Novosti
NIMALO DIPLOMATSKE RIJEČI

Vučić: Spreman sam za sastanak s predsjednicom RH
Objavljeno 26. prosinca, 2017.

Vezani članci

RAZLIČITA STAJALIŠTA

Kako do ratne odštete od 40 mlrd. eura?

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić misli da je razlog odgode njegova posjeta Zagrebu planiranog za prosinac to što je “govorio istinu, a ona je da je puno više nestalih Srba nego Hrvata”, a nije, primjerice, to što je u vrijeme dogovaranja posjeta srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, poznat po kontroverznim izjavama i po tome, kako tvrde srpski analitičari, što govori ono što Vučić misli i pušta probne balone u predsjednikovo ime, rekao kako nema govora o agresiji Srbije na Hrvatsku, jer se tu vodio građanski rat!?

Na pitanje kada će u Zagreb, Vučić je odgovorio neodređeno i zakukuljeno, kao i uvijek kada ne zna što bi rekao, a ima silnu potrebu nešto reći.

- Sastanak s Kitarović - možda hoće, možda neće, ja sam uvijek spreman - rekao je srpski predsjednik, koji je još pod dojmom susreta s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, kada ga se najviše dojmila velika prostorija u kojoj su razgovarali. “Najduži je bio razgovor u četiri oka, ogromna prostorija, nas dvojica sami - to govori o pristojnom odnosu”, prisjetio se Vučić.

- Obmanjivali su Hrvate o nestalima, a mi smo izračunali da je više nestalih Srba nego Hrvata, pa kad sam to tamo rekao na inauguraciji, svi su skočili na mene da sam četnik i svašta još... Ispričavam se što sam vam rekao istinu - rekao je Vučić, ali nije pojasnio kako objašnjava da su i u Srbiji otkrivane masovne ili pojedinačne grobnice u kojima su bili pokopani Hrvati zatočeni u Hrvatskoj nakon pada Vukovara i odvezeni u logore u Srbiji, gdje su mnogi i ubijeni.

Na novinarsku primjedbu da je Zakon o braniteljima u Srbiji prošao nezapaženo, Vučić je rekao da su to (izglasavanje tog zakona, valjda...) htjeli i neki Srbi u Hrvatskoj te dodao da “uredi i u Republici Srpskoj i u Srbiji rade na deklaraciji o zaštiti kulture i nacionalnog identiteta Srba” i poručio kako ga nije briga što će na to netko reći. Odbrusio je onima koji spominju Memorandum SANU i Načertanije kao uzrok ili bar poticaj ratovima 90-ih u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, a u svima je sudjelovala Srbija, da te dokumente “nisu ni pročitali, i u svakom slučaju nikoga nećemo pitati koji ćemo pravni dokument usvojiti u našoj skupštini, a koji će biti usmjeren na očuvanje jezika i kulture i nacionalnog identiteta Srba”.M.Flego

Ured predsjednice odgovorio

Ubrzo nakon gostovanja Aleksandra Vučića na srpskom TV Pinku iz Ureda predsjednice poručeno je da u blagdansko vrijeme političari trebaju slati nekonfliktne poruke te da je pitanje nestalih ne samo političko nego i humanitarno, pogotovo u božićno vrijeme. “Ured PRH ostaje pri stavu da u ovom blagdanskom razdoblju, kada bismo svi trebali biti posvećeni svojim obiteljima i najmilijima, ne komentira političke teme. Za to će biti vremena početkom iduće godine, kada prođu i blagdani pravoslavnih vjernika. Ako, pak, političari ipak žele slati poruke u vrijeme blagdana, one trebaju biti nekonfliktne, te pridonostiti međusobnom razumijevanju i rješavanju otvorenih pitanja. Jedno od tih pitanja je i pitanje nestalih, koje PRH smatra ne samo političkim pitanjem nego prije svega humanitarnim. Držimo da su upravo u ovo božićno vrijeme još više u mislima svih, posebno njihovih obitelji, koje ih još traže”, prenosi N1 televizija priopćenje iz Ureda predsjednice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SUĐENJE ALEKSANDRU VASILJEVIĆU ZBOG ZLOČINA U LOGORIMA

Svjedok: Tukli su me do nesvijesti, iz logora sam izišao s 49 kg

2

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Zoran Vinković osuđen na rad za opće dobro

3

SILVANO HRELJA, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA

Stav da je u nas prekratak
radni staž - proizvoljan je