Svijet
POSAO TURSKE S PUTINOM

Rusi će graditi bazu u članici NATO-a!?
Objavljeno 27. prosinca, 2017.

Vezani članci

NOVI PRORAČUN EU-A

Više novca za mlade, a manje za Tursku

U ugovoru za isporuku sustava protuzračne rakete S-400 članici NATO-a - Turskoj mogao bi se naći i stavak koji Rusiji dopušta uspostavu vojne baze u toj zemlji. Što o tome misli saveznik Washington, još nije poznato.

Kao što je prethodno rekao čelnik Rosteka, Sergej Čemezov, prije nego što sustavi S-400 budu raspoređeni u Turskoj, Ankara će potpisati sporazum o vojno-tehničkoj suradnji s Rusijom, podsjeća portal logično.hr. U skladu s tim sporazumom Rusija prije prijenosa S-400 može zatražiti bazu u Turskoj i ondje rasporediti svoj kontingent, piše pak turski Habertürk.

Realno, malotko vjeruje da će Rusi zaista izgraditi bazu u Turskoj, a hoće li se to dogoditi, ponajviše zapravo ovisi o trećoj zemlji - SAD-u. Neće Amerikanci Turcima ili Rusima bilo što zabraniti, nego je ovo tursko upozorenje NATO savezniku da dobro razmisli o onome što čini u Siriji kada je u pitanju ogromna podrška Kurdima i YPG milicijama, koji su pak turski neprijatelji. Svu raspoloživu opremu, obavještajnu i tehničku podršku Sjedinjene Države šalju preko čelnika Kurdistanske radničke stranke (PKK), a YPG je njezin sirijski ogranak, piše Habertürk. Ovo nije put da neki od vodećih turskih medija bliskih režimu Recepa Tayypa Erdogana pišu o mogućnosti izlaska Turske iz NATO-a ili uspostavi ruskih baza. Poruke su to upozorenja turskog državnog vrha Trumpu što bi se moglo dogoditi ako ne promijene svoj stav prema Kurdima ili, još bolje, potpuno napuste Siriju, u koju ih ionako nitko nije pozvao da donose “mir i demokraciju”.

Tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Ankari postignut je znatan napredak u kupnji sustava S-400. Rusija je zainteresirana za jamčenje sigurnosti zračnog prostora nad osovinom Krim–Crno more–Turska-Sirija, čime bi ojačala i integrirala strateški položaj na Bliskom istoku. Polazeći od toga, Rusija je spremna Turskoj isporučiti četiri radarske i raketne baterije S-400, a ruska vojska trebala bi biti stacionirana na mjestima gdje bi se rasporedili sustavi.

Kako analizira portal logično.hr., kada je u pitanju ruska vojna baza u Turskoj, Habertürk pokušava predvidjeti vojne i političke posljedice provedbe sporazuma s isporukama sustava S-400. Rusko vojno osoblje sigurno će biti na teritoriju Turske i na mjestu raspoređivanja tih sustava, ali je vojna baza ipak puno viša razina vojno-tehničke suradnje, a potpuno je nevjerojatna činjenica da bi jedna članica NATO-a prepustila čuvanje zračnog prostora od Krima do Sirije ruskoj vojsci.

Trenutno je rusko-turska transakcija oko isporuke sustava S-400 u fazi praktične provedbe, dvije zemlje dogovorile su financijski dio i uvjete ruskog kredita za kupnju sustava. Prema informacijama iz turskog Ministarstva obrane, prva isporuka sustava S-400 očekuje se 2019. godine.

Iako su ruska vojna baza na turskom teritoriju i članstvo Ankare u NATO-u apsolutno nespojivi, činjenica je da Turska ima niz ozbiljnih optužbi na račun SAD-a kada je u pitanju Sirija, prije svega o kurdskom pitanju. Glavni razlog za ovaj vojni posao s Rusijom naglašavanje je tog nezadovoljstva. No ako bi Turska doista pristala biti domaćin ruskoj vojnoj bazi, to bi dovelo do eskalacije sukoba između Turske i SAD-a, koji bi na bliskoistočnom boku NATO-a bilo teško riješiti, bar u dogledno vrijeme.

Eduard SOUDIL
POKUŠAVAJU IRITIRATI KAKO BI ERDOGAN MOGAO UCIJENITI TRUMPA

“Prodaja sustava S-400 ili bilo koje druge vojne opreme ne podrazumijeva obveze strana u sporazumu o uspostavi vojne baze. To se rješava na drukčiji način, kao što je bio slučaj sa Sirijom, Iranom i korištenjem zrakoplovne baze Hamadan, Egiptom ili Venezuelom. Naravno, očekuje se dolazak ruskih vojnih stručnjaka u Tursku, koji će doći s isporučenim sustavima. Ali to nije 'stvaranje vojne baze', kako piše Habertürk. Drugi problem je što ovim napisima neki turski mediji pokušavaju dodatno iritirati američkog saveznika Tursku, kako bi Erdogan poslije lakše ucjenjivao ​SAD, prije svega oko kurdskog pitanja. No, do sada smo se uvjerili da, kada je Erdogan u pitanju, ništa nije nemoguće. Pitanje je samo bi li i sama Rusija pristala na stvaranje vojne baze na teritoriju koji SAD smatra svojom sferom interesa. Najvjerojatnije ne”, stoji u analizi portala logično.hr.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike