Regija
KONJOGOJSKE UDRUGE UTVRĐUJU RASPORED

Pokladna jahanja počinju 7. siječnja i kreću iz Šiškovaca
Objavljeno 27. prosinca, 2017.

ŽUPANJA - Brojne konjogojske udruge pripremaju se za pokladna jahanja koja startaju prve nedjelje u siječnju, odmah nakon Sveta tri kralja te će sve do Čiste srijede i početka korizme uveseljavati Slavonce i Baranjce. Pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granice od Turaka. Vojnici su na konjima tada jahali selom i tražili cure, jer im je to bio jedini način da dođu do djevojaka. Iako je taj običaj vezan uz naselja uz granicu, pokladno jahanje iz godine u godinu organizira se u sve većem broju sela diljem Slavonije i Baranje, u kojima taj običaj nikada prije nije ni postojao.

Prema do sada utvrđenom popisu, pokladna događanja u 2018. počinju u nedjelju, 7. siječnja 4. Pokladnim natpjevavanjem u Šiškovcima. Konjanici će obići nekoliko postaja u selu gdje će ih dočekati domaćini sa slavonskim specijalitetima, a točno u podne predviđena je posveta jahača ispred crkve svetog Mihaela arkanđela u obližnjoj Cerni. U sklopu pokladnog natpjevavanja ispred crkve svete Ane u Šiškovcima bira se najbolji pjesmovođa i najbolje odjeveni jahač. Cilj je od zaborava sačuvati i mlađim naraštajima prenijeti tradiciju pokladnog pjevanja koju organizatori, članovi muške pjevačke skupine Poljari iz Šiškovaca, smatraju bogatstvom jedne sredine jer se razlikuju od sela do sela. Istog bi dana jahači, treću godinu zaredom, uz momačku pjesmu i topot gizdavih konja, trebali proći Soljanima na istoku županjske Posavine koji su i lani otvorili sezonu pokladnog jahanja u Slavoniji. U subotu, 13. siječnja konjanici će prodefilirati ulicama Privlake i Bapske, 20. siječnja Ilokom, 21. siječnja Đeletovcima, 27. siječnja su u Cerni i Čepinu, a dan kasnije u Starim Mikanovcima i Đakovu. U subotu, 3. veljače na redu su Piškorevci, Tenja, Vukovar... I tako će sve do početka korizme obilaziti slavonsko-baranjska sela i gradove.

U organizaciji KU Stari graničar brojni će se jahači u nedjelju, 4. veljače okupiti u Županji i već tradicionalnim pokladnim jahanjem ulicama grada najaviti početak 51. Šokačkog sijela. Točno u podne u središta grada dočekat će ih i ugostiti gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević uz vrijedne članove Udruge stanara šokačkih stanova Đeram i neizostavne tamburaše.

Tjedan dana poslije, 11. veljače, konjanici su ponovno u Županji, u pokladnoj povorci koja će se održati u sklopu te najveće manifestacije tradicijske kulture u županjskoj Posavini. Istog će dana pokladno jahanje biti u Ruščici i Starim Perkovcima. U utorak, 6. veljače na redu su Komletinci, a dan poslije Štitar. U petak, 9. veljače topot konja odjekivat će Rokovcima i Andrijaševcima. U subotu će jahače dočekati Branjin Vrh, Župa Bučje (Pleterenica), Retkovci, Slakovci, Dragalić, Kupina, Laslovo, Velika Kopanica, Strizivojna... Mještani Babine Grede i Bošnjaka ugostit će ih već tradicionalno na pokladni ponedjeljak, 12. veljače. Sezona pokladnog jahanja 2018. završava u utorak, 13. veljače, i to u Popovcu, Vrpolju i Otoku. Neke konjogojske udruge još dogovaraju termine, pa će točan datum jahanja u njihovim mjestima biti poznat ovih dana. M.Lešić Omerović

Pokladno jahanje običaj je koji datira iz vremena Vojne krajine, kada su čuvali granice na Savi

Možda ste propustili...

IZLOŽBA "NAŠICE - PORTRET GRADA CAMEROM OBSCUROM"

Magični crno-bijeli svijet našičkih osnovnoškolaca

U FUNKCIJI PROČISTAČ OTPADNIH VODA U ŽUPANJI

Pročišćena voda poljodjelcima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JEDANAEST GODINA OD POVRATKA LIPICANACA

Nagodinu počinje gradnja suvremene eregle u Lipiku

2

OBLJETNICA PRVOG NAORUŽAVANJA PRIČUVNIH RATNIH POLICAJACA

Ratni policajci prvi branili Domovinu

3

DOBILI POJAČANJE

Nezavisni vijećnik Duško Simić prešao u HNS