Osijek
SOKOLARSKI LOV U LASLOVU

Lov na divljač bez ispaljenog metka
Objavljeno 27. prosinca, 2017.
U lovu je sudjelovalo 18 sokolara iz četiri zemlje: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije

Odlazak u lov na divljač bez puške teško je zamisliv u današnje vrijeme, no u subotnje prijepodne, 23. prosinca, dan uoči Badnjaka na teritoriji Lovačkog društva “Fazan” iz Laslova upravo se odvijao ovakav nesvakidašnji prizor.

Naime, u organizaciji LD “Fazan” Laslovo, održan je “Božićni sokolarski lov” koji je bio međunarodnog karaktera. Riječ je o lovu s pticama grabljivicama, a ovakva manifestaciji prvi put je organizirana na području istočne Hrvatske.

- Želja nam je bila pokazati da postoje i drugi načini lova od uobičajenih, a koje su sukladne svim normama bioetike, dobrobiti životinja, lovačke kulture i etike, a koja je na ovim prostorima bila izuzetno razvijena u vrijeme vlastele i aristokracije. Napominjem da je sokolarstvo u Hrvatskoj pod zaštitom UNESCO-a kao trajno zaštićena nematerijalna kulturna baština i da pokušavamo sokolarstvo Hrvatske vratiti u sokolarstvo srednje Europe gdje je bilo uvijek kroz povijest - istaknuo je doc. dr. sc. Ivica Bošković iz Zavoda za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Pozivu Ladislava Kočiša - Koce, predsjednika LD “Fazan” Laslovo odazvalo se čak 18 sokolara iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Nakon lovačkog doručka u lov su krenuli sokolovi i jastrebovi čiji su plijen bili fazani, zečevi, divlje patke, te nekoliko surih orlova koji love lisice, čagljeve i srneću divljač. Iako su rezultati lova bili u drugom planu, valja napomenuti da su sokoli ulovili tri fazana, dok su orlovi i jastrebovi ovaj put ostali bez plijena.

No to nije utjecalo na raspoloženje lovaca koje je po povratku u Lovački dom dočekao bogati ručak koji su pripremili domaćini. Pao je i prijedlog da se svake godine održi sokolarski turnik u čast svetom Hubertu, zaštitniku lovaca, šumara i kinologa.

Ivica KORMAN
SJAJNI DOMAĆINI

Lovački savez Osječko-baranjske županije i članovi Lovačkog društva “Fazan” iz Laslova pokazali su se kao sjajni domaćini ove međunarodne manifestacije. Da sve bude u redu pobrinuli su se Zlatko Stolnik, predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije, Ladislav Kočiš-Koco, predsjednik LD “Fazan” Laslovo, David Đekemati, lovnik LD “Fazan”, te Antun Mak, zamjenik predsjednika Lovačkog saveza OBŽ, koji je ujedno bio i glavni “krivac” za bogatu trpezu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIVŠI LOGORAŠI SRPSKIH KONCLOGORA OKUPILI SE U OSIJEKU

Rehak: Mi koji smo branili
Hrvatsku još se nalazimo
na Interpolovim tjeralicama

2

TJEDAN KRŠĆANSKE KNJIGE

Ekumenska povelja Josipu Bratuliću

3

PETO SLAMANJE UGOSTILO OSJEČKE UMJETNICE

Skulpture i slike iz projekta #elastične

oglas