Svijet
PREDSJEDATELJ PREDSJEDNIŠTVA BIH:

2018. godina u BiH će biti u cijelosti u znaku izbora
Objavljeno 27. prosinca, 2017.

Predstojeću 2018. godinu u Bosni i Hercegovini u cijelosti će obilježiti izbori koji bi se trebali održati u listopadu, što bi moglo značajno zakomplicirati stanje u zemlji, no prava kriza uslijedit će ako se izborni rezultati ne budu mogli provesti, odnosno ne bude li izmijenjen izborni zakon, ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, u utorak u intervjuu za agenciju Fena.

Čović je kazao kako vjeruje da će izbori biti provedeni u listopadu iduće godine, kako je i najavljeno, no ostaje otvoreno pitanje kako provesti rezultate s obzirom na pravorijek Ustavnog suda BiH koji je izvan snage stavio odredbe izbornog zakona o načinu biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, a time i Doma naroda državnog parlamenta.

Taj problem HDZ BiH zajedno s još nekim hrvatskim strankama pokušao je riješiti prijedlogom izmjena koje su trenutačno "zapele" u Zastupničkom domu parlamenta BiH bez izgleda da ih podrži većina zastupnika. "Ako bi se dogodilo da u Zastupničkom domu (prijedlog izmjena) bude odbačen, izvjesno je da ni drugi prijedlozi neće moći proći parlamentarnu proceduru. HDZ će se sa svoje strane, zajedno s partnerima u Hrvatskom narodnom saboru (HNS), konzultirati i vjerojatno izići s novim prijedlogom", najavio je sada Čović. Nije želio govoriti o potankostima tog HDZ-ovog rezervnog rješenja, no istaknuo je kao je minimum ispod kojega ta stranka ne može ići "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda" pri izboru članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda, kao i rješavanje izbora za gradska tijela Mostara. Čović ne vjeruje kako će međunarodna zajednica posegnuti za nametanjem bilo kakvih rješenja za izborni sustav, jer bi to bilo neprihvatljivo za državu koja ima ambicije postati članicom Europske unije. "Kada bi se nešto takvo dogodilo mi bismo se idućih deset godina udaljili od naših euroatlantskih ambicija", upozorio je Čović. H

Možda ste propustili...

SVAKI DAN POGUBLJUJU 10 LJUDI

Putin: ISIL drži 700 talaca u Siriji

KRITIKA IZ SUSJEDNE DRŽAVE NA RAČUN PREMIJERA RH

Zvizdić: Plenkovića se miješa u poslove BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZMJENE ZAKONA

Crnogorci u mirovinu sa 61 godinom

2

KRITIKA IZ SUSJEDNE DRŽAVE NA RAČUN PREMIJERA RH

Zvizdić: Plenkovića se miješa u poslove BiH

3

U ISTANBULU

Summit Merkel-Putin-Macron-Erdogan o Siriji