Regija
OČEKUJE SE ZELENO SVJETLO EU KOMISIJE

Do ljeta će se znati sudbina novog zakona o Vukovaru
Objavljeno 27. prosinca, 2017.
EU dopušta posebne statuse u slučaju izvanrednih okolnosti i katastrofa

VUKOVAR - Posljednjih se mjeseci u javnosti sve više govori o novom zakonu o Vukovaru, koji bi potencijalnim investitorima trebao olakšati pokretanje proizvodnje i zapošljavanje većeg broja ljudi.

Dovesti investitore

O čemu se konkretno radi i kada bi moglo doći do usvajanja zakona upitali smo gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, koji nam je rekao kako je ideja začeta u proljeće prošle godine.

- Svjesni da samo jako gospodarstvo može izvući Vukovar iz ove situacije te kako nažalost u gradu ne postoji gospodarska vitalnost koja može spriječiti odlazak ljudi, iskristalizirao se zaključak kako je jedino rješenje stvaranje područja iznimno primamljivog za potencijalne invesititore. Nužno je mijenjati postojeći Zakon o obnovi i razvoju Vukovara, no kako mi nemamo kapaciteta ni stručnjake koji su sposobni iznjedriti novi zakon, a to nije ni u domeni rada gradske uprave, zahvaljujući poznanstvima i dobroj volji ljudi u Zagrebu, stručnjaka, konzultanata i onih koji su sudjelovali u obnašanju vlasti na razini države, pripremili smo prijedlog zakona koji smo radno nazvali Zakon o poticanju investicija u grad Vukovar. Akt smo u prosincu prošle godine dostavili premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici Gabrijeli Žalac. Bio je to početni okidač od kojega više ni Vlada RH nije mogla odstupiti - pojasnio je gradonačelnik Penava i dodao kako se tijekom godine u definiranje zakona uključilo više ministarstava, ponajprije ministarstva financija i pravosuđa.

Posebni statusi

S obzirom na to da se sadržaj zakona izravno dotiče zaštite tržišnog natjecanja o kojemu se Europska unija posebno skrbi, kako nitko ne bi bio u povlaštenom položaju u odnosu na druge, cilj zakona bilo je nužno pojasniti Europskoj komisiji.

- Europska unija dopušta posebne statuse u slučaju izvanrednih okolnosti i katastrofa, a po nama rat to svakako jest. Iznijeli smo realne pokazatelje koji govore da je u odnosu prema prijeratnom razdoblju BDP u Hrvatskoj povećan 34 posto, dok je u Vukovaru prepolovljen. Prema popisu stanovništa broj stanovnika pao je za 30 posto, no držimo kako je i on prepolovljen, jer na temelju evidencije gradskih tvrtki zaključujemo da u gradu ima 22.100 stanovnika. Broj radnih mjesta 1990. godine iznosio je oko 29.000, danas je tek oko 9500, a ratna je šteta procijenjena na 9,5 milijardi kuna. Do sada su u zemljama Europske unije u 129 slučajeva definirana područja koja je zadesila prirodna ili druga izvanredna katastrofa. Mi držimo da to rat jest i očekujemo pozitivan ishod - pojasnio je Penava. Dodao je kako bi do početka ljeta sljedeće godine trebali dobiti konačno stajalište Europske komisije. Naglasio je kako postojeći Zakon o obnovi i razvoju Vukovara definira olakšice za investitore, ali one nisu postigle očekivani rezultat.

- Najpoznatija je mjera koja govori o povratu poslodavcu 50 posto doprinosa za svakog radnika, no neshvatljivo mi je da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju uvjetovano da tu mjeru mogu koristiti samo mala i srednja poduzeća. Drugim riječima, ograničeni smo da trčimo utrku samo malim i srednjim koracima i ne smijemo praviti velike, pa je upitno kako u tim uvjetima možemo dostići ostatak države. Također su uvedena i ograničenja potpora malih vrijednosti, što demotivira svakog iole ozbiljnijeg i većeg poslodavca - rekao je Penava.

Dragana KORPOŠ
I “zdrave” tvrtke odlaze

Istaknuo je kako je jedna velika vukovarska tvrtka izrazila namjeru da se preseli u Zagreb. Upitao se kako se u gradu gospodarska situacija može mijenjati nabolje ako i “zdrave” tvrtke žele iz njega otići.

9,5

milijardi kuna je procijenjena ratna šteta u Vukovaru

Možda ste propustili...

ZBOG KASNE ZIME PROLJETNA SJETVA NIKAD ZAHTJEVNIJA

Pšenica pobolijeva zbog vlage, sijaćice zakasnile

NASTAVAK OBNOVE MAUZOLEJA ELTZ

Radovi će potrajati do kraja listopada

PRIVUKLE IH PRIRODNE LJEPOTE

U Općini Nijemci lani 1200 turista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana