Novosti
CROBAROMETAR ZA PROSINAC

Dominacija HDZ-a, pad SDP-a i uspon Živog zida
Objavljeno 26. prosinca, 2017.

Redovito mjesečno istraživanje Crobarometar agencije IPSOS, provedeno na 977 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, na kraju je još aktualne godine svjedočilo nastavku dominacije HDZ-a, još jednom padu SDP-a i sada već dojmljivom iskoraku Živog zida prema gore.

HDZ je tako godinu završio kao što ju je i počeo – s potporom od gotovo trećine birača. Cijele godine rejting stranke kretao se od 31 do 35 posto, a u prosincu je uz tu stranku stalo 31,9 posto ispitanika ovog istraživanja. SDP je pak na 18,9 posto potpore birača, već je treći mjesec popularnost te stranke u padu, a najveće upozorenje za tu stranku je činjenica da je riječ o najslabijem rejtingu SDP-a u posljednje tri godine. U samo dva mjeseca ta je stranka izgubila 4,5 posto potpore birača, a lošiji rejting od ovoga imali su u studenom 2014. godine, kada je on iznosio 17,5 posto.

Nasuprot njima, Živi zid je polako i uporno uspio “sazidati” veće povjerenje kod birača i nesumnjivo je kako može biti vrlo zadovoljan ovom godinom. Završava ju s potporom od 12,4 posto, što je za tu stranku već peti mjesec uzastopnog rasta potpore. Spomenutim rejtingom ta se stranka primaknula popularnosti koju je imala na valu predsjedničke utrke njihova predsjednika Ivana Sinčića s početka 2015. godine.

Iako se Most tako morao pomiriti da više nije treća politička snaga u zemlji, rejting im je ipak stabilan, tako da godinu završavaju s potporom 7,3 posto anketiranih, što je i nekakav srednji rezultat kada se analizira njihov rejting tijekom cijele godine. Pametno 2017. završava s potporom od 3 posto, HSS je zadržao rejting s početka godine od 2,7 posto, a HNS je na 2,5 posto. Slijede Stranka Milana Bandića (2,3 posto), HSU (2,2), IDS (1,9) i GLAS (1). Sve stranke koje su ispod 1 posto zajedno imaju 6,4 posto poptpore, a predvode ih Reformisti Radimira Čačića (0,8). Neodlučnih je bilo 7,7 posto.

Vlada 2017. završava sa 62 posto građana koji ih ne podržavaju, uz samo 29 posto potpore i 9 posto neodlučnih. No, da će Vladina koalicija opstati do kraja mandata misli 74 posto ispitanika, nasuprot 18 posto onih koji misle da neće. Da zemlja ide u lošem smjeru smatra 69 posto ispitanika, u dobrom njih 22 posto, uz 9 posto neodlučnih. I.Bošnjak

Predsjednica najpozitivnija, Saboru najmanja ocjena

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u dva je mjeseca vratila potporu većine građana, tako da njezin rad podupire 52 posto ispitanika, a ne odobrava njih 40 posto, uz 8 posto neodlučnih. Predsjednica je i najpopularnija političarka o kojoj pozitivan dojam ima 61 posto ispitanika. Premijer Andrej Plenković izgubio je 7 posto u odnosu prema početku godine i na 44 posto ispitanika je s pozitivnim dojmom, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić je tu 32 posto, istina stabilno cijele godine. O Ivanu Viliboru Sinčiću pozitivan dojam ima 53 posto građana, uz stalni rast, a o Boži Petrovu njih 44 posto. Na kraju godine Ured Predsjednice ocijenjen je s 3,01, ili “trojkom”. Zato Vlada popravlja svoje ocjene među biračima i trenutno je na 2,53, što je također “trojka”. No, Hrvatski sabor očekivano je najlošije ocijenjen, s 1,90, što je i jedna od najlošijih ocjena u 2017. koju tako završava s “dvojkom”.

Možda ste propustili...

GODIŠNJICA MIRNE REINTEGRACIJE

Mir je zamijenio rat, prevladao je razum

BIVŠA ŠEFICA POREZNE UPRAVE

Čavlović Smiljanec odbacila optužbe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana