Regija
TRIHINELOZA

Na istoku Slavonije je nema,
ali svi kažu - opreza nikad dosta
Objavljeno 27. prosinca, 2017.

VINKOVCI - Vukovarsko-srijemska županija ni ove godine, iako je vrijeme svinjokolje u punom jeku, nije zabilježila ni jedan slučaj trihineloze, a riječ je o bolesti koja je prije samo nekoliko godina upravo na području naše županije bila veliki javnozdravstveni problem. To je znak, pojašnjavaju stručnjaci, da su mjere koje provode veterinarske službe i epidemiolozi urodile plodom, no važno je nastaviti s testiranjem mesa kako se bolest s divljači opet ne bi “uvukla” u domaćinstva. Naime, koliko god se može preventivno djelovati u svinjcima u slavonskim selima i redovitom deratizacijom i drugim mjerama, spriječiti zarazu trihinele na domaćim svinjama, veterirani i epidemiolozi ne mogu priječiti širenje trihinele kod divljači.

Dr. Kata Krešić, epidemiologinja i ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo županije kaže kako u godinama i desetljećima prije 2005. nije bilo godine da nije bilo slučajeva trihinele.

- To se promijenilo pa su od 2005. zabilježene samo dvije manje epidemije bolesti. To je izvanredan javnozdravstveni uspjeh, a posljedica je niza mjera koje su provođene ne samo na razini županije, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Ono što je ključno u suzbijanju epidemija trihineloze je ne dopustiti da zaraženo meso dođe na stol. Kako bi se to postiglo osnovna mjera jest stroga kontrola mesa svinja iz domaćeg i industrijskog uzgoja, kao i divljači, na prisutnost parazita trihinele. Ako se trihinela dokaže u uzorku mesa, važno je cijelu životinju neškodljivo ukloniti i imajmo na umu kako ni jedan njen dio nije dobar za jelo”, upozorava dr. Krešić, dodajući kako je važno dati na analizu i meso divljači, jer je ključno da se prijenos bolesti zaustavi na toj karici lanca, dakle na transferu parazita s divljih na domaće životinje.

Podsjeća kako je jedna od mjera koja je rezultirala činjenicom da od 2009. u najistočnijoj županiji nije zabilježena ni jedna epidemija trihineloze bila ona da se meso zaraženih svinja neškodljivo uklanja, a to je spriječilo pristup glodavcima i divljači zaraženom mesu.

- Trihinelozu je kod divljih životinja nemoguće u potpunosti iskorijeniti, pa je nužno prekinuti krug i spriječiti njeno širenje iz divljine na domaće životinje - kaže dr. Krešić i podsjeća kako je prema izviješćima veterinarske struke, od 1997. broj domaćih svinja pozitivnih na trihinelu s 1,5 posto pao na samo 0,01 posto.M.Flego

Ono što je ključno u suzbijanju epidemija trihineloze je ne dopustiti da zaraženo meso dođe na stol

Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike