Regija
I RIMLJANI RADILI VINO OD ILOČKOG GROŽĐA

Iločki traminac točen i na krunidbi Elizabete II.
Objavljeno 27. prosinca, 2017.
Stari podrum u Iloku sagrađen je 1450. godine, a svrha mu je čuvanje i sazrijevanje vina

ILOK - Nema istinskog vinoljupca iz ovog dijela svijeta koji nije bar jednom kušao vina iločkih podrumara i tko nije čuo za Iločke podrume. Vina Iločkih podruma, poznato je to svima, poznaju i na engleskom dvoru još od 19. stoljeća gdje se točio njihov traminac, a služen je i na krunidbi kraljice Elizabete II., te je izložen u kraljičinoj zbirci vina.

Obitelj Odescalchi

Rimljani su ovdje vino radili prije gotovo dvije tisuće godina, a nešto kasnije posjetitelji ponovno iz Rima, ostavili su upečatljiv trag u suvremenoj proizvodnji vina. Naime, 1697. Ilokom dolazi upravljati plemenita obitelj Odescalchi i ovdje proširuju Stari podrum iz 1450., grade novi, donose prve trsove čuvenog traminca 1710., te podižu nove vinograde na jedinstvenim položajima Principovac i Vukovo. Ovdje su vina počeli puniti na posjedu, dvjesto godina prije velikih vinara Bordeauxa i Burgundije. Nitko ne poznaje ranije izvorno punjene vina na posjedu, i tako su onda zaštitili ugled i kvalitetu svojih vina, jer bilo je raznih nakupaca i prekupaca vinima. Upravo zbog toga i danas vina Iločkih podruma nose oznaku “Izvorno punjeno na posjedu”, i ako pečat izvornosti nije na butelji, to vino nije ovdje proizvedeno – to onda nije pravo, izvorno vino Iločkih podruma.

Koliko su ovdašnja vina cijenjena u svijetu vinara i vinoljubaca i koliko oduševljavaju pilce vina, najbolje svjedoče brojne nagrade kojima su se ovjenčali Iločki podrumi vina na susretima, smotrama i drugim manifestacijama gdje se kušaju i ocjenjuju vina. Spomenimo samo dvije iz studenoga – na dodjeli Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima pridonose razvoju i promicanju vinske kulture, Iločki podrumi proglašeni su najboljima u Slavoniji i Podunavlju i treći u cijeloj Hrvatskoj. Na Sabatini 2017. u Primoštenu od četiri poslana vina na ocjenjivanje sva četiri su osvojila zlatne medalje – Graševina vrhunska linija 2016., Chardonnay vrhunska linija 2016., Traminac vrhunska linija 2016. i Traminac Principovac 2013.

13 vrsta arhivskih vina

Kada je počela priča o starom podrumu kojega i danas posjećuju brojni turisti diveći se svime što vide?

- Stari podrum u Iloku sagrađen je davne 1450. godine, a svrha mu je čuvanje i sazrijevanje vina. To je prvi arhitektonsko-tehnološki objekt sagrađen na ovim prostorima u tu svrhu, te zbog toga nosi naziv najstarijeg podruma u ovom dijelu Europe. Dugačak je 100 metara te je stalna temperatura u njemu od 12 do 14 Celzijevih stupnjeva. Danas u njemu dozrijevaju uglavnom crne sorte, dok istovremeno u njemu čuvamo vrijedna arhivska vina. Kako bi vino postalo arhivsko ono mora biti staro najmanje pet godina te svim svojim karakteristikama mora pokazati da je pogodno za daljnje čuvanje i dozrijevanje. Danas se u podrumu nalazi 13 različitih vrsta arhivskih vina raznih godišta i berbi – ukupno više od tisuću butelja, a čija se cijena kreće od 1340 kuna pa sve do 54.450 kuna za najstarije naše arhivsko vino koje se služilo na krunidbi kraljice Elizabete II. a to je Traminac iz 1947. – kaže Diana Spajić, voditeljica marketinga Iločkih podruma, dodajući kako arhivska vina kupuju uglavnom vrhunski poznavatelji i ljubitelji vina te osobe koje nešto veže za određenu godinu i često se ta vina kupuju kao pokloni posebnoj osobi. Vina kupuju i domaći gosti i stranci koji budu oduševljeni pričom o Starom podrumu, te im cijena ne predstavlja veliki problem.

Sve više turista, stranih i domaćih, privlači mistična atmosfera starog vinskog podruma koji bi, da umiju, ispričali na stotine zanimljivih priča u ovih svojih više od pet stoljeća postojanja.

Miroslav FLEGO
Sve više turista dolazi u podrum

“Stari podrum svake godine bilježi rast posjeta i noćenja. Ove godine možemo se pohvaliti s više od 40.000 posjeta, a ono što je najvažnije, raste broj stranih turista koji uglavnom dolaze riječnim kruzerima. Njih najviše zanima proizvodnja vina i sama povijest Iločkih podruma, a uz to vole degustirati što više vina koja na kraju uvijek kupe kao uspomenu. Iločki podrumi proizvode godišnje oko 4,5 milijuna litara, od čega je 85 posto bijelo vino, a 15 posto crno”, kaže Diana Spajić, podsjećajući kako od bijelih sorti uzgajaju graševinu, pinot bijeli, rajnski rizling, traminac, chardonnay, a od crnih frankovku i cabernet sauvignon. Svoja vrhunska vina izvoze na izbirljivo svjetsko tržište - Japan, Poljska, Njemačka, Češka, Austrija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kanada, Jamajka..., i tu ne planiraju stati.

54.450

kuna košta vino koje se služilo na kraljičinoj krunidbi

Možda ste propustili...

SMOTRA "OJ, JESENSKE DUGE NOĆI"

Podgorač ugostio 4 folklorna društva

ĐAKOVAČKO-OSJEČKA CRKVENA POKRAJINA

Danas deseta obljetnica utemeljenja

ZA BOLJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

Hitnoj pomoći dva nova vozila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana