Regija
OČEKUJE SE ZELENO SVJETLO EU KOMISIJE

Do ljeta će se znati sudbina novog zakona o Vukovaru
Objavljeno 27. prosinca, 2017.
EU dopušta posebne statuse u slučaju izvanrednih okolnosti i katastrofa

VUKOVAR - Posljednjih se mjeseci u javnosti sve više govori o novom zakonu o Vukovaru, koji bi potencijalnim investitorima trebao olakšati pokretanje proizvodnje i zapošljavanje većeg broja ljudi.

Dovesti investitore

O čemu se konkretno radi i kada bi moglo doći do usvajanja zakona upitali smo gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, koji nam je rekao kako je ideja začeta u proljeće prošle godine.

- Svjesni da samo jako gospodarstvo može izvući Vukovar iz ove situacije te kako nažalost u gradu ne postoji gospodarska vitalnost koja može spriječiti odlazak ljudi, iskristalizirao se zaključak kako je jedino rješenje stvaranje područja iznimno primamljivog za potencijalne invesititore. Nužno je mijenjati postojeći Zakon o obnovi i razvoju Vukovara, no kako mi nemamo kapaciteta ni stručnjake koji su sposobni iznjedriti novi zakon, a to nije ni u domeni rada gradske uprave, zahvaljujući poznanstvima i dobroj volji ljudi u Zagrebu, stručnjaka, konzultanata i onih koji su sudjelovali u obnašanju vlasti na razini države, pripremili smo prijedlog zakona koji smo radno nazvali Zakon o poticanju investicija u grad Vukovar. Akt smo u prosincu prošle godine dostavili premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici Gabrijeli Žalac. Bio je to početni okidač od kojega više ni Vlada RH nije mogla odstupiti - pojasnio je gradonačelnik Penava i dodao kako se tijekom godine u definiranje zakona uključilo više ministarstava, ponajprije ministarstva financija i pravosuđa.

Posebni statusi

S obzirom na to da se sadržaj zakona izravno dotiče zaštite tržišnog natjecanja o kojemu se Europska unija posebno skrbi, kako nitko ne bi bio u povlaštenom položaju u odnosu na druge, cilj zakona bilo je nužno pojasniti Europskoj komisiji.

- Europska unija dopušta posebne statuse u slučaju izvanrednih okolnosti i katastrofa, a po nama rat to svakako jest. Iznijeli smo realne pokazatelje koji govore da je u odnosu prema prijeratnom razdoblju BDP u Hrvatskoj povećan 34 posto, dok je u Vukovaru prepolovljen. Prema popisu stanovništa broj stanovnika pao je za 30 posto, no držimo kako je i on prepolovljen, jer na temelju evidencije gradskih tvrtki zaključujemo da u gradu ima 22.100 stanovnika. Broj radnih mjesta 1990. godine iznosio je oko 29.000, danas je tek oko 9500, a ratna je šteta procijenjena na 9,5 milijardi kuna. Do sada su u zemljama Europske unije u 129 slučajeva definirana područja koja je zadesila prirodna ili druga izvanredna katastrofa. Mi držimo da to rat jest i očekujemo pozitivan ishod - pojasnio je Penava. Dodao je kako bi do početka ljeta sljedeće godine trebali dobiti konačno stajalište Europske komisije. Naglasio je kako postojeći Zakon o obnovi i razvoju Vukovara definira olakšice za investitore, ali one nisu postigle očekivani rezultat.

- Najpoznatija je mjera koja govori o povratu poslodavcu 50 posto doprinosa za svakog radnika, no neshvatljivo mi je da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju uvjetovano da tu mjeru mogu koristiti samo mala i srednja poduzeća. Drugim riječima, ograničeni smo da trčimo utrku samo malim i srednjim koracima i ne smijemo praviti velike, pa je upitno kako u tim uvjetima možemo dostići ostatak države. Također su uvedena i ograničenja potpora malih vrijednosti, što demotivira svakog iole ozbiljnijeg i većeg poslodavca - rekao je Penava.

Dragana KORPOŠ
I “zdrave” tvrtke odlaze

Istaknuo je kako je jedna velika vukovarska tvrtka izrazila namjeru da se preseli u Zagreb. Upitao se kako se u gradu gospodarska situacija može mijenjati nabolje ako i “zdrave” tvrtke žele iz njega otići.

9,5

milijardi kuna je procijenjena ratna šteta u Vukovaru

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana