Regija
OBLJETNICA

26 godina od zatvaranja logora Bučje
Objavljeno 26. prosinca, 2017.

BUČJE - Na blagdan sv. Stjepana, na mjestu gdje su u zloglasnom logoru Bučje stradali brojni Hrvati odmah početkom Domovinskog rata, održano je obilježavanje 26. godišnjice od oslobađanja zatočenika i zatvaranja logora. Okupila se rodbina i prijatelji zatočenika, suborci, preživjeli logoraši i delegacije udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, vojske, policije, Grada Pakraca, Grada Požege, Požeško-slavonske županije, delegacija Vlade RH uz spomenik i kapelicu sv. Antuna Opata, kako bi odali počast svojim najmilijima. U Bučju je osnovan prvi srpski logor 17. kolovoza 1991. U samo nekoliko mjeseci kroz njega je prošlo oko 300 hrvatskih branitelja i civila. Kada su u prosincu počele borbe za oslobođenje u Požeštini i zapadnoj Slavoniji, logoraši su preseljeni u Staru Gradišku i neke druge logore, a najveći dio je razmijenjen na Gavrinici u Pakracu 16. siječnja 1992. Sudbina 22 osobe još uvijek se ne zna.

Vijence i svijeće ispred spomen-kapele za mučenike logora Bučje položili su izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, zajedno s Koordinacijom braniteljskih udruga Grada Virovitice te pripadnicima 123. požeške, 127. virovitičke i 136. slatinske brigade, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar branitelja general Tomo Medved, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena županom Alojzom Tomaševićem te načelnikom općine Kaptol Milom Pavičićem, delegacija Grada Pakraca, delegacija Grada Požege predvođena zamjenikom gradonačelnika Ferdinandom Trohom, predstavnici 123. brigade predvođeni zapovjednikom pukovnikom Matom Tomaševićem i PU požeško-slavonske predvođeni načelnikom Željkom Grgićem, te preživjeli logoraši.

General Alojz Tomašević zahvalio je svima koji su na drugi dan blagdana Božića odvojili svoje vrijeme i podsjetili se dana stradanja, ali i oslobađanja ovog zloglasnog mjesta i otvaranja puta prema zapadu i gradu Pakracu.

- Hvala vam što ni 26 godina poslije ne zaboravljate ni žrtvu, ali i ponos i entuzijazam koji smo tada imali. Međusobno uvažavanje i poštovanje, partnerski i prijateljski odnos, očuvanje stvarnih i istinskih vrijednosti i temelja, najsnažnijeg, koji je ovdje u Bučju prije 26 godina postavila jedna generacija ljudi koja je preuzela sudbinu Hrvatske u svoje ruke. Bez obzira na žrtvu, donijeli smo odluku, obranit ćemo i osloboditi svoju Domovinu, i to smo učinili. Današnje vrijeme pred nas stavlja nove izazove, ali s onim entuzijazmom, zajedništvom i domoljubljem koje smo imali tada, riješit ćemo uz povjerenje jedni u druge i međusobno uvažavanje i poštovanje. Previše je podjela u našem društvu – istaknuo je ministar Medved pozivajući na optimizam i zajedništvo.AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana