća eura. Organizirali smo odličan i bogat Planinarski tjedan u kojemu smo proslavili 95 godina organiziranog planinarstva u Našicama i 55 godina PD-a Krndija. Ovogodišnji izleti zaista su bili vrlo sadržajni i kvalitetni te nas je bilo po cijeloj Europi. Iza nas je uspješno završen i prvi organizirani slavonski visokogorski tečaj i uspon na Signalkuppe u Italiji, šesti najviši vrh Europe. Nedavno smo doznali da će Našice i naše društvo biti domaćini Dana hrvatskih planinara kada ćemo slaviti i 100. obljetnicu organiziranog planinarstva u Našicama. Ova nagrada kruna je svega što smo radili ove godine. Bez lažne skromnosti, mogu reći da možemo po radu biti primjer drugim udrugama - objašnjava Tržić.

Planine dio života

Planinarsku karijeru počeo je prije četiri godine, a prije deset mjeseci izabran je za predsjednika PD-a Krndija Našice.

- Planine i avanture su me oduvijek privlačile i još kao dječak gledao sam putopisne emisije Stipe Božića te maštao da uživam u nedostupnim i snježnobijelim prostranstvima otkrivajući nove vidike. Nakon završetka fakulteta, što zbog potrebe za fizičkom aktivnošću, ali i zbog znatiželje priključio sam se PD-u Krndija. Planine su dio mog života i bez njih je sve teže - ističe Tržić. Planinarstvo je za njega način izražavanja, životni stil i filozofija.

- Planina odgaja čovjeka i uči ga da postane bolji. Planinarenje potiče i fizičko i psihičko zdravlje, ali i onaj divan osjećaj pobjede i predanosti prirodi kada ste na nekom osamljenom vrhu. U planini nema natjecanja u klasičnom sportskom smislu jer se protiv ljudi ne natječete, već vaša mentalna snaga, fizička i kondicijska moć i naklonost planine određuju vaš uspjeh. Trijumf je jedino potpun ako se sigurno spustite u nizinu. Tko nije bio u planini, nikad neće dosegnuti strast između čovjeka i prirode, strast koju treba doživjeti i održavati jer ako nema čovječjeg udjela, sve nestaje. Postići apsolutni užitak u nečemu čega smo samo mali djelić, pogotovo kada planinar dođe do vrha uživajući u brojnim vidicima koji mu se pružaju sveudilj na dlanu, jest hedonizam duha i snaga volje. Privilegij je biti u teško dostupnim prostranstvima našeg planeta koji su nam tako blizu, a opet rijetko se dolazi do njih – opisao je ponosno svoju ljubav prema planinarstvu Hrvoje Tržić.

Mladima je posebno poručio da se priključe planinarskom društvu, uživaju u prirodi, upoznavanju novih ljude, volontiranju te oplemenjivanju sebe, ali i lokalne zajednice.

Snježana FRIDL
UŽIVAJU I PRIDONOSE ZAJEDNICI

“Mislim da je moj rad, kao i rad mojih suradnika, pravi i istinski primjer uživanja u onome čime se bavimo u slobodno vrijeme, a time ujedno i pridonosimo zajednici. Nadam se iskreno da će sve više mladih u Našicama, ali i drugim mjestima, to slijediti”, zaključuje najhrvatski planinar Hrvoje Tržić.

Možda ste propustili...

VELIKI HUMANITARNI KONCERT

Najveća im želja da Luka prohoda

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Više građevinskih dozvola

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RODITELJSKI SASTANAK KOD OPĆINSKOG NAČELNIKA

Područna škola ipak
neće biti ukinuta

2

ŠKOLSKI ODBOR I RODITELJI UZ RAVNATELJICU

Izbor Šego upitan jer u natječaju nema - linka

3

BRANITELJSKA ZADRUGA “FAJFERICA”

Uzgajat će i perad, žele oživiti stočni sajam u Valpovu