Kultura
"“DON JUAN U SOHOU" PRVA OVOSEZONSKA PREMIJERA TEATRA EXIT

Što nama danas predstavlja Don Juan?
Objavljeno 28. prosinca, 2017.

ZAGREB - Prema tekstu Patricka Marbera, Slavica Knežević za Teatar EXIT kao prvu ovosezonsku premijeru režira predstavu “Don Juan u Sohou”, u kojoj igraju: Živko Anočić/Filip Juričić, Goran Guksić, Bernard Tomić, Anja Đurinović Rakočević/Tesa Litvan, Robert Budak/Karlo Mrkša, Judita Franković/Vini Jurčić, Dajana Čuljak/Vini Jurčić, Darko Stazić, Damir Klemenić, a premijera je u petak, 29. prosinca.

Što nama danas predstavlja Don Juan?

“Don Juan u Sohou sasvim se oslanja na Moliereova Don Juana iz 1665. Marber uzima radnju, gotovo sve likove, čak i Kipa iliti Kamenog gosta, tako da sve vrijednosti i značenja uspijeva transponirati u današnji trenutak. Kako je Marber velikim dijelom u tom uspio, odabrala sam slijediti Molierea kao i on pišući svog Don Juana u Sohou. Naravno da se ne može nakon egzistencijalista, posebno Camusa, zaboraviti da je Don Juan, kao apsurdan čovjek (usamljen i uvijek stranac), rezultat stanja modernog društva kojemu u potpunosti odgovara. On kao lik ogoljava to društvo, skida maske svima ostalima koji se sakrivaju pod raznim iluzijama smislenosti, vrijednosti, tradicija, običaja, pravila i morala. Njegov pad ne predstavlja nikakvu katarzu, već upravo reafirmaciju apsurda; apsurdni svijet koji je stvorio apsurdnog čovjeka ubija tog istog čovjeka, a da ništa u tom svijetu ne mijenja i ne može promijeniti.

Za psihoanalitičare Don Juan je simbol čovjekovog kroničnog manjka zadovoljenja, ekstremni primjer duboko neispunjenog čovjeka, čovjeka koji ne može biti sam sa sobom jer u sebi nema ničega, već se posve predaje konstantnim zadovoljavanjima nikad zadovoljive strasti. On je naposljetku savršen primjerak konzumerističkog društva koji licemjerni svijet odbacuje ne prepoznajući u njemu savršenu dosljednost svojih vlastitih podsvjesnih želja.

Ovaj Don Juan danas je potpuno ambivalentan. On ni u jednom trenutku nije posve sretan ni posve nesretan, ni posve zadovoljen ni posve nezadovoljan, ni posve dobar ni posve zao. On zapravo postoji svakodnevno u nama svima”, piše Slavica Knežević, redateljica. N.Vek.

Možda ste propustili...

PRAIZVEDBA U GRADSKOM KAZALIŠTU LUTAKA RIJEKA

Tamara Kučinović režira Pisahovljeve "Zamrznute pjesme"

“ŽIVOT KAO VODA HLAPI” DIVNE ZEČEVIĆ

Ženska povijest i društveni stereotipi

PRAIZVEDBA BALETA “ELIZABETA AUSTRIJSKA – SISSI” 27. OŽUJKA

Patrice Bart ponovno priprema spektakularan balet za zagrebački HNK

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VALPOVAČKI VLASTELINI - VELIKI PROJEKT ČETIRIJU INSTITUCIJA

Četiri portreta prvi put u 250 godina napuštaju dvorac Authal

2

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA: MARIJA BAŠIĆ I PETRA GILMING

Nakon svake skladbe gromoglasan pljesak popraćen je i usklicima

3

55. GORANOVO PROLJEĆE U ZAGREBU, LUKOVDOLU, RIJECI I PAZINU

Maroeviću Goranov vijenac, Goran za mlade pjesnike studentici Mariji Dejanović